Cei doi adolescenți acuzau dureri de cap, vărsături, dureri abdominale, susțin medicii, citați de Ziarul de Iași. Aduși la spital de către părinți, tinerii euforici nu au recunoscut că ar fi consumat băuturi alcoolice.
„Adolescenţii aveau semne clinice de intoxicaţie cu alcool etilic, medicii au recoltat analizele care au confirmat suspiciunea clinică, însă nu ştim ce anume au băut deoarece ei susţin că nu au consumat băuturi alcoolice. În astfel de situaţii, li se administrează perfuzii, glucoză, vitaminele B1 şi B6 şi necesită surpaveghere medicală deoarece există mai multe riscuri”, a explicat, pentru sursa citată, dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.
Medicii spun că numărul copiilor sau al adolescenților depistați cu alcoolemie ridicată crește în perioada vacanțelor sau a sărbătorilor religioase. În ultimii cinci ani, nu mai puțin de 488 de copii cu simptome specifice consumului exagerat de alcool au ajuns la spital. Dintre aceștia, 314 au fost băieți, iar restul de 174 au fost fete.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Spitalului de Copii „Sf. Maria”, 355 de astfel de cazuri au fost înregistrate în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Anul trecut, 126 de copii au fost diagnosticați cu intoxicaţie cu alcool etilic. Medicii spun că a fost vorba atât despre acte conştiente, cât şi despre accidente în rândul copiilor de vârste fragede.
În octombrie 2017, un adolescent de 16 ani din Huși, județul Vaslui, a ajuns la spital cu o alcoolemie record de 4,05 la mie în sânge, după ce a acuzat că a suferit leziuni la picioare. El a refuzat pe propria semnătură să se interneze, plecând acasă pe picioarele sale.
Citește și „Consumați românește!” Analiștii ne îndeamnă să cumpărăm produse autohtone ca să salvăm economia