Educaţie – 0,8%
Hoteluri, cafenele şi restaurante – 1,5%
Diverse produse şi servicii – 3,8%
Băuturi alcoolice şi tutun – 7,7%
Produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice – 41,4%
Sănătate – 4,9%
Locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili – 15,4%
Îmbrăcăminte şi încălţăminte – 5,4%
Mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei – 3,9%
Transport – 6,5%
Comunicaţii – 5,1%
Recreere şi cultură – 3,6%

Peste 70% din toţi banii ce constituie, în medie, bugetul unei familii se duc pe cheltuieli de consum. Dacă 41,4% se alocă pentru mâncare şi băuturi nealcoolice, aproape 8% din venituri sunt destinate viciilor – cumpărării de alcool şi de tutun. Jurnaliştii de la Gândul au observat că, în plină criză, la aceste produse sunt, lunar, vânzări cu 1,2% mai mari decât acum trei ani, când traiul românilor era mult mai bun. Astfel, acum se cumpără lunar alcool şi ţigări de 198 de milioane de euro, cu 56 de milioane de euro mai mult decât într-o lună din 2007, când vânzările nu depăşeau 142 de milioane de euro.

Pentru sănătate cheltuim 5% din buget

Nu e de mirare că şi banii cheltuiţi pe servicii medicale au crescut proporţional, cu 1%, şi fiecare familie alocă 5% din buget pentru sănătate. Dacă, acum trei ani, pentru acest aspect al vieţii românii plăteau, în total, 85 de milioane de euro, acum, starea precară de sănătate îi obligă să achite 126 de milioane de euro. O creştere mai mică, de 0,4%, se înregistrează la cheltuielile alocate de fiecare gospodărie pentru hoteluri, cafenele şi restaurante. De cealaltă parte, românii “au tăiat” cu 1,4% cheltuielile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte şi au renunţat la multe activităţi culturale. Acest domeniu a raportat, lunar, vânzări mai slabe cu 1%. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, venitul mediu lunar al unei familii din România este de circa 2.300 de lei, în timp ce cheltuielile depăşesc 2.000 de lei, adică 87% din toţi banii ce intră lunar într-o gospodărie.

Sursa: Institutul Naţional de Statistică

În luna august a acestui an, salariul mediu net a scăzut cu 16 lei faţă de iulie

Salariul mediu net a scăzut cu 16 lei, până la 1.339 de lei în august, comparativ cu luna iulie, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Din cauza încasărilor mici, a intrării în şomaj tehnic, dar şi a dificultăţilor financiare din sectorul economic, în luna august, salariile au fost reduse în majoritatea segmentelor de activitate.

Cel mai mult au avut de suferit angajaţii care lucrează în fabricarea produselor din tutun, ale căror salarii s-au diminuat cu 7% în august, comparativ cu luna iulie. Aşa cum era de aşteptat, şi salariile bugetarilor au scăzut. În învăţământ, veniturile au scăzut cu 6,2%, iar în sănătate şi asistenţă socială, cu 0,5%. Totuşi, datorită acordării primelor de vacanţă în unele instituţii publice, salariile s-au majorat, cum a fost cazul în administraţia publică.

Venituri mari, în transporturi aeriene

Cele mai mari câştiguri salariale au fost înregistrate în transporturi aeriene, unde venitul mediu net a fost de 3.330 de lei, iar cele mai mici, în domeniul hotelier, 787 de lei.

Faţă de luna august a anului trecut, salariul mediu nominal net s-a diminuat cu 0,7 la sută, conform INS.

 
 

Urmărește-ne pe Google News