UPDATE ora 13.00 ALDE solicită ca Guvernul să-şi asume, până săptămâna viitoare, amendamentele la legea offshore, iar ANRM să prezinte exact harta concesiunilor, a declarat miercuri, în plen, deputatul Varujan Vosganian.
„Motivul pentru care ALDE a fost de acord cu retrimiterea la comisie nu are nicio legătură cu faptul că nu dorim să votăm această lege. Deci, vă spun, de acum, că ALDE doreşte să voteze această lege şi orice declaraţie că această lege vinde resursele României este un avantaj pentru cei care nu vor ca România să aibă un loc mai important în Europa, să fie un actor în ceea ce priveşte energia, să fie respectată şi să fie un interlocutor în Europa. Cei care nu doresc această lege, vor ca România să păstreze un rol secundar şi vor ca Marea Neagră să nu mai fie o mare, ci să fie un lac expus influenţei unor mari puteri. Să fie limpede – această lege confirmă suveranitatea României şi în niciun caz nu pune România între o situaţie nefavorabilă. Vă rog să ieşim din complexul unei naţiuni mici care tot timpul are impresia că cineva vrea să o fure”, a spus Vosganian.
El a subliniat că motivul pentru care a solicitat amânarea dezbaterii la această lege este că Guvernul trebuie să-şi asume foarte clar orice modificare.
„Doresc ca Guvernul să îşi asume foarte clar orice modificare, doresc, în acelaşi timp, să mă încredinţez că orice modificare nu ştirbeşte stimularea investitorilor de a continua dezvoltarea, adică aş vrea să ştiu că a existat o consultare cu investitorii, nu concesii cu investitori, dar un dialog cu investitorii. Când vorbim despre interesul statului român trebuie definit, trebuie să ştim exact care sunt resursele pe care le avem de concesionat, care este ordinul lor de mărime, să ştim, în acelaşi timp, care este nivelul investiţiilor, stimulentele de natură fiscală, să ştim în acelaşi timp unde se întâlneşte interesul statului cu interesul investitorilor, fără a ştirbi nici una nici alta”, a punctat Vosganian.
Andrei Gerea, vicepereşedinte ALDE şi fost ministru al Economiei, critică dur decizia PSD de a modifica fără consultări legea offshore şi îi acuză pe social-democraţi că au anumite interese, legate de influenţa rusească în zonă.
„Interesele sunt îndreptate către continuarea importurilor din Rusia și neînceperea lucrărilor din Marea Neagră”, a spus Gerea la Realitatea TV, citat de G4Media.
„Cu modificările de azi, cineva nu dorește ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă și se dorește practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. Practic noi închidem, nu mai dăm nici o șansă exploatării din Marea Neagră”.
Totodată, el l-a criticat pe Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii pe motiv că modificările făcute azi cresc fiscalitatea: „La Comisia de Industrii există o altă miză”.
El a anunțat că dacă amendamentele propuse de PSD azi vor rămâne în forma care merge la votul final din plen, „vom vota împotrivă”.
Deputații ALDE din Comisia de Industrii au părăsit azi dezbaterea în semn de protest față de amendamentele aduse de PSD. Legea offshore a fost adoptată în comisii, şi urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaţilor. Este vorba despre reexaminarea legii, după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul în Parlament.
Şeful statului mai mare la dispoziţie şi atacarea la Curtea Constituţională a proiectului, acelaşi lucru putând să îl facă şi Opoziţia, după votul final din Parlament.
Astfel, şansele ca această lege să intre în vigoare curând sunt mici şi va mai provoca tensiuni în spaţiul politic.
Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie publică ale Camerei Deputaţilor au decis, marţi, că limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore, faţă de 60% cum era în varianta adoptată de Senat.