Săptămâna viitoare, timp de trei zile, vor avea loc, în comisii, audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat, Ludovic Orban, iar votul va fi abia pe 24 februarie.
Pentru a se ajunge la anticipate, Ludovic Orban a propus acelaşi Cabinet de miniştri şi pentru învestirea celui de-al doilea Guvern, în ideea ca acesta să pică la vot, în Parlament.
După respingerea a încă unei propuneri de Guvern, preşedintele Klaus Iohannis poate dizolva Parlamentul, pentru a se organiza alegeri parlamentare anticipate, în vara acestui an.
Până în prezent, niciun partid nu şi-a anunţat susţinerea pentru noul Guvern Orban, de sacrificiu. PNL şi USR nu îşi vor exprima votul, iar PSD a anunţat că va vota împotrivă.
Totuşi, pentru a împiedica anticipatele, social-democraţii iau în calcul să blocheze cele două două respingeri de învestiri, prin tergiversarea procedurilor.
„Nu votăm Guvernul Orban II. Nu-l votăm, pentru că suntem într-o situaţie pentru care cuvântul ‘ridicol’ e prea puţin. Avem un preşedinte care îşi doreşte alegeri anticipate şi care îşi doreşte un ministru care să nu obţină voturile în Parlament. Lucrul ăsta e de un inedit absolut. Nu există aşa ceva. Preşedintele, prin rolul pe care îl are definit în Constituţie, este cel care să rezolve crizele, nu ca să le adâncească. Numirea pe care o face adânceşte această criză, pentru că ştim că PNL nu îşi va vota propriul premier. Nu mai vorbesc de penibilul posturii premierului care este numit ca să fie căzut, trântit. Asta este o umilinţă pentru el, ca persoană”, a afirmat, vineri, Tăriceanu pentru Gândul live, citat de Agerpres.
Liderul ALDE afirmă că numirea unui premier care nu va fi votat de propriul partid este un „gest ofensator pentru Parlament”.
„Raporturile nu se creează în acest fel. Parlamentul vine să dea un vot de încredere sau de neîncredere. Dar în momentul în care propriul partid nu îţi dă votul de încredere, cum să te aştepţi ca ceilalţi să îţi dea votul de încredere? Este problema acestei anormalităţi grave, în care preşedintele, ştiind că nominalizarea asta nu duce la rezolvarea crizei, insistă şi premierul acceptă această complicitate de-a dreptul umilitoare”, a adăugat liderul ALDE.
Tăriceanu nu crede „că există multe persoane care să accepte postura” lui Ludovic Orban.”Orban nu a fost adeptul anticipatelor, dar probabil presiunile care au venit dinspre Cotroceni, dinspre propriul partid…”, a mai spus Tăriceanu.