UPDATE ora 17.50 Daniel Constantin a calificat ca ”ruşinos” faptul că Tăriceanu vorbeşte de şantajarea sa la întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare, în condiţiile în care acesta ar fi insistat pentru desemnarea unor persoane cu probleme penale. Constantin a mai anunţat că va ataca în instanţă convocarea Congresului extraordinar al partidului pentru 21 aprilie.
”Este ruşinos ca domnul Tăriceanu să vorbească despre şantaj atâta timp cât el este cel care s-a luptat ca persoane cu probleme penale să îşi găsească loc pe listele partidului pentru alegerile parlamentare. Din păcate, domnul Tăriceanu a pus pe masa ALDE şi pe masa Guvernului interesele sale şi ale unui grup restrâns de influenţă”, a afirmat Daniel Constantin, într-un comunicat de presă
UPDATE ora 15.50 Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finalul ședinței Delegației permanente a ALDE, că în ședință s-a decis convocarea Congresului partidului în 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. Congresul se va desfășura pe parcursul a două zile. Tăriceanu a confirmat că va candida la acest Congres, pentru funcția de președinte unic al partidului.
Tăriceanu l-a acuzat pe Daniel Constantin că l-a șantajat, la alegerile parlamentare, când și-a pus candidați pe liste, în anumite județe. ”Am fost pur şi simplu şantajat de domnul Daniel Constantin în legătură cu anumiţi colegi care urmau să candideze pe listele de la parlamentare cu care nu eram de acord în privinţa nu a participării lor, ci poziţiile respective. Discuţia a fost una foarte tranşantă şi i-am spus că dacă eu nu accept, atunci ajungem într-un impas şi nu putem să depunem listele la alegerile parlamentare, deci ALDE să nu funcţioneze. Şi el mi-a spus că nu are nicio problemă în acest sens. Şi atunci, cum de multe ori cineva trebuie să facă o concesie, am făcut eu concesia, dar aceasta a fost costisitoare, pentru că eu a trebuit să sacrific unii dintre oamenii care munciseră ca să putem să participăm la alegeri, pentru că evident ALDE nu ar fi fost în Parlament”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
”Eu nu pot să schimb caracterul omului dar putem stabili reguli mai clare”, a mai spus el.
Întrebat dacă îl mai sprijină pe Daniel Constantin, Tăriceanu a spus că decizia privind retragerea sprijinului politic se ia de către forurile de conducere ale partidului și coaliției de guvernare.
”Aceste puseuri de orgolii nu sunt fireşti. Trebuie să împărţim aceleaşi seturi de valori. Dacă avem obiective diferite, fiecare trebuie să şi le definească şi, în funcţie de acesta, mergem într-o direcţie sau alta”, a subliniat Tăriceanu, la sfârşitul şedinţei Delegaţiei Permanente.
În acelaşi timp, el s-a declarat deschis pentru o discuţie cu cei care ”au plecat demonstrativ”. ”Dacă cei care au plecat demonstrativ doresc să purtăm o discuţie, nu văd de ce nu am face un astfel de gest”, a mai spus el.
UPDATE ora 14.15 Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit lucrările Delegaţiei Permanente, însoţit de un grup de membri ai partidului. Acesta denunţă reuniunea ca fiind nestatutară. Majoritatea celor care s-au aflat alături de Constantin sunt foşti membri ai Partidului Conservator, printre care și parlamentari.
„Am ieşit astăzi din Delegaţia permanentă pentru că am constatat că se încalcă statutul în mod constant. Se doreşte cu orice preţ convocarea congresului și să se stingă eventualele nemulţumiri, crezând că asta va fi o soluţie. Nu va fi o soluţie. Suntem într-o situaţie pe care nu ne-am dorit-o. ALDE s-a format acum doi ani de zile, ca o înţelegere verbală şi nescrisă între mine şi Călin Popescu-Tăriceanu. De doi ani de zile şi până acum am fost în situaţia în care ne-am respectat toate angajamentele şi toate promisiunile. Din păcate, încerc de câteva săptămâni de zile să am discuţii constructive cu cei care au format fostul Partid Liberal Reformator, în frunte cu Călin Popescu-Tăriceanu. Aceste discuţii constructive n-au ajuns la un punct comun”, a afirmat Constantin, după plecarea din ședință.
Motivul plecării lui Daniel Constantin din ședința conducerii partidului îl constituie faptul că la forul de decizie nu au fost invitați mai mulți membri ai partidului, potrivit reprezentării organizațiilor județene. Potrivit acestuia, Delegația Permanentă nu este un for statutar și este hotărât să atace în instanță deciziile luate duminică de Delegație.
”Componenţa Delegaţiei Permanente care s-a convocat nu este cea statutară. Am agreat miercuri convocarea Delegaţiei însă secretariatul dintr-o anumită parte a convocat alţi colegi şi nu sunt toţi cei care trebuie să fie în Delegaţia Permanentă, în conformitate cu Statutul”, a explicat Constantin.
Acesta a arătat că Statutul stipulează că din Delegaţia Permanentă a ALDE fac parte membrii Delegaţiei Permanente a PLR şi membrii Consiliului Naţional al PC.
”Eu am vrut să le aduc la cunoştinţă: Oameni buni, nu s-au convocat toţi membrii Delegaţiei Permanente”, a afirmat Daniel Constantin adăugând că el nu poate accepta convocarea Congresului de către un organism constituit nestatutar.
Copreședintele ALDE consideră că în statutul ALDE, la art 56, se spune că Delegaţia Permanentă este cea care convoacă congresul, la solicitarea Biroului Executiv sau de jumătate plus unu din delegaţiile permanente teritoriale.
”Delegaţiile permanente teritoriale nu sunt statutare. Aşadar, se încearcă convocarea congresului de organisme care nu există”, a adăugat el.
Constantin, despre posibilă retragere a sprijinului politic: Luni voi discuta cu premierul Grindeanu
Daniel Constantin a mai anunțat că nu este interesat de niciun fel de funcție, în partid. El a afirmat că a decis de acum patru luni să nu candideze la preşedinţia partidului, preferând postul de preşedinte executiv, însă nu poate accepta ca o persoană aflată în afara partidului să ia decizii numele ALDE.
Motivul scandalului intern din ALDE îl constituie data convocării Congresului pentru alegerea președintelui unic al ALDE. Astfel, Constantin vrea un Congres în toamnă, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu, celălalt copreședinte și majoritatea filialelor județene pledează pentru un Congres cât mai curând, în maxim o lună.
În urma reacției de duminică a lui Daniel Constantin, acesta riscă să piardă susținerea ALDE pentru funcțiile deținute în Guvernul Grindeanu, respectiv cea de vicepremier și ministru al Mediului. De altfel, Constantin a spus că luni se va întâlni cu premierul Sorin Grindeanu şi, în cazul în care coaliţia va lua vreo „decizie” în privinţa sa, se va supune.
Ședința liberal-democraților vine în contextul unor tensiuni, în interiorul partidului, legate de momentul în care va avea loc alegerea noii conduceri. Marea majoritate a filialelor ALDE a decis, deja, convocarea Congresului în luna aprilie, în timp ce foștii PC-iști vor alegeri de jos în sus, mai întâi în organizațiile județene.
Miza convocării Congresului partidului este mare, pentru ambele tabere din partid, cea a lui Călin Popescu Tăricea nu, care îl susține pentru preluarea președinției unice a ALDE, dar și cea a copreședintelui Daniel Constantin. În ultima perioadă, neoficial, au existat informații privind tensiunile dintre cei doi lideri.
Ba, mai mult, s-a s-a vorbit de o posibilă scindare a partidului, prin plecarea foștilor membri PC, împreună cu Daniel Constantin. Acesta a infirmat însă zvonurile și a afirmat că nu ia în calcul să părăsească ALDE.
Daniel Constantin recunoștea, recent, la Sibiu, că ”există o situaţie oarecum tensionată în ALDE”, care porneşte de la modul în care ar trebui organizate alegerile în partid.
”Nu am ascuns lucrul acesta: există o situaţie oarecum tensionată în interiorul ALDE Există anumite filiale care vor să facem un Congres de jos în sus şi alte filiale care vor să facă un congres de sus în jos”, a mai spus Daniel Constantin. Ministrul Mediului este adeptul alegerilor de jos în sus, mai întâi în organizațiile județene și la final, alegerea președintelui partidului. Acest lucru ar presupune că data Congresului va fi spre sfârșitul anului.
Pe de altă parte, deja 31 de organizații ale partidului au solicitat, până acum, convocarea de urgență a congresului partidului. Deciziile au fost luate de aripa liberală a partidului. O parte dintre aceste rezoluţii adoptate de organizaţiile judeţene au fost contestate în instanţă de tabăra foştilor conservatori, deoarece, spun ei, ar fi nestatutare.
Un exemplu este cel de la Galați, unde liderul ALDE Galaţi, deputatul Eugen Durbacă, a declarat, pe 3 martie, că filiala a decis să propună organizarea Congresului pentru alegerea conducerii formaţiunii după cel al PNL, în toamnă. În urma acestei decizii, preşedintele executiv al ALDE Galaţi, Cristian Dima, a afirmat, ulterior, că organizaţia a decis să propună ca după Paşte să aibă loc congresul de alegere a preşedintelui formaţiunii.
Tensiunile s-au văzut și la nivel național. Un apropiat al lui Tăriceanu, vicepreședintele Andrei Gerea l-a atacat pe copreședintele Daniel Constantin, despre care a spus că a acceptat organizarea Delegaţiei Permanente Naţionale pentru că ”şi-a dat seama că este penibil să te opui organizării congresului”.
Domnul Daniel Constantin visează frumos, cu ochii deschişi, spunând: PC a stat la baza formării ALDE. Realitatea este alta şi, de aceea, Daniel Constantin a acceptat organizarea Delegaţiei Permanente Naţionale în vederea stabilirii congresului. Şi-a dat seama că este penibil să te opui organizării congresului, în condiţiile în care peste 30 de organizaţii judeţene au luat această hotărâre, mai ales când ai şi statutul de copreşedinte. A înghiţit-o pentru că nu mai avea încotro”, a afirmat Gerea, care și-a transmis mesajul printr-un comunicat oficial al partidului.
Potrivit surselor din partid, Daniel Constantin ar putea rămâne, în urma Congresului, cu o funcție onorifică în partid, în cazul în care la șefia ALDE va fi ales Călin Popescu Tăriceanu. Congresul ar urma să fie convocat cel târziu la sfârșitul lunii aprilie.