” Sigur, o să avem şi o reprezentare în viitoarea coaliţie de guvernare. În următoarea perioadă vom negocia împreună cu PSD un program comun care se bazează pe proiectele noastre şi pe cele ale PSD, ambele se regăsesc în programele noastre de guvernare”, a spus Tăriceanu, la România TV.
Tăriceanu a explicat că PSD şi ALDE nu trebuie să se grăbească cu finalizarea formulei guvernamentale.
PSD începe, după anunțul oficial al rezultatelor finale la alegerile parlamentare, negocierile pentru formarea majorității în Legislativ. Potrivit unor surse, social-democrații vor să facă majoritate cu ALDE, dar nu este exclus să negocieze și cu UDMR și cu minoritățile naționale, pentru a avea peste 60% în Parlament. Cifrele parțiale arată că cele trei formațiuni pot avea o majoritate lejeră în Legislativ, în următorii patru ani.
În negocieri, ALDE va cere cel mai probabil funcția de președinte al Senatului, pentru Călin Popescu Tăriceanu, dar și funcții de miniștri și de secretari de stat. Daniel Constantin, celălalt copreședinte al partidului, ar putea primi ministerul Agriculturii.
Este posibil ca pe 20 decembrie să se convoace noul Parlament. Potrivit Regulamentului, se aleg președinții celor două Camere, în ședințe de plen. Votul va arăta, oficial, și noua majoritate din Legislativ. Imediat după acest moment, se demarează procedura de desemnare a premierului. Președintele cheamă partidele intrate în Parlament la consultări, și desemnează un premier, în urma discuțiilor cu liderii formațiunilor reprezentate în Legislativ.
Premierul desemnat are apoi 10 zile la dispoziție pentru a-și forma Cabinetul și a veni în fața Parlamentului, pentru un vot de încredere.
Citește și: Raed Arafat, despre funcția de ministru în viitorul Guvern: ”Nu cred că este cazul”