- puterea aburului. Un fier de călcat de calitate trebuie să aibă un debit cuprins între 30 şi 50 g pe minut, ceea ce înseamnă cantitatea de abur care intră în material pe minut. Cele mai multe fiare au chiar un buton care poate elibera un jet suplimentar, la nevoie;
- numărul de orificii de pe talpă. Evident, e zona pe unde iese aburul. Cu cât sunt mai mari, cu atât aburul iese mai puternic.
Puterea. Se referă la cât de repede ajunge fierul la temperatura maximă. Puterea variază între 1.200 şi 3.200 W, iar cea mai bună este cea de 2.400 W. De obicei cu cât puterea este mai mare şi preţul creşte. Ai grijă însă să respecţi temperatura de călcat indicată pe produs, dacă vrei să nu îl distrugi.
Funcţii suplimentare. E bine să fii atent la câteva funcţii utile:
- anticalcar. Această funcţie îţi dă libertatea de a folosi apă de la robinet şi apoi să activezi glisorul anticalcar de câte ori recomandă prospectul. Astfel, depunerile de calcar se vor elimina;
- oprirea automată este foarte utilă. Aici există două aspecte: fierul se opreşte automat după 30 de secunde, dacă îl laşi în poziţie orizontală, sau după 10 minute dacă e în poziţie verticală şi nu-l foloseşti.
- autocurăţare. Această funcţie te scuteşte de curăţarea sedimentelor acumulate;
- staţia de călcat. Implică un suport pe care este aşezat fierul. Aceste modele au şi un rezervor mai mare şi un jet de abur mai puternic.
Întreţinerea. Ai grijă ca după fiecare utilizare să scoţi apa rămasă în rezervor şi să laşi fierul să se răcească înainte de a-l strânge. Dacă talpa necesită curăţare, fă operaţiunea cu o lavetă moale, cu apă şi detergent lichid sau oţet. Nu utiliza obiecte metalice sau abrazive. Dacă nu are dispozitiv anticalcar trebuie să torni o soluţie anticalcar în rezervorul de apă, sau puţin oţet. După ce acţionează, clăteşte cu apă rece.
Recomandările noastre