România, ca și alte țări din UE, se pregătește pentru vaccinarea copiilor din această categorie de vârstă, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat luna trecută utilizarea dozelor Pfizer.
Procesul ar putea începe la finalul lui decembrie, după ce dozele pentru copii sosesc în țară.
Dar puțini părinți sunt dornici să-și imunizeze copiii anti-COVID. Un sondaj realizat în noiembrie de Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată că 67% dintre aceștia nu vor să-și vaccineze copiii între 5 și 11 ani.
Medicul pediatru Mihai Gafencu, fost manager al Spitalului de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara, încearcă să le explice acestora beneficiile imunizării.
„Vaccinarea este un act colectiv, nu o alegere individuală”, spune medicul.
Nu vom stăpâni această pandemie și nu vom reveni la viața normală dacă vom fi individualiști. Trebuie să ne ferim și prin vaccinarea copiilor noștri, acest virus să nu mai aibă la cine să se răspândească.
Medicul pediatru Mihai Gafencu:
În ceea ce privește temerile părinților, specialistul precizează că ele au legătură cu lipsa de încredere în lumea medicală și că e important să nu ne considerăm deosebiți de toți oamenii care și-au administrat dozele anti-COVID și n-au avut nicio problemă.
„Unii părinți s-au temut și de autismul cauzat de un vaccin care n-a cauzat niciodată autism, alții se tem că îi trage pe copii curentul. În populațiile ignorante precum cele din estul Europei, acest tip de părinte e majoritar”, crede medicul.
Ca să combată dezinformările, prin Inspectoratul Școlar Județean Timiș, le-a vorbit despre vaccinare unor directori de școală, profesori și părinți și plănuiește să continue acțiunea în rural cu sprijinul unor rezidenți voluntari și medici tineri. „Lumea nu e informată corect, normal că are îndoieli”.
Până acum, părinții copiilor cărora le-a recomandat vaccinarea i-au urmat sfatul, însă dacă unii vor refuza, nu va încerca să îi convingă, pentru că e de părere că asta e datoria Guvernului. În schimb, își convinge studenții să se vaccineze, ca să nu pună în pericol sănătatea copiilor internați. Familiei și prietenilor le oferă argumente.
Alegerea de a nu vaccina copilul va pune întotdeauna bunicul la risc, asta le spun.
Medicul pediatru Mihai Gafencu:
El a precizat că fiica lui de 10 ani așteaptă vaccinul, ca să nu trebuiască să se mai testeze des, dar și să se poată întâlni fără griji cu prietenele ei.
Citește pe Școala 9 răspunsul la următoarele întrebări legate de vaccinarea copiilor:
- Este vaccinul sigur și eficient pentru copiii între 5 și 11 ani?
- Ce conține vaccinul și cum se administrează?
- Sunt efectele secundare la copii diferite de cele la adulți? Pot să apară probleme cardiace?
- Este în regulă să primească vaccinul anti-COVID odată cu alte vaccinuri? Dar dacă a trecut prin boală?
- Cum îi imunizează alte țări pe micii cetățeni?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro