A fost un fel de cursă contracronometru. Primii care au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) au fost cei de la USR.

„Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituţională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de Parlament, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege. Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui (Consiliului Legislativ – n.r.) şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenţi, mai precis numirile trebuie făcute, în Parlamentul actual cu 233 de voturi cel puţin”, a scris președintele USR, Dan Barna, miercuri, pe Facebook.

La scurt timp după anunțul făcut de Barna, liberalii au anunțat, la rândul lor, că vor sesiza CCR pe același motiv. Florin Iordache a fost ales cu doar 185 de voturi, deși el ar fi avut nevoie de 233. 

Cine a trădat: PNL sau USR?

Deputatul PSD Florin Iordache, mărul discordiei în relația PNL cu USR | Foto: Hepta

Numărarea voturilor obținute în plen de fostul ministru al justiției este și motivul războiului declanșat între liderii PNL și cei ai USR.

Primul care atacat a fost Ludovic Orban, care a acuzat USR că a făcut blat cu social-democrații pentru a obține un post la Consiliul Legislativ, respectiv alegerea senatorului USR George Dircă la Secția pentru evidența legislației. 

Acesta a fost ales cu 174 de voturi, deși USR avea doar 21 de voturi asigurate în sală plus angajamentul liberalilor, de la care erau prezenți 41 de aleși.

Replica lui Barna nu a întârziat. ”Numirea lui Florin Iordache este o ruşine şi o palmă pentru statul român, este un lucru care arată cât de jos este actuala majoritate parlamentară. Acele voturi nu au venit niciodată de la USR. Arată un troc politic. (…) Domnul Iordache a câştigat cu o majoritate foarte largă. Voturile USR nu sunt acolo şi nici nu aveau de ce să fie. Orice afirmaţie sau sugestie că ar fi fost vorba despre un blat o resping categoric şi este absurd”, a declarat, miercuri, Dan Barna.

Liderul deputaților USR: „Nu am avut nicio discuție cu PSD, liberalii au făcut trocul”

La rândul său, liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, a declarat pentru Libertatea că reprezentanții partidului au intrat în sală cu consemnul de a vota Augustin Zegrean, candidatul PNL pentru Consiliul Legislativ, și George Dircă, colegul lor propus la cealaltă funcție pusă în joc.

„Nu am avut nicio discuție cu PSD. Este, de fapt, efectul unui troc între PNL și PSD care a căzut din cauza domnului Zegrean. În momentul în care s-au înscris candidaturile în birourile reunite, domnul Zegrean a fost trecut și pe lista pentru Secția pentru evidența legislației. Doar că domnia sa a anunțat ulterior că funcția este prea mică și că nu-l interesează. Așa că la intrarea în plen a fost retras.

Ăsta era târgul, Iordache la consiliu, Zegrean la secție. Noi i-am contactat din timp pe liberali, să blocăm alegerea șefului acestui organism acum, înainte de alegeri. Ne-au dus cu vorba”, povestește Drulă.

El este convins că defectorii provin din rândul PNL, dintre amicii pe care Iordache îi are în rândul liberalilor.

În ceea ce privește cvorumul, el declară că, din discuțiile preliminare pe care le-a avut cu reprezentanții PNL reieșea că lupta între Iordache și Zegrean va fi umăr la umăr. 

„Nu este vina USR că PNL a venit în Parlament doar cu 41 de deputați și senatori din 113 cât are. Noi am venit să ne respectăm angajamentul luat față de PNL. E mizerabil ce spun ei acum”.

PNL se gândește serios dacă mai vrea alianță cu USR

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, pune deja sub semnul întrebării o posibilă alianță cu USR după alegeri. „Va fi o discuție serioasă în PNL despre o posibilă alianță cu un partid politic care l-a susținut pe cel care a dat OUG 13 să ajungă în fruntea Consiliului Legislativ”, a declarat Roman, citat de Digi24.

Iar tonul nu face decât să crească. Deputatul USR Ionuț Moșteanu îi face „mincinoși” pe liberali și îi acuză că au intrat în campanie electorală.c

Le e frică de noi și acum și-au dat arama pe față. Hoții strigă hoții. Am fost 21 de colegi și am votat Zegrean. PNL-iștilor le e frică de noi

Ionuț Moșteanu, deputat USR

 
 

Urmărește-ne pe Google News