Meleşcanu: „Eu îmi doresc un singur lucru, să pot să contribui la activitatea cât mai bună a Senatului”

UPDATE ora 15.40 Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu a declarat, miercuri, la Senat, că va rămâne în funcţie după când se va publica în Monitorul Oficial decizia judecătorilor.

„Având în vedere că este o premieră, așteptăm motivele pentru a proceda în consecință”, a spus Meleșcanu într-o conferință de presă.

Întrebat dacă va candida din nou pentru șefia Senatului, el a răspuns că „toate posibilitățile sunt deschise”.

„Nu numai că nu am ce să-mi reproșez dar avem argumente foarte solide care au fost depuse la CCR, faptul că nu a fost în unanimitate dovedește că au fost și alte puncte de vedere. Din momentul publicării în Monitorul Oficial (decizia, n.red.) este obligatorie pentru toată lumea”, a completat președintele Senatului.

„Eu îmi doresc un singur lucru, să pot, după orice poziţie aş avea, să contribui la activitatea cât mai bună a Senatului, mai ales într-o perioadă politică destul de fremătătoare”, a mai precizat Meleşcanu.

UPDATE ora 15.20 CCR a anunţat oficial, printr-un comunicat, decizia privind numirea lui Teodor Meleşcanu la şefia Senatului.

CCR transmite că, în urma deliberărilor, cu majoritatede voturi, a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Senatului nr.36/2019 pentru alegerea președintelui Senatului este neconstituţională.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.

UPDATE 13.40 – După aflarea veștii pe surse, Teodor Meleșcanu a spus că va renunța la funcția sa „cel mai probabil”. „Aștept decizia oficială și motivarea judecătorilor. O decizie CCR se aplică și cel mai probabil mă voi conforma și voi demisiona de la șefia Senatului”, a declarat Teodor Meleșcanu pentru HotNews.ro.

UPDATE 13.00: După decizia CCR și a publicării motivării judecătorilor, mandatul lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului se încheie. Astfel, la începutul sesiunii parlamentare senatorii își vor alege un nou președinte. Potrivit calculelor din Senat, PSD are în prezent majoritate pentru a-și impune un nou președinte al forului legislativ. Deja în partid se fac calcule și se duc negocieri pentru viitorul președinte al Senatului. În cărți sunt Șerban Valeca, Titus Corlățean sau președintele Comisiei Jurdice, Robert Cazanciuc.

Sesizarea de neconstituţionalitate a alegerii preşedintelui Senatului a fost formulată de 33 de senatori.

Judecătorii CCR au discutat cazul în şedinţa din data de 16 octombrie 2019. însă au amânat pronunţarea.

Pe 10 septembrie 2019, Teodor Meleşcanu, de la ALDE, a fost ales, în plen, preşedintele Senatului cu 73 voturi „pentru”, deşi acesta nu era susţinut de ALDE.

PSD l-a susţinut pe Meleşcanu să preia şefia Senatului, după retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE decisese să renunţe la această funcţie, după ieşirea de la guvernare, în luna august 2019.

La votul din plenul Senatului, ALDE a avut doi candidaţi pentru şefia Senatului, Teodor Meleşcanu, pe care nu îl susţinea şi Iani Popa, liderul senatorilor ALDE.

Votul a fost în favoarea lui Meleşcanu, susţinut de majoritatea PSD din Senat.

În data de 11 septembrie 2019, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţa că mai mulţi parlamentari din Opoziţie au semnat o sesizare către CCR privind modul în care Meleşcanu a fost ales la conducerea Senatului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News