Daca te-ai hotarat sa-ti cumperi o masina functionala, din putinul pe care l-ai agonisit trebuie sa ai mare grija cum o alegi. Ca sa nu fii nevoit sa o bagi in service pentru a putea merge cu ea este bine sa faci cateva verificari preliminare. Iata cateva sfaturi de specialitate, care, urmate, te vor scuti de a ramane cu masina in drum si de a cheltui mai mult decat era programat.
1. Verifica starea uleiului, a apei si a lichidului de frana. Daca pe locul de parcare sau in garaj sunt pete proaspete de ulei, inseamna ca acesta curge.
2. Inainte de a cumpara masina, fa o tura de proba. Daca porneste greu sau ii moare motorul, cauta o oferta mai buna.
3. Controleaza cauciucurile. Daca sunt uzate doar pe o parte, acest lucru poate indica defectiuni ale axelor sau ale sistemului de tractiune.
4. Aspectul exterior al masinii nu spune foarte multe despre starea ei tehnica. Diferentele de culoare de pe caroserie sau urmele de lac de pe cauciucul care izoleaza geamurile pot duce insa la concluzia ca masina a fost cosmetizata.
5. Daca autovehiculul are la bord mai putin de 100.000 km, scaunele nu pot fi foarte uzate, dar nici intacte. Daca tapiteria e noua, inseamna ca aceasta a fost schimbata. Intereseaza-te din ce cauza s-a recurs la inlocuirea ei.
6. Mirosul ranced din masina inseamna ca izolatia nu este buna, iar umezeala patrunde fara probleme in masina.
7. Cere cartea alba a masinii. Astfel iti poti da seama daca cifra indicata pe kilometraj este reala sau daca s-a „umblat” la ea.
8. Verifica daca masina are revizia tehnica la zi (aceasta este valabila 2 ani).
9. Nu te uita doar la masina. Daca vanzatorul nu-ti inspira incredere, cauta mai bine alta oferta.