Joi la ora locală 16.00 (15.00 ora României), 22% din secţiile de votare au primit rezultatele, iar sprijinul pentru ANC era de 43,5%. Partidul oficial de opoziţie, Alianţa Democratică (DA), a obţinut 24,7% din voturi, în timp ce partidul de extremă-stânga Luptătorii pentru Libertate Economică (EFF) – un partid desprins din ANC – a obţinut 8,9%, potrivit datelor Comisiei electorale a ţării.
Respectabilul grup de cercetare CSIR a estimat că ANC a obţinut mai puţin de 45% din scrutinul naţional la mijlocul dimineţii de joi.
Oficialii Comisiei Electorale Independente au subliniat că numărătoarea oficială ar putea dura câteva zile, iar pentru unele circumscripţii electorale mai mari ar putea dura mai mult timp pentru a fi numărate. La alegerile anterioare, rezultatele din zonele rurale – unde ANC are bastioane importante – au fost afişate mai târziu, ceea ce a favorizat partidul.
După numărarea tuturor voturilor, dacă ANC rămâne sub 50%, va fi obligat să intre într-o coaliţie cu unul sau mai multe partide. În funcţie de cât de mult scade sprijinul său, ar putea fi nevoit să încheie o înţelegere cu unul dintre cele mai mari partide de opoziţie, precum DA sau EFF, pentru a rămâne la putere.
Un alt partid scindat din ANC, Partidul uMkhonto weSizwe (MK), condus de fostul preşedinte Jacob Zuma, pare să aibă succes în KwaZulu-Natal, provincia de coastă estică în care se află Durban. La ora locală 10.00, acesta avea 42,3% din voturi în această zonă, faţă de 20,1% pentru ANC.
Zuma, un critic înverşunat al actualului lider al ANC şi preşedinte sud-african Cyril Ramaphosa, a fost forţat să demisioneze din funcţia de lider în 2018 şi a făcut o scurtă perioadă de închisoare în 2021 pentru sfidarea instanţei. Săptămâna trecută, lui Zuma, în vârstă de 82 de ani, i s-a interzis să candideze la alegerile parlamentare, după ce Curtea Constituţională a ţării a decis că trebuie să fi trecut cinci ani de la terminarea pedepsei sale. Cu toate acestea, chipul său a rămas pe buletinul de vot.
Conform legii, Comisia electorală din Africa de Sud are la dispoziţie şapte zile pentru a declara rezultatele finale. De obicei însă, acestea sunt anunţate mai devreme de atât. În acest an, comisia a stabilit ziua de duminică, 2 iunie, ca zi a rezultatelor finale.
În cazul în care ANC îşi pierde majoritatea, va avea la dispoziţie 14 zile după declararea rezultatelor finale pentru a forma un nou guvern, înainte ca un nou parlament să se convoace pentru a alege preşedintele naţiunii.
Aproximativ 27,6 milioane de alegători înscrişi urmează să voteze între aproximativ 50 de liste, într-un scrutin proporţional, 400 de deputaţi şi adunările în cele nouă provincii. Noul Parlament urmează să aleagă un nou preşedinte în iunie.