UPDATE ora 12.30 „O spun clar, președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să declanșăm alegeri anticipate”, a spus premierul. Orban, după discuţia de o oră cu şeful statului.

Ludovic Orban a spus că a discutat cu preşedintele şi termenul limită pentru declanşarea alegerilor anticipate, însă nu vrea să spună acest calendar.

Premierul a precizat că a fost desemnat un grup de lucru care se va ocupa de negocieri cu partidelele care sprijină procedura de declanșare a alagerilor anticipate.

„Cu siguranţă vom găsi cele mai bune soluţii pentru a determina procedura de anticipate”, a mai spus Orban, întrebat fiind dacă îşi va da demisia.

Despre momentul în care s-ar putea produce anticipatele, Ludovic orban a răspuns: „Ar fi util şi bine să fie odată cu localele. Dacă nu, aproape de locale”.

Este prima întâlnire a celor doi, în 2020, iar pe agenda discuţiilor se află demararea alegerilor anticipate şi a alegerii primarilor în două tururi.

Ambele proiecte ar putea să se pună în proactică prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că aşteaptă o analiză de la Guvern, privind finanţarea dublării alocaţiilor pentru copii, el precizând că legea ajunsă la promulgare are termen 18 ianuarie, şi nu există nicio intenţie din partea să de a nu promulga proiectul PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că alegerile anticipate sunt posibile şi că se va implica în promovarea acestui concept, la fel ca şi alegerea primarilor în două tururi şi a preşedinţior de CJ prin votul consilierilor.

Orban, despre anticipate: „E nevoie să se strângă suficiente partide cu suficienți parlamentari, pentru a respinge două guverne în 60 de zile”

Premierul Ludovic Orban a confirmat, joi seară, că cele două proiecte rămân prioritare şi pentru PNL. „Normal că ne dorim anticipate, Partidul Naţional Liberal susţine alegerile anticipate, am dat această declaraţie de sute de ori. Şi este normal şi firesc să susţinem acest lucru pentru că la ora actuală Parlamentul nu mai este oglinda fidelă a opţiunilor actuale ale populaţiei. Opţiunile s-au modificat radical şi este clar că Parlamentul trebuie să fie o oglindă a opţiunilor oamenilor”, a spus Orban.

El a ţinut să menţioneze că este nevoie de o majoritate în Parlament pentru ca anticipatele să se realizeze.

„Noi am format o echipă de discuţii, cu care explorăm această posibilitate, cu partenerii politici, încercând să determinăm crearea unei astfel de grupări care să poată să deţină un număr de parlamentari suficient, astfel încât să garanteze respingerea a două guverne. (…) Dacă vor exista aceste condiţii, noi vom demara procedura de anticipate. În rest, vă aduceţi aminte că şi negocierile pentru moţiunea de cenzură nu le-am purtat să anunţ, să bat toba, că mă întâlnesc cu x, cu y. Negocierile sunt nişte negocieri care, de multe ori, presupun, cum să zic, abordări extrem de delicate, pe care nu poţi să le faci, să pui pe masă o strategie sau să dezvolţi o strategie prin planul de negociere, astfel încât să ştie adversarul ce vrei tu să faci. Este clar că vom duce aceste discuţii, când se vor întruni condiţiile, din punctul nostru de vedere, vom demara procedura”, a declarat premierul la Realitatea Plus.

Premierul Ludovic Orban consideră că procedura asumării răspunderii sau o
ordonanţă de urgenţă sunt „soluţiile posibile pentru a asigura ca
alegerea primarilor să fie realizată în mod democratic”, iar edilii să
aibă legitimitatea conferită de votul a peste jumătate dintre alegători.

„Ne dorim ca alegerile locale care vor avea loc anul acesta să se
realizeze pe baze democratice, primarii să fie aleşi în două tururi”, a
declarat prim-ministrul, într-o emisiune la Realitatea Plus.

Despre modul în care se vor declanşa anticipatele, şeful statului fost întrebat, joi, la Palatul Cotroceni, dacă, în situaţia în care PSD nu va depune moţiune de cenzură, îi va sugera premierului Ludovic Orban să demisioneze.

„Asta este o chestiune pe care nu am discutat-o. Este evident că pentru a ajunge la anticipate, cunoaştem prevederea constituţională, este nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă şi după aceea este nevoie de două încercări nereuşite de formare a unui nou guvern. Este evident moţiunea de cenzură o variantă prin care se poate iniţializa acest proces. Aceste chestiuni le voi discuta şi cu premierul şi cu alţii. Chiar mâine voi avea, aici, la Cotroceni, o discuţie cu premierul Ludovic Orban şi vom aborda aceste chestiuni”, a răspuns Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News