UPDATE ora 17.30: Parlamentarii au votat cu majoritate covârşitoare – 522 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă” convocarea de alegeri anticipate pe 8 iunie. Pentru a fi convocate alegerile anticipate era nevoie de susţinerea a două treimi dintre aleşi.
Theresa May cere astăzi Camerei Comunelor să se propune asupra propunerii sale privind organizarea alegerilor anticipate, pe 8 iunie, după aproape un an de când britanicii au votat pentru Brexit, în cadrul referendumului privind ieșirea țării din UE.
„Ţara se uneşte, dar Westminster (Parlamentul – n.r.) nu” a spus Theresa May. Astfel, May a afirmat că este necesară organizarea acestor alegeri anticipate, deoarece alte partide sunt împotriva planului guvernului condus de ea privind Brexit.
Acum, Theresa May va depune în Parlament o moţiune în acest sens, ce va trebui aprobată de două treimi dintre aleşi, adică 434 de parlamentari. Este așteaptat ca moțiunea să treacă fără probleme, după ce Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune din opoziţie, a declarat că susţine iniţiativa. În acest caz, Parlamentul Marii Britanii va fi dizolvat pe 3 mai.
Care este principala miză a alegerilor anticipate?
Negocierile privind ieșirea țării din Uniunea Europeană vor fi dificile, mai ales că se vor aborda subiecte precum comerț, apărare, dar și buget. În cazul în care conservatorii lui Theresa May vor obține mai multe mandate în Parlament, premierul britanic va avea mai multă libertatea în a-și impune agenda și va putea să-i oprească pe cei care nu sunt de acord cu poziția ei, atât cei din afara partidului ei, cât și pe cei din interior.
În prezent, laburiştii au ameninţat să voteze împotriva acordului final cu UE, Liberal-Democraţii au spus că vor să blocheze funcţionarea Guvernului, iar Partidul Naţional Scoţian spune că va vota împotriva legislaţiei care respinge oficial apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.
„Ceea ce fac ei (rivalii politici – n.r.) pune în pericol munca pe care trebuie să o facem noi pentru a ne pregăti pentru Brexit pe plan intern şi slăbeşte poziţia de negociere a Guvernului în Europa. Avem nevoie de alegeri generale şi avem nevoie de ele acum. Pentru că acum avem o şansă unică de a rezolva acest lucru cât timp Uniunea Europeană îşi decide poziţia de negociere şi înainte să înceapă discuţiile detaliate”, a afirmat Theresa May, în fața Downing Street, în discursul în care a cerut organizarea alegerilor anticipate pe 8 iunie.
Ar putea pierde Theresa May alegerile?
Alegerile sunt întotdeauna imprevizibile, iar de fiecare dată când un lider ia o astfel de decizie există riscuri. David Cameron a aflat acest lucru pe pielea lui, după ce a fost învins în referendumul privind Brexit. În urma rezultatelor, el și-a dat demisia, iar Theresa May, considerată o “doamnă de fier” a fost aleasă la conducerea Executivului de la Londra.
Sondajele arată că Partidul Conservator al lui May este văzut ca principalul favorit. Potrivit BBC News, partidul Conservator are un avans considerabil, un procent de două cifre, în fața Partidului Laburist. Astfel, Conservatorii ar obține 43% din voturi, laburiștii – 25%, UKIP – 11%, iar Liberal-Democrații – 10%.
Astfel, sondajele arată că britanicii au încredere în abilitățile lui May de a negocia Brexitul cu liderii UE.
Ce înseamnă alegerile anticipate din Marea Britanie pentru Brexit?
Votul privind ieșirea Marii Britanii din UE a divizat Regatul Unit, dar și parlamentul. Cu toate acestea, Downing Street a ținut să dea asigurări ca programul discuțiilor privind Brexit nu va fi afectat de convocarea de alegeri anticipate.
Marea Britanie a declanșat procedura de ieșire din UE, pe 29 martie, iar divorțul dintre Regat și blocul comunitar este o certitudine, în acest moment. Peste doi ani, țara va părăsi UE, însă termenii urmează să fie negociați, notează BBC.
Citește și:
- Brexit | Theresa May sugerează că libera circulație ar putea fi extinsă după ieșirea țării din UE
- Brexit | Planul UE privind negocierile cu Marea Britanie pentru ieșirea țării din blocul comunitar
- Începe Brexitul! Ce urmează pentru românii din Marea Britanie. Ce își doresc statele membre UE în timpul negocierilor
- Migranții UE din Marea Britanie, printre care și românii care muncesc în Regat, „își vor păstra beneficiile sociale”