Curtea Constituțională de la Chișinău a stabilit joi că există circumstanțele legale care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău, dominat în prezent de o majoritate ostilă președintei Maia Sandu, care a ajuns în fruntea țării după ce a câștigat prezidențialele din 2020.

„Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului – imposibilitatea formării Guvernului. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Maia Sandu a susținut singură pledoaria în fața Curții. „Din respect pentru Înalta Curte, am decis să vin astăzi personal pentru a-mi susține punctul de vedere”, a spus ea.

Acum, președinta urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.

Decizia Curții Constituționale a fost luata după ce Maia Sandu a depus, în martie, o cerere, ca urmare a tentativelor repetate nereușite de a numi un premier care sa fie acceptat de Parlament.

„În Parlament există grupări care continuă să adopte legi împotriva cetățenilor, protejează schemele de corupție. Au furat și au slăbit instituțiile statului, iar acum ne cer să le mai dăm timp, dar oamenii nu mai au acest timp. Oamenii au nevoie de un Parlament responsabil, care să sprijine un Guvern stabil și competent”, a spus atunci Maia Sandu.

„Au crescut prețurile la benzină și motorină, bani pentru vaccinuri nu au fost prevăzuți. Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră. Am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului”, a mai declarat președinta Republicii Moldova.

Furia lui Dodon

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a criticat dur decizia Curții Constituționale.

„Trei din cinci magistrați ai Curții constituționale astăzi, prin decizia lor, au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintei țării, astfel încălcând grosolan normele constituționale, propriile decizii, adoptate pe parcursul ultimilor ani, dar și recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția”, a spus fostul președinte al țării, citat de Unimedia.info.

„Sunt sigur că noi toți suntem martorii încercărilor Maiei Sandu de a uzurpa putrea în stat, folosind în acest scop 3 judecători de la CC, exact în stilul oligarhului fugar”, a adăugat Dodon, cu referire la Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat.

„Răspuns la aceste încercări poate fi la fel ca în 2019: nerecunoașterea deciziei CC, acordarea votului de neîncredere pentru 3 membri ai Curții cu solicitarea demisiei acestora, solicitare către partenerii internaționali în vederea intervenirii lor pentru a stopa acest puci constituțional și restabilirea statului de drept în Republica Moldova”, a mai spus Igor Dodon.

Urmărește-ne pe Google News