UPDATE 8.30: Peste 120 de protestatari au fost arestați în Belarus, în urma manifestațiilor violente izbucnite după anunțul primelor rezultate ale alegerilor prezidențiale.
UPDATE 02.20: Purtătoarea de cuvânt a candidatei opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a revendicat victoria acesteia pe baza rezultatelor ”reale” venite de la 20 de secții de votare.
Oficiala a cerut Comisiei Electorale Centrale să declare, luni, rezultatele corecte.
Tihanovskaia însăși a cerut poliției să nu uite ”că este parte a națiunii”.
”Știu că cetățenii se vor trezi mâine într-o nouă țară și sper că ziua de mâine va aduce vești bune. Opriți violența. Ofițeri, știu că o puteți face”, a spus candidata opoziției.
Mai mulți președinți ai secțiilor de votare au ieșit în fața cetățenilor pentru a anunțat ceea ce ei numesc rezultatele ”reale” ale votului. În clipul de mai jos, Tihanovskaia este anunțată câștigătoare cu 90%.
A moment when head of one of local election commissions in Minsk announced announced real results in front of the gathered crowd with Tikhanovskaya getting 90% pic.twitter.com/SgeotipQLL
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) August 9, 2020
UPDATE 01.30: În vreme ce informațiile clare din Belarus sunt încă puține, imaginile răspândite în special prin aplicația de mesagerie Telegram și postate pe rețelele sociale de opozanții lui Lukașenko, de membri ai societății civile, ziariști sau cetățeni surprind confruntări dure între forțele de securitate și protestatari.
In Minsk police started storming the Stela/WWII Museum area pic.twitter.com/4uF96VWTK0
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) August 9, 2020
Numeroși manifestanți au fost răniți. Vă avertizăm că imaginile sunt dure:
UPDATE 00.50: În ciuda răspunsului în forță, numeroși protestatari continuă să mărșăluiască pe străzile din Minsk. Principalul slogan: ”Pleacă!”, adresat președintelui Lukașenko.
People are marching all over Minsk shouting Go Away! pic.twitter.com/ucBXYL5frY
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) August 9, 2020
UPDATE 00.10: La Minsk, protestatarii au ocupat mai multe puncte din zona centrală, iar forțele de securitate și-au consolidat la rândul lor efectivele și au intervenit în forță, deși martorii oculari susțin că manifestația era una pașnică.
The dramatic video of the crackdown in Minsk. Happening now. pic.twitter.com/LOZb0uRaqx
— Franak Viačorka (@franakviacorka) August 9, 2020
UPDATE 23.50: Imaginile postate pe Facebook și Twitter de jurnaliștii independenți din Belarus arată mulțimi uriașe de oameni la Minsk, dar și în alte orașe ale țării – Gomel, Brest sau Baranovichi. Potrivit relatărilor, în acestea două din urmă, poliția s-ar fi retras din zona centrală, din fața miilor de protestatari.
Large crowds marching through Brest. Police retreated pic.twitter.com/W2Of1shFRy
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) August 9, 2020
În capitală, protestatarii mărșăluiesc prin mai multe zone ale orașului.
More people marching in another part of Minsk pic.twitter.com/78BgeNcGTD
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) August 9, 2020
UPDATE 23.00: Mai mulți protestatari s-au ciocnit cu forțele de ordine duminică seară, după închiderea urnelor, în Piața Victoriei, în centrul capitalei Minsk, scrie agenția rusă de știri Tass. Unii protestatari au fost reținuți.
Cel puțin câteva persoane au fost rănite, una destul de grav.
În acest timp, zeci de șoferi care trec cu mașinile pe Bulevardul Independenței, o arteră centrală a orașului, claxonează insistent.
Potrivit corespondentului Tass, este tot vorba despre un protest față de rezultatul alegerilor, care îi oferă un avantaj necredibil lui Lukașenko.
That's how you defend your vote! pic.twitter.com/25nJgNTdOd
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) August 9, 2020
În capitală au fost desfășurate forțe impresionante de securitate, iar orașul a fost practic închis.
Proteste și ciocniri cu poliția au avut loc și în alte orașe, scrie BBC News.
Candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia, și-a manifestat neîncrederea în rezultatul exit-poll-ului, realizat de o organizație pro-guvernamentală pentru televiziunea de stat.
”Îmi cred ochii și văd că majoritatea este cu noi”, a spus ea, cu referire la cozile mari formate tot timpul zilei la urne.
Cozi au fost și în diaspora. Un clip cu cetățenii strânși la ambasada Belarusului la Moscova care cer să fie lăsați să voteze s-a viralizat.
Defiance at Belarus embassy in Moscow — a record line of Belarusian voters raising their passports up in the air, chanting ‘Belarus in rage after the embassy refused to keep the poling station open overtime.@novaya_gazeta reports.
pic.twitter.com/ngMdryt7YH
— Maksym Eristavi (@MaximEristavi) August 9, 2020
Dar șefa comisiei electorale i-a cerut să admită înfrângerea într-un mod calm.
În acest timp, o organizație care monitorizează Internetul, NetBloks, a observat că traficul de date a fost întrerupt ”semnificativ” în timpul zilei, că situația devine tot mai serioasă și că acest lucru generează un gol de informații.
UPDATE 20.30: Rezultatele sondajului efectuat la ieșirea de la urne arată că Lukașenko ar fi obținut 79,7% din voturi.
Candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia, este creditată cu 6,8% din voturi.
Programul oficial al votului s-a încheiat la ora locală 19.00, dar votul continuă, în condițiile în care oamenii au făcut cozi mari la secții în Minsk.
Candidata opoziției la alegerile prezidențiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a ieșit din ascunzătoare duminică și s-a prezentat la secția de vot, însoțită de un mare număr de prieteni și apropiați, care aveau rolul de a o proteja.
“Vreau ca alegerile să fie libere, pentru că autoritățile nu au de ce să se teamă”, a spus candidata, potrivit Themoscowtimes.com.
Tihanovskaia a fost nevoită să își părăsească apartamentul, cu o zi înainte de vot, după ce mai mulți membri ai echipei sale de campanie, inclusiv șefa echipei, Maria Moroz, au fost arestați.
Maria Moroz a fost arestată sâmbătă, a declarat pentru AFP Anna Krasulina, purtătoarea de cuvânt a Svetlanei Tihanovskaia.
Moroz “probabil nu va fi eliberată până luni”, adică după vot, a spus Krasulina, adăugând că motivul arestării nu este cunoscut, potrivit Agerpres.
Joi, Moroz a fost arestată după o vizită la Ambasada Lituaniei, fiind eliberată în cursul aceleiaşi zile.
Sâmbătă seară a mai fost arestată o aliată importantă a Svetlanei Tihanovskaia, eliberată ulterior.
Este vorba de Maria Kolesnikova, anterior şefa de campanie a lui Viktor Babariko, un fost bancher care intenţiona să candideze la funcţia de şef al statului, dar care a fost arestat.
Militari pe străzi, acces îngreunat la internet
Măsurile de securitate au fost întărite duminică la Minsk, semnalându-se totodată dificultăţi în accesul la internet, îndeosebi la reţele sociale, mesagerii şi site-uri de informaţii apropiate opoziţiei, notează Agerpres.
La diferite puncte de intrare în capitală, au fost amplasate puncte de control ale poliţiei şi circulaţia a fost limitată pe un singur sens, potrivit AFP, care citează mai mulţi martori.
Vehicule blindate de transport au fost desfăşurate la aceste puncte de acces, precum şi militari înarmaţi, conform aceloraşi surse.
În centrul Minskului, au fost instalate bariere metalice în jurul mai multor clădiri administrative unde staţionarea era interzisă. Şi numărul patrulelor de poliţie a fost sporit.
Lukașenko, combativ
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a promis duminică, după ce a votat, să nu piardă controlul asupra situaţiei în timpul alegerilor prezidenţiale.
“Nimeni nu va permite o pierdere a controlului. Totul va rămâne sub control, vă garantez (…) Nu trebuie să aveţi nicio îndoială”, le-a spus Lukaşenko jurnaliştilor, potrivit imaginilor difuzate de postul public Belarus 1.
O opoziție neașteptată
Din primăvară, în urma unei mobilizări neaşteptate a populaţiei în favoarea opoziţiei, autorităţile din Belarus au intensificat operaţiunile îndreptate împotriva adversarilor preşedintelui Lukaşenko.
Doi potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale au fost închişi, ceea ce a determinat-o pe soţia unuia dintre aceştia, Svetlana Tihanovskaia, să preia conducerea curentului de opoziţie. Aceasta a reuşit să strângă mulţimi de o amploare fără precedent la mitingurile sale.
Preşedintele Lukaşenko a denunţat un complot al adversarilor săi, susţinut de mercenarii ruşi, care ar viza destabilizarea ţării şi preluarea puterii. El acuză, de asemenea, Occidentul, şi în special SUA, de complot împotriva sa.
Într-un interviu acordat vineri AFP, candidata opoziţiei a salutat “trezirea” poporului după mai bine de un sfert de secol sub regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care conduce ţara cu o mână de fier şi este adesea numit ultimul dictator al Europei.
În acelaşi timp, Tihanovskaia a declarat că nu trebuie să îşi facă nimeni iluzii cu privire la rezultatul scrutinului, deoarece “fraude neruşinate” au fost deja comise de la începerea votului anticipat, cu atât mai mult cu cât numărul observatorilor independenţi a fost redus la minimum.