Alegătorii din Republica Cehă se vor prezenta la urne vineri și sâmbătă pentru a alege un nou președinte, după două mandate ale divizivului Miloš Zeman. Opt candidați se luptă pentru această funcție și, ținând cont de scorul strâns previzionat, analiștii spun că al doilea tur de scrutin este garantat.
În vreme ce guvernul este cel care conduce țara, președintele Cehiei, care își are sediul în impozantul castel ce domină Praga, are o funcție cu o autoritate morală și simbolică semnificativă.
Criticii spun că Zeman a abuzat de această autoritate, intrând în conflict cu guvernul, exprimându-și repetat sprijinul pentru Vladimir Putin (pe care l-a retractat după invazia Rusiei în Ucraina) și pentru relații mai strânse cu China.
În ciuda numărului mare de candidați, sondajele de opinie au arătat că o luptă dură se duce între trei oameni, care vor să se califice în finala de pe 27-28 ianuarie.
Ce spun sondajele de opinie
Andrej Babiš, fostul prim-ministru populist al țării, Petr Pavel, general în retragere și fost șef al Statului-Major al armatei, și Danuše Nerudová, o economistă universitară și singura femeie candidată, sunt cei creditați cu peste 20 de puncte procentuale – cu un avans ușor pentru Babiš.
Problemele juridice de lungă durată ale lui Babiš i-au umbrit cursa electorală, cel puțin până acum. Omul de afaceri miliardar a primit însă un potențial impuls electoral săptămâna aceasta, când un tribunal din Praga l-a achitat de acuzațiile de fraudă care sugerau că a obținut în mod necorespunzător fonduri UE pentru imperiul său de afaceri.
Verdictul l-ar putea ajuta pe Babiš să se califice în turul doi de scrutin. Odată ajuns acolo, potrivit sondajelor, este probabil însă ca el să piardă fie în fața lui Pavel, fie în fața lui Nerudová.
Comentatorii spun că alegătorii cu vederi liberale s-ar putea coaliza practic împotriva lui Babis, un candidat al cărui mandat de prim-ministru a declanșat cele mai mari proteste din țară de la căderea comunismului în 1989.
Babiš și-a anunțat candidatura abia la sfârșitul lunii octombrie, după luni de zile în care a făcut un tur al țării într-o campanie neoficială în timpul căreia a emis comentarii nefavorabile la adresa refugiaților ucraineni și și-a exprimat scepticismul cu privire la ajutorul militar occidental pentru Kiev, scrie The Guardian.
Această poziție îl pune în contradicție cu Pavel, un fost oficial militar al NATO, care este un susținător ferm al apartenenței Cehiei la alianța occidentală și al sprijinului activ pentru Ucraina.
Un trecut întunecat
Cu toate acestea, ambii bărbați au un trecut complicat în cadrul sistemului comunist din fosta Cehoslovacie.
Babiš, născut în Slovacia, a fost deconspirat cu ani în urmă drept fost agent al ŠtB, poliția secretă din perioada comunistă, un rol pe care îl contestă, deși decizia a fost confirmată de un tribunal din Slovacia.
Pavel s-a alăturat partidului comunist aflat la putere în 1985, doi ani mai târziu scriind o biografie care justifica invazia sovietică din 1968 în Cehoslovacia și înscriindu-se la un curs de trei ani supravegheat de unitatea de informații militare a regimului.
El spune că s-a alăturat partidului doar pentru că dorea să urmeze o carieră militară.
Nerudová este cea mai tânără candidată (are 44 de ani) și a încercat să exploateze acest lucru, sugerând că ea este viitorul, iar cei doi reprezintă niște relicve politice în derivă.
„În prezent, există o motivație foarte scăzută în rândul tinerilor de a participa (la politică), deoarece politicienii din această epocă nu înțeleg și nu abordează problemele generației tinere”, a declarat ea pentru The Guardian.
Nerudová l-a acuzat pe Pavel de sexism după ce acesta i-a sugerat că ar putea să o numească în administrația sa prezidențială ca expert contabil, datorită pregătirii sale de specialistă în politica fiscală. El a respins acuzația.
Alegătorii vârstnici ar putea fi cheia scrutinului
Creșterea în sondaje a lui Nerudová a încetinit după ce presa cehă a descoperit o serie de nereguli la Universitatea Mendel din Brno, în perioada în care ea a fost rector.
Jurnaliștii au dezvăluit un sistem fraudulos în care studenților străini li s-ar fi acordat doctorate în schimbul unei plăți, după ce au făcut studii minime. Nerudová a spus că nu avea cunoștință despre presupusa practică la momentul respectiv.
Criticii susțin, de asemenea, că ea s-ar confrunta cu conflicte de interese dacă ar fi președintă, deoarece soțul ei este partener în cea mai mare firmă de avocatură din Republica Cehă, reprezentând clienți corporativi.
Președintele are puteri de numire a judecătorilor de rang înalt și a personalităților judiciare, inclusiv la cea mai înaltă instanță a țării.
Bohumil Kartous, un activist politic și comentator ceh, a declarat că trecutul lui Pavel, fostul general din epoca sovietică, l-a făcut în mod paradoxal pe acesta atractiv pentru alegători.
„Apartenența sa anterioară la partidul comunist îi atrage pe cei mai în vârstă, deoarece aceștia consideră că el știe mai multe decât Danuše Nerudová”, a explicat Kartous.
„Iar alegătorii mai în vârstă vor fi cruciali pentru rezultatul final”, a spus analistul.