Cei care aleg aplicația care îi ajută sa afle mai ușor la ce secție de votare sunt arondați trebuie să completeze un formular, cu datele exacte înscrise în cartea de identitate sau în buletinul de identitate (CNP și nume de familie).
Apoi, trebuie introdus un cod de siguranță, format din două cuvinte, care trebuie să fie separate de un spaţiu. Află aici care e secția ta de votare!
Cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota. În România, alegerile europene au loc duminică, 26 mai 2019. Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 07.00-21.00 (ora locală).
Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință, iar listele de alegători sunt întocmite în avans.
Totuși, votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Însă, președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.
Cetățenii români care locuiesc într-o altă țară din UE au dreptul să voteze fie pentru candidații din România în secțiile de votare organizate în cadrul ambasadelor sau consulatelor, fie pentru candidații din țara de reședință, conform alegerile-europene.eu.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este o instituție administrativă autonomă cu personalitate juridică și cu competență generală în materie electorală, care are misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor și a referendumurilor în România, precum și finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, cu respectarea Constituției, a legii și a standardelor internaționale și europene în materie.
Legea nr. 208/2015 prevede că, pentru organizarea procesului electoral funcționează în mod permanent Autoritatea Electorală Permanentă, care emite hotărâri, decizii și instrucțiuni.
În perioada organizării alegerilor se formează Biroul Electoral Central (BEC), birouri electorale de circumscripție la nivel județean, al municipiului București, oficii electorale de sector, în cazul municipiului București, și un birou electoral de circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, precum și birouri electorale ale secțiilor de votare.
Citește și:
Alegeri europarlamentare 2019 în România | Tot ce trebuie să știi despre cum se poate vota pe 26 mai
VIDEO | Cum se votează la alegerile europarlamentare şi la referendum
Referendum 2019 pentru justiție. Unde poți vota și care sunt procedurile pentru votul din 26 mai
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro