Cuprins:
Cetățenii din Georgia retrăiesc cu intensitate războiul din 2008
În 2008, orașul Gori a fost unul dintre locurile pe care Moscova le-a bombardat și ocupat în timpul unui război scurt și mortal care a lăsat 20% din țară – deși nu și orașul – sub controlul de facto al Rusiei.
Levan, un tânăr georgian retrăiește cu intensitate momentele din 2008, când tancurile rusești au invadat orașul său natal.
„Când Rusia a invadat Ucraina, am început să ne îngrijorăm că ar putea veni din nou aici”, a spus Levan, vorbind în piața centrală din Gori, cunoscută drept locul de naștere al lui Iosif Stalin, unde un muzeu dedicat dictatorului sovietic atrage mii de turiști în fiecare săptămână
Agresiunea rusă a afectat masiv și societatea moldoveană
La aproximativ 2.000 de kilometri spre vest, Sergiu, un bărbat de 62 de ani, are propriile experiențe cu agresiunea rusă.
În 1991, a fost recrutat în capitala Moldovei, Chișinău, și trimis în Transnistria pentru a lupta împotriva forțelor ruse după ce regiunea restivă s-a desprins de Moldova. Conflictul scurt s-a încheiat cu un armistițiu în 1992, care a lăsat peste o mie de trupe rusești staționate în Transnistria, care a primit autonomie, dar este recunoscută internațional ca parte a Moldovei.
Levan și Sergiu, ambii solicitând să nu li se menționeze numele de familie pentru a vorbi liber, au spus că războaiele Kremlinului au lăsat răni adânci în comunitățile lor. Ei văd viitorul țărilor lor în Europa, nu în Rusia.
Efectele deceniilor de agresiune rusă în alegerile din 2024
Recent, însă, alegerile din Georgia și referendumurile din Moldova au scos la iveală o realitate complexă. Deși cetățenii visează la integrarea europeană, mulți aleg partide care promit stabilitate și evitarea conflictelor, chiar dacă asta înseamnă o apropiere de Moscova.
Levan, de exemplu, a votat pentru partidul Georgian Dream, care a câștigat 54% din voturi, promovând mesajul „Alege pacea, nu războiul”.
„Pacea este de departe cel mai important obiectiv pentru orice guvern. Este mai bine să nu încercăm din nou norocul și să nu mâniem Moscova”, a spus Levan.
În Moldova, rezultatele referendumului au arătat o susținere fragilă pentru aderarea la UE, în timp ce președintele pro-occidental, Maia Sandu, se confruntă cu o competiție strânsă.
Sergiu, care s-a retras din armată, a spus că a votat în alegerile prezidențiale din 20 octombrie pentru candidatul socialist prietenos cu Moscova, Alexandr Stoianoglo, care pledează pentru relații mai bune cu Rusia.
Sergiu a spus că era naiv să se creadă că Moscova ar permite Moldovei să adere la UE. „Rusia vrea să ne țină sub controlul lor pentru totdeauna. Deocamdată, ar trebui să rămânem neutri”, a spus el.
Teama de ruși pare să influențeze profund deciziile electorale
În săptămânile premergătoare alegerilor, partidul de guvernământ din Georgia a afișat panouri publicitare brutale în Tbilisi, care prezentau imagini cu biserici ucrainene bombardate și arene sportive în contrast cu scene idilice din Georgia.
Levan și Sergiu reflectă un sentiment generalizat: pacea este o prioritate, chiar dacă aceasta înseamnă compromisuri cu Kremlinul.
Politicienii pro-occidentali resping aceste temeri ca fiind o strategie de dezinformare din partea Rusiei, dar realitatea alegerilor sugerează că amenințarea unei invazii rusești rezonează în mod real cu cetățenii, mai ales în regiunile conservatoare și sărace.
De asemenea, pro-occidentalii au raportat că forțele pro-ruse au angajat campanii de dezinformare și cumpărare de voturi, creând o imagine distorsionată a sentimentului public real.
Astfel, drumul către Europa devine din ce în ce mai complicat, umbrit de spectrul trecutului și al temerilor viitoare.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!