Alegeri libere și corecte este cheia lansării discuțiilor de aderare la UE pentru națiunea de 2,9 milioane, care este deja membră a NATO. După ce a obținut statutul de candidat la UE în 2014, Tirana a încercat să promoveze reforme vitale pentru aderarea la UE – și anume reforma profundă a sistemului judiciar corupt.
Optzecimi partide politice se luptă pentru cele 140 de locuri în parlament la votul de duminică. Principalii favoriți sunt Partidul Socialist al premierului Edi Rama și Partidul Democrat din opoziție condus de Lulzim Basha.
Un acord încheiat în luna mai a încheiat boicotul parlamentar de trei luni al democraților, care au susținut că votul a fost deschis spre manipulare. Data alegerilor a fost amânată o săptămână, iar socialiștii lui Rama au promis o mai bună supraveghere și transparență electorală.
Principalele partide au promis în campania electorală o reformă generală, o creștere economică rapidă, creșterea salariilor și scăderea șomajului.
Circa 6.000 de ofițeri de poliție au fost mobilizați, duminică, pentru a supraveghea scrutinul, în timp ce peste 300 de observatori internaționali au venit să monitorizeze votul. „Ne dorim o Albanie mai bună și liderii să facp ceea ce au promis în cadrul campaniei”, a spus Zenel Caka, în vârstă de 47 de ani, la o secție de votare din Tirana.
Luan Rama de la Partidul Socialist pentru Motivare, cel de-al treilea partid politic din țară, a declarat că un membru au unei comisii de vot a fost rănit în urma unei dispute și a unui incident soldat cu focuri de armă în fața unei secții de votare din Shengjin, la 60 de kilometri nord-vest de capitala Tirana.
Comisia Electorală Centrală a anunțat că participarea la vot până la ora 10.00 a fost de 12,6%, aproape la fel ca în alegerile anterioare.
Rezultatele preliminare ale votului sunt așteptate luni.