„Cred că există necesitatea de a servi ţara, care este în pericol”, a comentat Ciotti la emisiunea „13 heures”, difuzată pe postul TF1.

„Există, pe de o parte, această alianţă împotriva naturii a (La France – n.r.) Insoumise (LFI, stânga radicală)”, care apără „idei ce batjocoresc antisemitismul”, iar „de cealaltă parte blocul macronist care a dus ţara unde se află azi (…). Iar apoi există un bloc naţional. LR este azi prea slab (…). Avem nevoie de o alianţă, (prin care) să rămânem noi înşine (…), o alianţă cu Rassemblement National”, s-a justificat el.

Şefa RN, Marine Le Pen, a salutat o „decizie curajoasă” şi „simţul responsabilităţii” şefului LR de a ajunge la acest acord.

Eric Ciotti şi-a exprimat speranţa ca „un număr important de cadre LR să-l urmeze” după îndemnul la „o alianţă” cu RN.

„Un pseudocordon sanitar de 40 de ani care a condus la pierderea multor alegeri este pe cale să dispară”, i-a spus el şefei grupului deputaţilor RN în Adunarea Naţională.

Republicanii, divizați

Însă senatorii LR refuză în unanimitate un acord cu RN şi pledează, într-un comunicat, pentru menținerea „independenţei”.

Zvonurile cu privire la un acord LR-RN circulau puternic înaintea anunţului lui Ciotti.

Ministrul francez de interne Gerald Darmanin, un transfug de la LR, a atacat dur acest acord.

„Éric Ciotti semnează Acordurile de la Munchen şi consolidează dezonoarea familiei gaulliste îmbrăţişând-o pe Marine Le Pen”, denunţă el pe X.

„O ruşine, francezi, să ne trezim!”, insistă el.

Liderul deputaţilor LR Olivier Marleix a subliniat, tot pe X, că Éric Ciotti „se angajează doar pe el” şi că „trebuie să plece de la preşedinţia LR”.

Preşedintele Senatului, Bruno Retailleau, l-a acuzat pe Ciotti de faptul că apără „o linie personală” prin îndemnul la o alianţă cu RN.

„Am vorbit cu Eric Ciotti la telefon în mai multe rânduri luni şi ne-am întâlnit. Nu mi-a spus nimic (despre intenţiile sale – n.r.). Un partid politic nu este doar o persoană”, a declarat Retailleau în urma unei reuniuni a grupului LR în Senat.

Éric Ciotti subliniază că vrea „să păstreze deputaţii în exerciţiu”.

LR avea 61 de deputaţi în Adunarea Naţională dizolvată duminică de către președintele Emmanuel Macron în urma victoriei obținute de RN în alegerile europene.

„Vreau ca familia mea politică, care este pe marginea drumului din 2012 şi care a văzut declinul ţării avansând” să poată avea „un grup important” în Adunarea Naţională, a mai declarat Ciotti.

Macron exclude să-și dea demisia

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a declarat că exclude să demisioneze „indiferent de rezultatul” alegerilor legislative anticipate, informează news.ro.

Întrebat de Le Figaro despre riscul ca RN să-i ceară demisia în cazul în care va câștiga, şeful statului francez a respins această posibilitate.

„Nu RN scrie Constituţia şi nici spiritul acesteia. Instituţiile sunt clare. La fel şi locul preşedintelui, indiferent de rezultat. Este ceva de neatins după mine”, a răspuns el.

Macron s-a declarat totodată pregătit pentru o dezbatere cu Le Pen. „Bineînţeles! Sunt pregătit să ne port culorile şi să ne apăr proiectul. Mă duc să câştig!”, dă asigurări preşedintele francez în acest interviu realizat luni după-amiaza, la o zi după anunţul-şoc al dizolvării Adunării Naţionale care a l-a surprins inclusiv pe premierul Gabriel Attal.

Celor care-l consideră „nebun” să provoace un asemenea cutremur politic, Emmanuel Macron le răspunde: „Nu, deloc”. „Mă gândesc doar la Franţa. Aceasta este decizia bună, în interesul ţării. Şi le spun francezilor nu vă fie frică, duceţi-vă să votaţi”, a spus președintele francez.

 
 

Urmărește-ne pe Google News