Conform statutului USR, președintele Uniunii „este ales prin votul universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al membrilor USR, pentru un mandat de 4 ani. Alegerea președintelui USR se face prin intermediul unei platforme IT colaborative”.

Surse din cadrul USR au precizat pentru Libertatea că în prezent sunt aproximativ 25.000 de membri cu drept de vot. La ultimele alegeri pentru șeful formațiunii, Uniunea a avut nevoie de două tururi. În primul tur s-au confruntat Dacian Cioloș, Dan Barna și Irineu Darău.

Cioloș a obținut 46% (15.111 voturi), Dan Barna 43,9% (14.404 voturi) și Darău 10,1% (3.300 de voturi). Prin urmare, a fost necesar un al doilea tur, unde Cioloș a ieșit cu 50,9% (19.603 voturi), iar Dan Barna a luat 49,1% (18.908 voturi).

Șase USR-iști vor să fie președinte

Elena Lasconi este văzută ca favorită în această competiție, mai ales după succesul înregistrat la alegerile locale, unde a obținut un nou mandat de primar al municipiului Câmpulung. Lasconi a strâns aproape 70% din voturile exprimate în Câmpulung. În competiția din cadrul USR se bazează pe sprijinul anunțat al mai multor lideri, printre aceștia fiind Lucian Stanciu-Viziteu (ales din nou primar al municipiului Bacău), Claudiu Năsui și Cristina Prună.

Al doilea candidat cu șanse este Cristian Seidler, deputat și unul dintre principalii specialiști ai partidului pe zona de legislație a muncii și pensii. Surse din interiorul USR au precizat că printre cei care îl susțin, însă deocamdată fără poziționări clare, este Dan Barna și echipa din jurul acestuia. Seidler a făcut parte din nucleul dur al USR, fiind mai întâi membru al Uniunii Salvați Bucureștiul, în 2016, unde a fost un apropiat colaborator al lui Nicușor Dan.

Al treilea candidat mai cunoscut este Radu Hossu, foarte activ în coordonarea sprijinului pentru statul ucrainean, de când a început războiul Rusiei contra țării vecine. Hossu face parte din echipa Coliban de la Brașov.

Celelalte trei persoane sunt Vasile Dincă (Florești, județul Cluj), Luiza Oancea (din diaspora) și Vasile Gabriel Filip, însă sunt cotate cu șanse foarte mici. Conform calendarului intern, luni și marți va fi primul tur. În caz de nevoie, joi și vineri va fi al doilea tur. Sâmbătă are loc votul pentru noul Birou Național.

Necesitatea unei majorități în Biroul Național

Președintele USR este cel care dă tonul poziționărilor publice, însă acesta e legat de mâini și de picioare dacă nu are și o majoritatea în Biroul Național. „Biroul Naţional este organismul executiv al USR. Biroul Naţional este compus din 25 de membri, din care 24 de membri sunt aleși de congresul USR, iar președintele USR este membru de drept al Biroului Național. Numărul membrilor Biroului Naţional include şi vicepreşedintii aleşi conform prezentului statut”, potrivit statutului USR.

Alegerile pentru Biroul Național au loc pe principiul proporționalității. Candidații la aceste foruri pot participa individual (listă cu un singur candidat) sau colectiv (vot preferențial pe liste cu mai mulți candidați). Fiecare candidat se va înscrie într-o singură listă, individuală sau colectivă.

În actualul Birou Național, majoritatea a fost deținută de grupul Drulă-Barna, ceea ce l-a determinat și pe Dacian Cioloș să plece din partid în 2022.

 
 

Urmărește-ne pe Google News