Potrivit Comisiei Electorale Independente din Africa de Sud, Congresul Național African a cumulat 40,1% din voturi după numărarea a 97,7% din buletine.
Congresul Național African este urmat de cea mai importantă formațiune politică de opoziție, Alianța Democratică, cu 21,7%, partidul uMkhonto we Sizwe („Vârful de lance al națiunii”), condus de fostul președinte Jacob Zuma, ex-membru al Congresului Național African, cu 14,8% și radicalii de stânga reuniți în Luptătorii pentru Libertate Economică, cu 9%.
Loialitatea cedează în fața deziluziei
Rata de participare la vot este în jur de 59%, cu șapte puncte procentuale mai mică față de ultimele alegeri legislative, desfășurate în 2019.
Este vorba de cel mai disputat scrutin din istoria democrației sud-africane, instaurată în țară odată cu alegerea primului președinte de culoare, Nelson Mandela, în mai 1994.
De la primele alegeri multirasiale, acum 30 de ani, Congresul Național African a câștigat toate scrutinurile cu o largă majoritate. Dar, de această dată, loialitatea a cedat în fața deziluziei cauzate de problemele acumulate în această țară cu o populație de 62 de milioane de locuitori, notează France Presse.
La treizeci de ani de la eliberarea țării de sub jugul apartheidului, șomajul afectează o treime din cei cu vârste de muncă. Sărăcia și inegalitatea cresc, în timp ce rata criminalității se agravează de la an la an.
Mai mult, întreruperile frecvente de apă și electricitate alimentează ideea că visul unei națiuni cu acces universal la educație și locuințe, promis de Congresul Național African în momentul eliberării, este încă departe de a se realiza.
Negocieri dificile
Partid istoric, datând din 8 ianuarie 1912, Congresul Național African rămâne majoritar în Adunarea Națională, care numără 400 de membri aleși. Totuși, partidul iese slăbit din alegeri, iar președintele Cyril Ramaphosa (71 de ani) se vede nevoit să caute alianța potrivită pentru formarea unui guvern de coaliție.
Experții și observatorii politici au încă dificultăți în a prezice o alianță exactă, dar toți sunt de acord că negocierile vor fi complicate.
Congresul Național African trebuie să aleagă între o coaliție cu liberalii din Alianța Democratică, care a promis că va „salva Africa de Sud” prin privatizări și dereglementări, sau – mișcare mai grea – cu Luptătorii pentru Libertate Economică, ale căror cereri populiste sunt considerate inflamatorii. Luptătorii pentru Libertate Economică solicită neapărat redistribuirea pământului către cei de culoare și naționalizarea sectoarelor economice cheie. Nu este exclus nici scenariul încheierii unui pact cu uMkhonto weSizwe, care a câștigat categoric în provincia Zulu, un fief electoral tradițional al Congresului Național African.
„Nu ar fi greu pentru cele trei partide (Congresul Național African, uMkhonto weSizwe și Luptătorii pentru Libertate Economică – n.r.) să formeze o coaliție, pentru că au politici și tendințe similare”, spune Siphamandla Zondi, profesor de științe politice la Universitatea din Johannesburg.
Dar rivalitățile de lungă durată dintre cei doi inamici politici, Jacob Zuma și Cyril Ramaphosa, vor fi, fără îndoială, greu de rezolvat, conchide France Presse.