Proasăptul lider la la Elysees are nevoie și de un legislativ care să-i susțină guvernul, prin urmare trebuie să obțină majoritatea la alegerile parlamentare de duminică, scrie BBC News.
Sistemul electoral francez prevede alegeri parlamentare în două tururi, similare celor prezidențiale sau locale. Dacă un candidat dintr-un colegiu nu obține peste 50% dintre voturi va intra în turul doi alături de următorul candidat. Turul doi al alegerilor va avea loc pe 18 iunie.
Va câștiga Macron alegerile?
Macron conduce în lupta pentru Parlament un partid care nu a existat până la începutul acestui an, care nu are un prim-ministru, și care se bazează doar pe promisiunile de campanie ale președintelui.
Sondajele din ultimele zile spun că partidul La République en Marche (LREM), condus de Emmanuel Macron are șanse mari să câștige și alegerile parlamentare și candidații acestora să-și depășească rivalii, chiar și pe cei de la partidele istorice din Franța.
Ultimele sondaje arată că LREM poate obține în jur de 30% dintre voturi, ceea ce înseamnă mai multe decât republicanii și Frontul Național a Marinei Le Pen. Un astfel de scor ar însemna 330 de mandate din cele 577 posibile în Parlament. Pe locul doi s-ar clasa Partidul Republican, de centr-dreapta, cu 23% dintre voturi, urmat de Frontul Național, extremă-stânga, cu 17% urmați de formațiunea de extremă-dreapta cu 12,5%.
LREM ”în marș” spre victorie
Scorul bun vehiculat pentru partidul lui Macron refletă dorința francezilor de a-i da noului președinte pârghiile legislative pentru a-și implementa agenda.
Primul semn că sondaje s-ar putea adeveri îl reprezintă rezultatul alegerilor din teritoriile insulare. La République en Marche a obținut 10 din cele 11 mandate pentru insule.
O victorie a LREM la legislativele din iunie îi va permite lui Macron să-și pună în practică politicile și promisiunile din campania electorală, precum reformarea pieței forței de muncă din Franța, relansarea economiei și promovarea reformei Uniunii Europene.
În prezent, Macron și La République en Marche (LREM), nu au niciun mandat în Parlament și majoritatea candidaților sunt novici politici.