UPDATE ora 21.55: Coaliţia preşedintelui francez Emmanuel Macron pare bine plasată pentru a rămâne prima forţă politică din Adunarea naţională (camera inferioară a parlamentului), conform primelor proiecţii ale rezultatelor votului din primul tur al alegerilor legislative desfăşurat duminică, potrivit AFP.

Tabăra prezidenţială ar urma să-şi adjudece între 275 şi 310 locuri din totalul de 577, conform unui sondaj Ifop-Fiducial, şi între 255 şi 295, conform unui sondaj Ipsos. Majoritatea absolută înseamnă 289 de mandate.

În termen de voturi, coaliţia preşedintelui centrist recent reales în aprilie se află umăr la umăr cu coaliţia stângii, conform aceloraşi estimări.

UPDATE ora 19.30: Până la ora 17.00, 39,42% dintre francezi au venit la urne, mai puțini decât în urmă cu 5 ani, când fusese doborât recordul absenteismului, transmite France TV Info.


Aproximativ 18% dintre alegătorii francezi s-au prezentat până duminică la ora 11.00 GMT la secţiile de votare în cadrul primului tur al scrutinului legislativ din Franţa, transmite dpa.

Ministerul de Interne francez a raportat că 18,43% din alegători au votat până la prânz, cu 0,8 puncte procentuale mai puţini decât la alegerile parlamentare de acum cinci ani.

Președintele Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte Macron, au fost printre cei care au votat în prima parte a zilei de 12 iunie (foto EPA)

Starul la urne s-a dat de la ora locală 8.00 (6.00 GMT), iar cei aproximativ 48,7 milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi pot desemna astăzi, 12 iunie, până la ora 20.00, pe cei 577 de membri ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez).

Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, arăta că 44% dintre francezi se aşteaptă ca blocul centrist „Împreună”, al preşedintelui Emmanuel Macron, să câştige acest scrutin. Un sfert dintre cei intervievaţi au afirmat că se aşteaptă ca victoria să fie obţinută de blocul de stânga „Nupes”, în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziţie.

Marine Le Pen, la vot (Foto EPA)

Emmanuel Macron a fost reales preşedinte în aprilie, însă are nevoie de o majoritate în camera inferioară a parlamentului francez pentru a pune în aplicare reformele menite să consolideze economia, precum creşterea vârstei de pensionare şi reducerea impozitelor.

Al doilea tur al alegerilor legislative franceze se va desfăşura în 19 iunie, în circumscripţiile în care un candidat nu obţine peste 50% din voturi la prima rundă.

Vezi şi mâncăruri savuroase pe care să le încerci când ești în Franța!

 
 

Urmărește-ne pe Google News