Germanii se așteptau la o dezbatere aprinsă și intensă, însă aceștia au fost dezamăgiți. La fel au fost și cei care sperau ca Martin Schulz, rivalul lui Merkel, care are șanse slabe de a o învinge pe aceasta în cadrul scrutinului din 24 septembrie, să aibă parte de o victorie măcar în timpul dezbaterii.

„Angela Merkel este în funcție de 12 ani, iar asta s-a văzut”, au notat jurnaliștii BBC News. Candidatul social-democraților germani avea nevoie de o victorie categorică în fața creștin-democratei Merkel pentru a mai spera că poate să acopera diferențele mari din sondaje. Sondajele realizate la finalul dezbaterii arată însă că fostul președinte al Parlamentului European și-a ratat obiectivul.

Milioane de germani s-au uitat la singura confruntare televizată între principalii candidați pentru funcția de cancelar

„Merkel a avut o prestaţie plină de asigurări. Schulz nu a reuşit, practic, niciuna dinte ofensivele sale”, a scris cotidianul de centru-stânga Süddeutsche Zeitung. Astfel, Merkel a fost considerată mai convingătoare decât rivalul ei. Potrivit ARD, 55% față de 35% au avut această părere.

Astfel, este dificil să se mai ia în considerare o revenire a candidatului SPD, care este condus cu 15 puncte procentuale în intenţiile de vot, cu doar trei săptămâni înainte de scrutin. „În această lume devenită nesigură şi condusă de lideri plini de testosteron, oamenii nu ştiu foarte bine ce vrea Schulz. Dar ştiu foarte bine ce poate Merkel”, notează cotidianul Merkur din Munchen.

„Cea mai bună prestație a Angelei Merkel”

Potrivit publicației Spiegel, aceasta a fost cea mai bună prestație a cancelarului german, „ceea ce nu spune multe, având în vedere că le-a pierdut pe primele trei”, notează BBC News. A fost însă dificil pentru Martin Schulz să o atace. De exemplu, candidatul social-democrat nu a putut să atace decizia controversată a Angelei Merkel de a deschide granițele țării refugiaților, căci SPD a luat parte la această decizie.

În timpul dezbatereii, Martin Schulz și-a îndeptat atenția către justiția socială, la fel ca și în campania electorală. El a vorbit despre șomaj, despre sărăcie, dar fără succes. Bilanțul economic al Angelei Merkel stârnește gelozie la nivel european.

Angela Merkel a „sărbătorit” cu un pahar de vin victoria din cadrul dezbaterii

Când a fost numită cancelarul Germaniei, cinci milioane de oameni erau șomeri, însă acum doar două milioane și jumătate se mai află în această situație. Astfel, Angela Mrekel le oferă puţine unghiuri de atac social-democraţilor. În plus, aceștia din urmă, membri din 2013 ai coaliției guvernamentale a cancelarului, nu au reușit să-și revolve principala problemă și anume de a prezenta o ofertă politică real distinctă de cea a lui Merkel.

Donald Trump și Coreea de Nord, în atenția candidaților

Principalele dosare externe au fost și ele dezbătatute de cei doi politicieni germani aflați în luptă pentru funcția de cancelar. Cum dezbaterea a avut loc la scurt timp după ce Coreea de Nord a efectuat cel de-al șaselea test nuclear, subiectul a fost unul urmărit cu interes.

Martin Schulz a afirmat că  Donald Trump nu este persoana potrivită pentru a pune capăt conflictului cu Coreea de Nord pe tema programului său nuclear. În plus, fostul președinte al Parlamentului European a afirmat că liderul de la Casa Albă a fost pe punctul de a aduce lumea în pragul dezastrului cu mesajele sale pe Twitter. A recunoscut însă că Trump a fost „moderat” în răspunsul la ultimul și cel mai puternic test nuclear efectuat de Phenian.

Cuvinte dure, însă Angela Merkel are o experiență bogată când vine vorba despre managementul situațiilor de criză, după cum mai notează jurnaliștii BBC. Ea a ales să ofere un răspuns diplomat, afirmând că s-a angajat să facă tot ce-i stă în putință pentru a-l convinge pe președintele Trump că este nevoie de „o soluție pașnică” pentru criza nord-coreeană.

„Pentru noi nu există decât soluția pașnică”, a spus Merkel, care a amintit că a vorbit la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron, pentru a apăra necesitatea unui rol european mai important în această criză și a dezvăluit că intenționează să discute situația și cu liderii din Rusia, China, Japonia, Coreea de Sud, dar și cu Trump.

Angela Merkel a punctat însă că „are dezacorduri foarte mari” cu președintele american, oferind exemplu viziunile total opuse ale celor doi în ceea ce privește schimbarea climatică.

Angela Merkel și Martin Schulz, la începutul dezbaterii

Viitorul cancelar german va pleda pentru ca Turcia să nu fie primită în UE

Un alt subiect abordat de Angela Merkel și Martin Schulz a fost aderarea Turciei la UE, mai precis oprirea procedurii, în contextul în care relațiile dintre cele două țări au devenit extrem de tensionate. Martin Schulz a decis să fie ferm în această privință, crezând că se va demarca de Angela Merkel. Aceasta însă a afirmat că este de acord cu o oprire a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

„Este clar că Turcia nu trebuie să devină stat membru al Uniunii Europene”, a declarat ea.

Astfel, viitorul cancelar german, indiferent cine va fi, va pleca pentru ca Turcia să nu fie primită în UE.  Negocierile de aderare a Turciei la UE au început în 2005, dar de luni de zile se află într-un punct mort din cauza evoluției politice din Ankara. Oprirea negocierilor presupune o decizie unanimă a UE.


Citește și: ANALIZĂ/ Statul a ajuns la fundul sacului. Programul de Guvernare a trecut de la promisiuni la taxare


Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News