«Moartea din Carpaţi», consilier la Iaşi
Cătălin Moroşanu va face parte din noua echipă care va conduce judeţul Iaşi. “Moartea din Carpaţi” va fi consilier judeţean din partea PDL, care a obţinut un scor de 17% la Consiliul Judeţean Iaşi. Luptătorul K1 afirmă că va încerca pe cât posibil să sprijine proiectele sportive ale Iaşiului şi să ajute sportivii din judeţ prin obţinerea unor bugete speciale pentru aceştia. Moroşanu a precizat că noua carieră de politician nu îi va încurca propriile planuri, pe care le va realiza în paralel cu proiectele judeţului.
A câştigat alegerile din puşcărie
Situaţie incredibilă în Jilava, Ilfov. Candidatul Adrian Mladin a câştigat alegerile, cu toate că în acest moment el se află în arest preventiv. Mladin a condus primăria din 2008 şi faptul că se află de şase luni după gratii nu l-a împiedicat să candideze din nou. Mii de jilăveni au venit duminică la urne să voteze, iar rezultatul a fost unul uimitor. Primar a ieşit Adrian Mladin care, potrivit primelor date, a câştigat în faţa candidaţilor USL şi PDL cu peste 70% din voturi. Mladin este la al doilea mandat la conducerea comunei ilfovene. El a intrat în cursă ca independent, culmea, din arestul poliţiei, acolo unde se află din 21 decembrie 2011, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă în afaceri cu terenuri. Ieri, acesta a cerut să fie eliberat.
Care este procedura pentru o situaţie ca a lui Adrian Mladin, primarul ales din Jilava
Legea electorală nu-i interzice unei persoane să-şi depună candidatura chiar dacă se află după gratii. Nu are interdicţia de a-şi exercita drepturile electorale, de a alege şi de a fi ales atâta vreme cât nu i s-a interzis asta printr-o hotărâre judect definitivă şi irevocabilă. „Poziţia lui în momentul acesta e una nefirească, dar legală. În ceea ce-l priveşte pe Adrian Mladin urmează ca judecătorul din circumscripţie să valideze mandatul de primar. Dacă judecătorul constată că el este într-o situaţie legitimă şi că nu a câştigat alegerile prin fraudă, decizia magistratului se va comunica consiliului local nou ales şi prefecturii. După aceea candidatul trebuie să se prezinte în faţa consiliului să să depună jurământul în 20 de zile de la validarea scrutinului. În cazul său, el poata cere conducerii penitenciarului să fie dus cu escortă în faţa consilului local pentru a-şi depune jurământul. După ce e învestit primar se întoarce în arest, iar prefect şi consiliu local vor fi informate periodic de situaţia lui juridică. În această perioadă, atribuţiile sale vor fi preluate de unul dintre viceprimari. Dacă la finalul procesului e condamnat definitiv şi irevocabil, el va pierde postul” a declarat pentru Libertatea avocatul Cristian Ene, specialist în legistlaţie electorală şi membru al Biroului Electoral Central.
Edilul din Buşteni, chef cu Bute
Lucian Bute şi Ionuţ Iftimoaie au sărbătorit încă din noaptea de duminică spre luni în oraşul Buşteni, Prahova, victoria primarului Emanoil Savin. Pugilistul şi luptătorul K1 au ţinut să-l felicite personal pe edilul-şef pentru câştigarea celui de-al treilea mandat consecutiv la primărie şi au petrecut până în zori cu lăutari şi băutură din belşug.
Emil Boc s-a trezit primar după o noapte
Sondajele parţiale de duminică seara îl indicau pe Marius Nicoară ca fiind noul primar din Cluj-Napoca, dar, după o noapte de somn, fostul premier Emil Boc s-a trezit el însuşi câştigător. Abia către amiază a fost gata numărătoarea finală, care l-a desemnat învingător la o diferenţă de puţin peste 1.000 de voturi. Imediat, Nicoară a anunţat că solicită renumărarea buletinelor şi îl acuză pe Emil Boc de fraudă electorală. Fostul prim-ministru nu a comentat situaţia.
De pe terenul de la Oţelul a ajuns direct la cârma oraşului
Preşedintele Oţelului şi-a îndeplinit visul de a deveni primar! Marius Stan a fost confirmat, ieri, după ce la numărătoarea finală s-a arătat că acesta a obţinut voturile a aproape jumătate dintre gălăţeni. Şi colegul său din USL, medicul Nicolae Bacalbaşa, şi-a asigurat un loc în Consiliul Judeţean. “Le mulţumesc celor care mi-au dat 10 minute din viaţa lor pentru a putea să le ofer eu apoi următorii patru ani din viaţa mea”, a declarat Marius Stan. Acesta a adăugat, ieri, la reunirea lotului că are în plan înfiinţarea unei fundaţii care să susţină cât mai multe sporturi, nu doar fotbalul.
Lia Olguţa Vasilescu, primăriţa-karatistă a Craiovei
Lia Olguţa Vasilescu l-a învins pe contracandidatul ei, Antonie Solomon, şi va conduce Craiova în următorii 4 ani. Senatoarea PSD este la al doilea mandat în Parlamentul României, prima dată fiind aleasă, pe listele PRM, ca de-putat. Olguţa va fi nevoită să renunţe la fotoliul din Casa Poporului, pe care îl va schimba cu scaunul de la Primăria Craiovei. Este căsătorită cu un fost reporter, Ovidiu Wlasopol, în prezent om de afaceri, şi are un copil. Noua primăriţă din Bănie e pasionată de karate, sport pe care îl practică din 1989, obţinând centura neagră în 2001.
Ctitorul «zidului ţigănesc», număr record de voturi
Multă lume l-a condamnat după ce anul trecut a îngrădit un bloc locuit de rromi cu un zid din beton, iar în urmă cu o săptămână zeci de minoritari l-au acuzat că i-a mutat în sediul fostei uzine Cuprom, unde s-au intoxicat. Cu toate acestea, primarul Cătălin Cherecheş din Baia Mare, Maramureş, îşi va păstra scaunul. Mai mult, acesta a obţinut un procent record în România: 86,32% din voturi!
L-au votat, deşi e mort!
Fostul edil din Câmpia Turzii, Cluj, Ioan Vasinca, a câştigat un post de consilier local, deşi a decedat în timpul campaniei electorale. Pentru că partidul său nu a nominalizat un alt candidat, Vasinca a fost votat în funcţia de primar de nu mai puţin de 1.385 de persoane şi s-a clasat, astfel, pe poziţia a patra. “Abia când se va face validarea oficială a candidaţilor, se va constata că domnul Vasinca nu poate fi validat şi va fi declarat admis următorul de pe listă”, a declarat preşedintele biroului electoral de circumscripţie din Câmpia Turzii, Ioan Gaga.
Pinalti rămâne în primărie
Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a câştigat un nou mandat în fruntea municipiului, în urma scrutinului de duminică, cu peste 2.500 de voturi în faţa principalului contracandidat de la USL. Astfel, Gheorghe Ştefan a fost votat de circa 20.800 de persoane, în timp ce Cătălin Vasile Drăguşanu, candidatul USL, a obţinut 17.580 de voturi.
Finul lui Băse, câştigător
Conform numărătorii paralele, finul preşedintelui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă, a câştigat alegerile cu un procent de 42%, mult sub ceea ce spera Mişcarea Creştin Liberală să obţină la Arad. Principalul său contracandidat, Lia Ardelean, a întrunit cu 20% mai puţin din voturi. Bătălia a fost însă foarte strânsă la alegerea Consiliului Judeţean Arad.
Johannis, la al patrulea mandat
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a fost reales în urma scrutinului de ieri şi îşi va începe astfel cel de-al patrulea mandat. Johannis a fost validat de 77,9% dintre alegători şi va conduce administraţia locală. În viitorul Consiliu Local al Municipiului Sibiu, Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) a obţinut cel mai bun rezultat de până acum, având 15 posturi de consilieri locali.
USL a pierdut acasă la Victor Ponta
Candidatul USL la primăria din Baia de Fier, reşedinţa lui Victor Ponta, a pierdut în faţa unui preot neafiliat nici unui partid. Prelatul Dumitru Turbăceanu i-a anunţat ieri pe susţinătorii săi că a câştigat cu 200 de voturi în faţa primarului Constantin Mihuţescu, circa 200 de oameni prezenţi în faţa secţiei de votare deplasându- se apoi la Primăria Baia de Fier, unde au scandat lozinci împotriva edilului.
Mama Mariei Dinulescu, un nou mandat
Margareta Dinulescu, mama actriţei Maria Dinulescu, a câştigat un nou mandat de primar al comunei prahovene Izvoarele. Deşi e acuzată de localnici că a părăsit comuna pentru câteva luni bune, căutându-şi dragostea în Israel, Margareta Dinulescu a câştigat cel de-al treilea mandat consecutiv.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro