Dacă CCR ar fi decis ca alegerile locale să se organizează în două tururi, atunci Guvernul ar fi avut la dispoziţie 45 de zile pentru a emite o OUG prin care să stabilească alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Curtea Constituțională a analizat două articole din Legea alegerilor locale, printre care şi cel care prevede alegerea primarilor într-un singur tur. Ambele sesizări au fost depuse de jurnalistul Liviu Avram, după ce i-a fost respinsă candidatura la Primăria Capitalei ca independent, deoarece nu a întrunit numărul necesar de semnături. Acesta avea nevoie de 18.000 de semnături, însă a depus listă cu trei semnături.

Jurnalistul a depus o contestație față de respingerea candidaturii și a ridicat o excepție de necosntituționalitate a articolului 50 alineatul 2 din Legea alegerilor locale, pe motiv că reprezintă o ingerinţă excesivă asupra dreptului de a fi ales. Articolul 50 alineatul 2 din Legea 115/2015 privind alegerile locale, impune candidaţilor independenţi să depună o listă cu susţinători de cel puţin 1% din numărul alegătorilor, ceea ce pentru municipiul Bucureşti ar însemna peste 18.000 de semnături.

Totodată, Liviu Avram a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alineatul 2 din aceeaşi lege, cel prin care se stabileşte că este ales primar candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi, adică majoritatea relativă, şi nu cel care primeşte majoritatea voturilor exprimate, aşa cum a prevăzut legea până la alegerile din 2012.

O acțiune similară a fost întreprinsă și de PNL, care a depus în 9 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, cererea de anulare a Hotărârii de Guvern care stabileşte data alegerilor locale. Liberalii nu au avut însă câștig de cauză, întrucât instanța a considerat că nu are legătură cu cauza.

 

 

Urmărește-ne pe Google News