UPDATE. „A fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor pentru autorităţile locale, luând în considerare situaţia extraordinară actuală, impusă de starea de urgenţă, ca urmare a epidemiei cu coronavirus. Guvernul a luat decizia de a prelungi mandatele în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale până, cel târziu, la data de 31 decembrie 2020”, a arătat Dancă într-o declaraţie de presă susţinută la sfârşitul şedinţei de guvern.
El a menţionat că pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale, partidele şi alianţele vor trebui să depună liste cu un număr minim de 25.000 de susţinători.
În plus, dosarele de candidatură şi listele de susţinători vor putea fi depuse electronic.
„Practic, în momentul de faţă, obligaţia privind numărul minim de susţinători a fost redusă la 25.000 pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale la alegerile locale de către partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Acestea pot depune în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale liste de susţinători la nivel naţional, care cuprind un număr de minimum 25.000 de alegători”, a spus şeful Cancelariei premierului.
Mandatul aleșilor locali va fi prelungit până cel târziu la 31 decembrie acest an, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan la începutul ședinței de Guvern.
Proiectul de Ordonanţă a fost făcut de Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu MAI şi Ministerul Dezvoltării.
„Este evident că, în această situaţie de criză, nu se pot desfăşura activităţi specifice campaniei electorale şi că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Aşadar, trei instituţii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, au iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă de prelungire a mandatelor aleşilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”, a anunţat vicepremierul.
Raluca Turcan a precizat că, în acelaşi timp, ţinând cont de actualul context epidemiologic şi de decretul preşedintelui României privind starea de urgenţă, va fi simplificată inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor şi desfăşurarea acestor alegeri, la recomandarea celor trei instituţii care au elaborat actul normativ.
Astfel, partidele politice și candidații urmează să prezinte o singură listă de susținători și să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, câte 500 din fiecare județ și 1000 din municipiul București sau, în locul listelor, să fie depusă o contribuție electorală în contul bancar.