Alegerile locale 2020 se vor desfăşura în plină pandemie de COVID-19, iar autorităţile au anunţat care sunt regulile anti-COVID ce trebuie respectate în secţia de votare.
Pe lângă aceste măsuri, alegătorii care se prezintă duminică la vot trebuie să știe că există infracţiuni electorale, care în Codul Penal sunt pedepsite cu amendă sau chiar închisoare.
Alegeri locale 2020. Care sunt infracţiunile electorale
- Împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, prevede art. 385 din Codul Penal, conform votcorect.
- De asemenea, atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
- Coruperea alegătorilor. Oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, prevede art. 386.
Închisoare de până la trei ani pentru frauda la vot
În cazul celor care votează fără a avea acest drept, Codul Penal prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă este valabilă şi în cazul persoanei care votează de două sau mai multe ori. De asemenea, pedeapsa se aplică şi în cazul celor care votează cu un act de identitate fals ori nul sau al unui buletin de vot fals.
Potrivit Codului Penal, violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă cuprinsă între 600 și 90.000 de lei. În cazul în care fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, acesta riscă între șase luni și trei ani de închisoare sau amendă între 1.800 și 150.000 de lei și interzicerea exercitării unor drepturi.
Alegătorii nu au voie să facă fotografii sau clipuri video în interiorul secției de votare. Și tentativa de violare a confidenţialităţii votului se pedepsește, conform articolului 393 din Codul Penal.
Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
Nerespectarea regimului urnei de vot se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale se pedepseşte cu închisoarea de până la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Infracțiunile electorale sunt prevăzute în Codul Penal în articolele 395-393, conform votcorect.
- Vezi lista cu toți candidații la alegerile locale 2020 în București
Alegătorul trebuie să fie singur în cabina de vot
Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă, potrivit legii. Există însă o excepţie. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
De asemenea, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale în secţiile de votare constituie contravenţie, iar amenda este cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.