Unii edili au fost aleși parlamentari la scrutinul din decembrie 2016, alții au fost condamnați pentru diferite infracțiuni și, astfel, nu-și mai pot exercita mandatul.
Astfel, campania electorală va începe pe 27 mai, cu 15 zile înainte de data alegerilor, și se încheie pe 10 iunie, la ora 07.00.
Depunerea candidaturilor pentru funcția de primar a avut loc în perioada 16 – 22 mai, iar contestațiile la candidaturi se pot depune până pe 24 mai și se soluționează în termen de 24 de ore. Candidaturile rămân definitive în data de 28 mai.
Listele electorale permanente se tipăresc până cel târziu pe 9 iunie, cu două zile înaintea datei alegerilor.
Votarea va începe pe 11 iunie, la ora 07.00 și se va închide în aceeași zi, la ora 21.00.
Conform Legii 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.
Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.
Alegeri locale parțiale, pe 11 iunie 2017. Acestea se vor desfășura în următoarele circumscripții electorale:
- județul Botoșani – comuna Vlăsinești
- județul Brașov – orașul Râșnov
- județul Brăila – comuna Viziru
- județul Caraș-Severin – comuna Lăpușnicu Mare
- județul Călărași – orașul Lehliu Gară și comuna Unirea
- județul Constanța – comuna Nicolae Bălcescu
- județul Dolj – municipiul Craiova și comuna Ișalnița
- județul Gorj – municipiul Târgu Jiu și comuna Drăguțești
- județul Harghita – comuna Siculeni
- județul Hunedoara – municipiul Lupeni și comuna Sălașu de Sus
- județul Ialomița – orașul Amara, orașul Fierbinți Târg și orașul Țăndărei
- județul Iași – comuna Șipote
- județul Ilfov – comuna Jilava
- județul Maramureș – orașul Ulmeni și orașul Baia Sprie
- județul Mehedinți – comuna Șimian și comuna Godeanu
- județul Neamț – municipiul Roman, comuna Pipirig și comuna Bălțătești
- județul Olt – comuna Osica de Sus și comuna Sprâncenata
- județul Prahova – orașul Bușteni, orașul Băicoi, comuna Dumbrava și comuna Călugăreni
- județul Sălaj – comuna Fildu de Jos
- județul Sibiu – comuna Marpod
- județul Suceava – comuna Iacobeni și comuna Siminicea
- județul Teleorman – comuna Olteni
- județul Timiș – comuna Denta
- județul Tulcea – comuna Beidaud
- județul Vaslui – comuna Fruntișeni
- județul Vâlcea – comuna Bujoreni
- județul Vrancea — comuna Jariștea.
Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale parțiale din data de 11 iunie a fost aprobată suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, a bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 7.649.000 lei, precum și a bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Național de Statistică cu suma de 150.000 lei, potrivit hotărârilor de guvern adoptate în vederea alegerilor locale parțiale.
Primarii sunt obligați să monteze cel puțin un panou electoral și în fiecare sat aparținător sau localitate componentă din unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Utilizarea locurilor de afișaj electoral este permisă partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale sau organizațiilor minorităților naționale care participă la alegeri și candidaților independenți.
Afișajul electoral este interzis în alte locuri decât cele stabilite și sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie și, de asemenea, se interzice difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaților în programe, sau comentarii privind campania electorală, iar în ziua votării este interzisă prezentarea, înainte de ora 21.00, a sondajelor realizate la ieșirea de la urne.