UPDATE ora 21.00 Circa 33% dintre cei aproximativ 630.000 de alegători aşteptaţi la urne duminică în cadrul alegerilor locale parţiale s-au prezentat pentru a vota până la ora 21,00, potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente.
Cea mai mare prezenţă se înregistra, la ora 21,00, în judeţele Sălaj – 81,53 %, Alba – 77,32 % şi Caraş Severin – 78.27%. În judeţul Dolj, unde sunt alegeri pentru funcţia de primar al Craiovei, s-au prezentat la urne doar 19,02% dintre alegători. De asemenea, în judeţul Gorj, unde sunt alegeri pentru funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu, prezenţa la urne la ora 21,00 era de circa 31,92%.
Cea mai redusă prezenţă la vot la alegerile locale parţiale organizate duminică în mai multe localităţi din ţară s-a înregistrat în comuna Siculeni din judeţul Harghita, unde au votat doar 14,65% dintre alegători.
Datele Autorităţii Electorale Permanente arată că din cei 2.286 de alegători înscrişi pe listele electorale permanente şi-au exprimat opţiunea pentru alegerea primarului doar 335 de persoane, în cele două secţii de votare organizate la sediul Primăriei şi la şcoala din localitate.
La Siculeni nu a existat competiţie electorală, întrucât în cursa pentru funcţia de primar s-a înscris un singur candidat, respectiv Csibi Jozsef, de la UDMR.
Fotoliul de primar din comuna aflată la câţiva kilometri din Miercurea Ciuc a fost vacantat, potrivit legii, prin ordin al prefectului judeţului, după ce fostul primar, Szentes Csaba (UDMR), a fost declarat incompatibil, în urma deciziei definitive a instanţei.
28% dintre alegături s-au prezentat la vot la alegerile locale parțiale, până la ora 19.00
UPDATE ora 19.50 Peste 28,70% dintre cei aproximativ 630.000 de alegători aşteptaţi la urne duminică în cadrul alegerilor locale parţiale s-au prezentat pentru a vota până la ora 19,00, potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente.
Cea mai mare prezenţă se înregistra, la ora 19,00, în judeţele Sălaj – 76,63 %, Alba – 72.97 % şi Caraş Severin – 71.95 %. În judeţul Dolj, unde sunt alegeri pentru funcţia de primar al Craiovei, s-au prezentat la urne doar 15,32% dintre alegători. De asemenea, în judeţul Gorj, unde sunt alegeri pentru funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu, prezenţa la urne la ora 19,00 era de circa 26,60%.
UPDATE ora 13.00 Peste 11% dintre alegători s-au prezentat duminică, până la ora 12,00, la urne pentru a vota la alegerile locale parţiale, potrivit Autorităţii Electorale Permanente.
Cea mai mare prezenţă se înregistra, la ora 12,00, în judeţele Constanţa – 32,20 %, Sălaj – 32,14 % şi Caraş Severin – 31,25%. La polul opus, se află judeţele Dolj – 5,80%, Harghita – 5,73% şi Gorj – 9,37%.
În 49 de unităţi administrativ-teritoriale din 32 de judeţe se desfăşoară duminică alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, în condiţiile în care unii dintre edili au fost aleşi parlamentari la scrutinul din decembrie 2016 sau alţii au fost condamnaţi pentru diferite infracţiuni şi, astfel, nu-şi mai pot exercita mandatul.
”Am votat pentru continuitate! Sa avem succes!”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care și-a epxrimat votul în municipiul Craiova, unde a fost primar până la câștigarea mandatului de parlamentar.
Un procent de 5,58% dintre locuitorii cu drept de vot din Craiova se prezentaseră la urne la alegerile parţiale pentru desemnarea primarului pentru următorii trei ani, iar în comuna Işalniţa procentul a fost de 14,13%.
Cetățenii cu drept de vot sunt chemați iar la vot, la un an de la alegerile locale, unul din motive constituindu-l câștigarea mandatelor de parlamentar de către unuii primari, la scrutinul din decembrie 2016. Alții au fost condamnați pentru diferite infracțiuni și și-au pierdut mandatul.
Guvernul a decis, pe 20 aprilie, în ședință, data scrutinului și calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale. Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale parțiale din data de 11 iunie a fost aprobată suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, a bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 7.649.000 lei, precum și a bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Național de Statistică cu suma de 150.000 lei, potrivit hotărârilor de guvern adoptate în vederea alegerilor locale parțiale.
În ce localități se alege primarul
Vor fi aleși noi primari în următoarele circumscripții electorale:
- județul Botoșani – comuna Vlăsinești
- județul Brașov – orașul Râșnov
- județul Brăila – comuna Viziru
- județul Caraș-Severin – comuna Lăpușnicu Mare
- județul Călărași – orașul Lehliu Gară și comuna Unirea
- județul Constanța – comuna Nicolae Bălcescu
- județul Dolj – municipiul Craiova și comuna Ișalnița
- județul Gorj – municipiul Târgu Jiu și comuna Drăguțești
- județul Harghita – comuna Siculeni
- județul Hunedoara – municipiul Lupeni și comuna Sălașu de Sus
- județul Ialomița – orașul Amara, orașul Fierbinți Târg și orașul Țăndărei
- județul Iași – comuna Șipote
- județul Ilfov – comuna Jilava
- județul Maramureș – orașul Ulmeni și orașul Baia Sprie
- județul Mehedinți – comuna Șimian și comuna Godeanu
- județul Neamț – municipiul Roman, comuna Pipirig și comuna Bălțătești
- județul Olt – comuna Osica de Sus și comuna Sprâncenata
- județul Prahova – orașul Bușteni, orașul Băicoi, comuna Dumbrava și comuna Călugăreni
- județul Sălaj – comuna Fildu de Jos
- județul Sibiu – comuna Marpod
- județul Suceava – comuna Iacobeni și comuna Siminicea
- județul Teleorman – comuna Olteni
- județul Timiș – comuna Denta
- județul Tulcea – comuna Beidaud
- județul Vaslui – comuna Fruntișeni
- județul Vâlcea – comuna Bujoreni
- județul Vrancea — comuna Jariștea.
Cum se desfășoară scrutinul electoral
Votarea a început la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00. Dacă în secţia de votare la ora 21.00 se mai află persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-şi exprime opţiunea şi după această oră.
Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.
Alegătorii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară. Cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-şi exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate.
Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
În cazul în care alegătorul nu figurează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară existentă în secţia de votare respectivă, sistemul informatic semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, şi-a pierdut drepturile electorale, este arondată la altă secţie de votare, este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare, nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă sau şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin.
Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis. Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.
Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. Dacă cel care votează are carte de identitate, atunci pe versoul acesteia se aplică un autocolant cu menţiunea „votat”.
În ziua votării este interzisă prezentarea înainte de ora 21.00 a sondajelor realizate la ieşirea de la urne. În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin în două săptămâni, la care vor participa doar candidaţii aflaţi în această situaţie