Operatorul de tabletă este prima persoană cu care alegătorul ia contact în momentul în care intră în secția de votare. Persoana care votează introduce singură cartea de identitate în suportul tabletei pentru ca operatorul, o persoană special desemnată pentru asta de Autoritatea Electorală Permanentă, să scaneze CNP-ul.
Toți operatorii care se vor afla duminică, 27 septembrie, în secțiile de votare au fost instruiți de STS cu privire la modul de funcționare a tabletelor.
Cum
funcționează SIMPV
Cele peste 22.000 de tablete vin la pachet cu sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot, o platformă specială de înregistrare și verificare a votului și de prevenire a votului ilegal. Sistemul are mai multe funcții:
- verifică dacă persoana care dorește să voteze are sau nu drept de vot (dacă are vârsta legală sau dacă are interdicții de exercitare a acestui drept);
- semnalează situațiile în care cartea de identitate este expirată sau alegătorul nu are drept de vot;
- agregă date privind prezența alegătorilor la vot;
- asigură scanarea proceselor verbale de consemnare a rezultatelor votării.
O persoană poate vota, chiar dacă sistemul semnalează că a mai votat o dată!
În cazul în care aplicația semnalează că un alegător a mai votat o dată, operatorul anunță președintele secției de votare, care sună mai departe la call center-ul STS și cere să i se facă legătura cu președintele secției de votare unde apare că a votat deja acel alegător. El trebuie să verifice dacă există semnătura persoanei pe lista electorală.
Dacă nu există, este lăsat să voteze. Dacă există, este lăsat să voteze oricum, cu condiția de a semna un proces verbal potrivit căruia a fost anunțat că poate fi acuzat de fraudă la vot, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Biroul Electoral Central a luat această decizie vineri. Este prima dată când alegătorilor care apar în sistem că ar mai fi votat li se permite să voteze, potrivit News.ro.
Sistem de rezervă, dacă se strică tabletele sau se pierde conexiunea la internet
Procesul electoral nu se oprește nici în cazul în care tableta dintr-o secție de votare se strică sau se pierde conexiunea la internet, subliniază specialiștii STS.
STS a implementat, împreună cu operatorii de telefonie mobilă, un sistem special care verifică, fără conexiune la internet, dreptul de vot al alegătorului.
Acest sistem este instalat pe telefoanele mobile puse la dispoziție de STS președinților secțiilor de votare.
Dacă există o problemă cu conexiunea la internet, operatorul de calculator poate prelua în continuare date și le poate verifica în SIMPV cu ajutorul președintelui secției de votare. Când revine conexiunea, aplicația va integra și datele alegătorilor care au fost verificate prin această metodă.
Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale:
La fel se procedează și în cazul în care tableta se strică. Președintele verifică dreptul de vot al alegătorilor prin sistemul USSD de pe telefonul mobil, iar operatorul trece într-un formular CNP-urile alegătorilor care s-au prezentat în secția de votare în perioada în care tableta nu a putut fi utilizată.
Sistemul USSD a fost implementat și folosit pentru prima dată la alegerile europarlamentare de anul trecut.
Regulile
care trebuie respectate pentru a putea vota la alegerile locale din
27 septembrie
- masca de protecție este obligatorie în secția de votare; alegătorul și-o dă jos doar în fața operatorului și în fața președintelui de secție pentru identificare;
- în sala de vot pot fi maximum cinci alegători;
- alegătorii sunt obligați să-și dezinfecteze mâinile la intrarea și ieșirea din secția de vot;
- alegătorul își pune singur cartea de identitate în suportul tabletei pentru scanare, va ridica singur buletinele de vot și ștampila și va aplica singur timbrul autocolant cu mențiunea ”VOTAT” pe spatele buletinului.
Ce
votăm pe 27 septembrie?
- Consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;
- Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al Capitalei;
- Consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene.