• Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.
  • Pentru exercitarea votului sunt necesare următoarele acte: pentru cetătenii români cu domiciliul în ţară – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau cartea de alegător; pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate – paşaportul simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului in străinătate; în cazul cetăţenilor cu reşedinţa în străinătate – paşaportul simplu sau, în cazul statelor membre ale Uniunii Europene, şi cartea de identitate, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate; în cazul membrilor reprezentanţelor diplomatice, paşaportul diplomatic sau de serviciu; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar. Atenţie! Nu se votează pe baza vizei de flotant! Studenţii pot merge acasă pentru a vota în colegiile din care fac parte, pentru că luni cursurile vor fi suspendate.
  • Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul. Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
  • Alegătorul are dreptul la un singur vot pentru alegerea candidatului la funcţia de deputat şi la unul pentru alegerea candidatului la funcţia de senator al României. Astfel, fiecare trebuie să pună ştampila de vot doar o dată pe fiecare buletin de vot.
  • Fiecare alegător îşi exprimă votul personal, în secret. Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis. În plus, nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la alegeri.
  • Au drept de vot cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi, până în ziua alegerilor inclusiv. Nu se pot prezenta la urne debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecatorească definitivă.
  • Alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate care solicită deplasarea urnei speciale trebuie să facă dovada că domiciliază pe raza secţiei de votare respective. Aceştia trebuie să facă o cerere scrisă în acest sens, către secţia de votare de care aparţin şi să anexeze copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că sunt netransportabili. Actele se depun la secţie, prin intermediul aparţinătorilor legali ai acestora.
  • Persoanele reţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care sunt în executarea unei condamnări, dar nu şi-au pierdut drepturile electorale, votează prin intermediul urnei speciale cu condiţia să domicilieze în unitatea administrativ- teritorială pe raza căreia se află locul de detenţie.

Referendumuri în ziua alegerilor

În aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, locuitorii municipiului Mangalia îşi vor exprima părerea cu privire la exploatarea gazelor de şist în sudul Litoralului în cadrul unui referendum. Şi Consiliul Judeţean Alba a hotărât să organizeze un referendum local pe tema repornirii mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării aurului la Roşia Montană.

Urmărește-ne pe Google News