Anunțul a fost făcut luni după-amiază de Nicușor Dan, pe contul său de Facebook.

„În această după-amiază am ajuns la 200.000 de semnături în sediu. Mulțumesc tuturor celor care au semnat și mai ales tuturor celor care au strâns semnături pentru noi.

Pentru siguranță, vă rog să mai strângem încă 20.000, pentru a evita orice risc la Biroul Electoral Central. Vă rog să continuăm să strângem până miercuri, iar toate semnăturile pe care le-ați strâns sau le veți strânge să fie trimise miercuri ca să ne ajungă joi. Vineri le vom depune la Biroul Electoral Central.

Vă promitem că ne vom lupta în Parlament ca niciodată să nu mai fie nevoie de sute de mii de semnături pentru candidaturi. Chiar dacă, prin dumneavoastră, am reușit să strângem semnăturile de data asta, ne vom lupta ca accesul cetățenilor la viața publică să nu mai fie îngrădit prin astfel de măsuri”, a anunțat liderul formațiunii.

Alegerile Parlamentare 2016 vor avea loc pe 11 decembrie

Pentru alegerile parlamentare 2016, care vor avea loc pe 11 decembrie, legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004. Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari.

Astfel, vor fi aleşi 308 deputaţi, plus 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Legislativul va număra 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012, când s-a votat uninominal. Diaspora va fi reprezentată în continuare de 4 deputaţi şi 2 senatori.

Alegerile Parlamentare 2016. Votul prin corespondenţă pentru diaspora

O altă măsură pe care Guvernul tehnocrat va trebui s-o aplice în 2016 este votul prin corespondenţă. Introducerea acestui tip de vot a fost cerută insistent de românii din diaspora şi de cele mai multe ONG-uri, însă forma în care a fost votată legea în Parlament nu este cea mai inspirată, după cum susţin unii experţi.

Alegerile Parlamentare 2016. Regulile se modifică şi tehnic, în secţiile de votare

În fiecare secţie de votare vom beneficia de prezenţa unui laptop în care fi lista cu toţi alegătorii, interconectată la o bază de date centrală. “Dacă cineva încearcă să voteze de mai multe ori, sistemul electronic va avertiza, astfel încât nu se va mai putea vorbi de fraudare”, a explicat Marian Muhuleţ, director AEP.

Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News