Cuprins:
Românii votează la alegerile parlamentare reprezentanții în Senat și Camera Deputaților, votând pentru partide politice, alianțe electorale sau candidați independenți.
Deși ambele camere fac parte din Parlamentul României și au rolul de a elabora și aproba legi, există câteva deosebiri majore între Senat și Camera Deputaților.
Care este diferența dintre un senator și un deputat
Parlamentul României funcționează într-un sistem bicameral, adică este împărțit în două camere: Senatul și Camera Deputaților.
Deși ambele camere contribuie la procesul legislativ, fiecare are propriile responsabilități și reguli de funcționare. Există diferențe între cele două camere, însă ele colaborează în procesul de a face legi.
Camera Deputaților este adesea considerată „camera inferioară”, iar Senatul „camera superioară”. Totuși, aceasta nu este o chestiune de ierarhie de putere, ci mai degrabă de împărțire a sarcinilor.
Diferența principală constă în numărul de membri și felul în care aceștia reprezintă cetățenii.
Parlamentul din România este bicameral și adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare.
În comparație cu alte țări cu parlamente bicamerale, diferența dintre atributele celor două camere este mică, o lege trebuind să fie votată de ambele camere pentru a fi promulgată.
În articolul 75, Constituția României definește situațiile în care Camera Deputaților este prima cameră sesizată, și astfel cea care are decizia finală în caz de divergențe.
Senatul este prima cameră sesizată în toate celelalte situații. Spre deosebire de Camera Deputaților, Senatul are un număr mai mic de membri.
Camera Deputaților are 332 de membri și fiecare deputat reprezintă aproximativ 70.000 de locuitori.
Senatul are 136 de membri, fiecare senator reprezentând 160.000 de locuitori.
Nu toate legile au același traseu în Parlament
Ambele camere au un cuvânt important de spus în procesul legislativ. O lege trebuie să fie aprobată de ambele camere înainte de a ajunge pe biroul președintelui pentru promulgare.
Dar nu toate legile parcurg același traseu prin Parlament. În anumite situații, o cameră este sesizată prima, în funcție de tipul legii.
Conform Constituției României, Camera Deputaților este, în anumite cazuri, prima cameră sesizată, ceea ce înseamnă că are un cuvânt decisiv, dacă există divergențe.
Senatul are acest rol în alte situații, având prima responsabilitate în cazul anumitor proiecte de lege, cum ar fi cele legate de securitate națională sau tratate internaționale.
De exemplu, problemele care țin de politica externă sau securitatea națională trec mai întâi prin Senat.
Camera Deputaților, având mai mulți membri, se ocupă mai des de legile care afectează în mod direct viața de zi cu zi a cetățenilor.
Există cazuri în care cele două camere trebuie să colaboreze mai strâns, precum schimbări constituționale, probleme legate de suspendarea președintelui.
Ce salariu și beneficii are un parlamentar în 2024
În 2024, salariul de bază pentru senatori și deputați în România este de 18.720 de lei brut pe lună. Cei care ocupă funcții de lideri de grup beneficiază de o suplimentare de aproximativ 2.000 de lei.
Președinții celor două Camere ale Parlamentului au cele mai mari salarii, în jur de 24.000 de lei brut pe lună, echivalentul a peste 13.000 de lei net.
Pe lângă aceste salarii, începând cu anul trecut, parlamentarii au beneficiat de o majorare a sumelor forfetare cu aproximativ 1.500 de euro, potrivit Știrile Pro TV.
Această majorare nu este o creștere directă a salariilor, ci o alocare de fonduri pentru acoperirea costurilor legate de activitatea lor parlamentară: cazare, masă, amenajarea biroului, plata unui site personal sau a angajaților.
Astfel, costul lunar estimat per parlamentar ajunge la aproximativ 35.000 de lei, sumă pe care aceștia o pot utiliza după bunul plac, în mare pate.
În comparație cu alte țări europene, veniturile parlamentarilor din România sunt relativ ridicate.
În medie, un parlamentar român primește lunar aproximativ 11.500 de euro, incluzând atât salariul, cât și suma forfetară.
În paralel, un parlamentar britanic câștigă în jur de 8.000 de euro pe lună, iar salariul unui parlamentar suedez este de 6.300 de euro.
Pe lângă salariu și suma forfetară, parlamentarii din România beneficiază și de alte avantaje: călătorii gratuite cu trenurile CFR și dreptul la un zbor gratuit dus-întors pe săptămână către aeroportul cel mai apropiat de circumscripția sa.
Lista completă de candidați pentru Senat și Camera Deputaților la alegerile parlamentare 2024.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
dabaca2020 • 01.12.2024, 17:56
Multumim reporter Libertatea pentru articol ,foarte foarte important de retinut ca ; --un parlamentar roman =11 500 euro luna --un parlamentar britanic =8 000 euro --un parlamentar suedesz =6 300 euro luna Deci noi ramanii suntem mai bogati decat ,britanici sau suedezii , Bravos natiune !!