Partidul Noua Democrație ar urma să obțină între 38% și 42% din voturi, față de 26,5 – 30,5% pentru formațiunea de stânga Syriza, aflată la putere din 2015.
După anunțarea exit-poll-ului, premierul grec Alexis Tsipras l-a sunat pe liderul opoziției Kyriakos Mitsotakis pentru a-l felicita pentru victoria în alegeri.
Predarea mandatului de premier va avea loc luni, după ce Mitsotakis va depune jurământul de învestire în funcție, a precizat reprezentantul Noii Democrații.
Știrea inițială: Cetăţenii Greciei vor vota duminică în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, convocate de prim-ministrul Alexis Tsipras. Decizia a fost luată în urma rezultatelor slabe obţinute de partidul său în cadrul alegerilor europarlamentare din luna mai.
Pe listele electorale sunt înscrişi 9.903.864 de cetăţeni, precizează AFP. Urnele s-au deschis la ora 07.00 și se vor închide la ora 19.00.
Principale partide în cadrul alegerilor de duminică sunt formaţiunea Noua Democraţie (centru-dreapta), condus de Kyriakos Mitsotakis şi formaţiunea Syriza (stânga), condusă de prim-ministrul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec s-a prezentat deja la urne, iar la ieșire a declarat că „aceasta este o bătălie critică”.
„Luptăm cu optimism și hotărâre … pentru ca sacrificiile și munca grea ale poporului nostru să nu se risipească”, a mai spus el după ce a votat la Atena.
Aceste alegeri par să fie o confruntare între doi lideri: Tsipras, în vârstă de 44 de ani, liderul partidului radical de stânga Syriza, şi conservatorul Kyriakos Mitsotakis, 51 de ani, reprezentantul partidului Noua Democraţie şi descendentul unei familii celebre de politicieni greci.
Tsipras a ajuns în fruntea guvernului de la Atena în 2015, promiţând că va pune capăt austerităţii la care Grecia a fost obligată de creditorii internaţionali, în urma crizei financiare declanşate în 2010.
Pentru Tsipras, aceste alegeri au loc pe fondul promisiunilor neîndeplinite și a măsurilor fiscale nepopulare impuse de Uniunea Europeană (UE).
Şi acordul pe care l-a încheiat cu Republica Macedonia de Nord privind denumirea acestei ţări ex-iugoslave este nepopular în rândul grecilor, deşi a fost apreciat la Bruxelles.
Încercând să obţină susţinerea alegătorilor, prim-ministrul Alexis Tsipras le-a transmis acestora să îşi amintească motivele pentru care l-au ales în trecut.
„Poporul nostru nu poate uita zilele negre ale acestei ţări, din 2010 până în ianuarie 2015, momentul în care am avut o revenire politică, cea mai importantă revenire din istoria modernă a naţiunii”, a declarat Tsipras, sâmbătă, în cadrul unui discurs electoral în Atena.
Mitsotakis speră să calce pe urmele tatălui său, fostul prim-ministru Konstantinos Mitsotakis.
Noua Democraţie este cotată în sondaje cu un avans de 10% în opţiunile alegătorilor, ceea ce i-ar asigura majoritatea absolută în parlament.
Astfel, conform celui mai recent sondaj, realizat de Pulse, Partidul Noua Democraţie este creditat cu 36% dintre voturi, cu opt procente mai mult decât formaţiunea condusă de Tsipras, care ar urma să obţină 28% dintre voturi, relatează publicaţia Ekathimerini.
De asemenea, majoritatea persoanelor care şi-au declarat intenţia de a vota în cadrul scrutinului de duminică sunt absolut sigure de varianta pe care o vor alege. 92-94% dintre alegători vor vota pentru unul dintre cele trei partide principale din ţară.
Locul trei ar urma să fie ocupat de formaţiunea Mişcarea pentru Schimbare (KINAL, 7%), restul partidelor urmând să obţină sub cinci procente.
Conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Rass, partidul Noua Democraţie este creditat cu 35,2% din voturi, în timp ce formaţiunea Syriza va obţine 25,4%. Un alt sondaj, realizat de Institutul Public Issue (Probleme Publice), creditează Noua Democraţie cu 42,5%, iar Syriza cu 27%.
Atât Tsipras, cât şi liderul Partidului Noua Democraţie, Kyriakos Mitsotakis, au îndemnat cetăţenii să iasă la vot duminică.
Kyriakos Mitsotakis şi-a încheiat campania electorală în regiunea Macedonia din Grecia, unde partidul său beneficiază de cea mai mare susţinere politică. Acesta le-a transmis alegătorilor să ofere partidului său un mandat puternic, pentru a forma „viitorul Guvern A”.
Surse: Mediafax, Agerpres, Reuters, Euronews
FOTO: EPA