Cuprins:
Cum se formează Guvernul
Numirea guvernului este făcută de președintele României, pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Nominalizarea candidatului pentru postul de premier este făcută de către președinte, după consultări cu partidele politice, ori coaliția care deține majoritatea în Parlament. În urma nominalizării acestuia, candidatul trebuie să propună un program de guvernare, dar și o listă completă de propuneri pentru posturile ministeriale, în termen de 10 zile.
Termenul nu este o dată limită strictă, deși reprezintă perioada optimă pentru înființarea unui guvern legal competent. Expirarea intervalului îi poate acorda președintelui dreptul de a-și revoca propunerea, deși acest lucru nu este obligatoriu.
Potrivit Constituției, odată ce a îndeplinit aceste sarcini, premierul desemnat solicită Parlamentului, în ședință comună, votul de încredere. În urma consultării președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, președintele poate dizolva Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări.
Atunci când Parlamentul își acordă votul de încredere, Programul de guvernare devine oficial. Membrii își încep mandatul, conform legii, după depunerea jurământului de credință, față de țară, în fața președintelui.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” – jurământul de credință (articolul 82 – Constituția României).
Ce atribuții are, de fapt, Guvernul
Guvernul României reprezintă, conform Constituției, autoritatea publică a puterii executive în România, alături de președinte. Acesta se organizează și funcționează în conformitate cu prevederile constituționale, având la bază un Program de guvernare. El funcționează în temeiul votului de încredere acordat de Parlament, în baza Programului de guvernare.
Principalele îndatoriri sunt asigurarea realizării politicii interne și externe a țării și exercitarea conducerii generale a administrației publice.
Sediul Guvernul României se află în București, mai precis la Palatul Victoria, unde se desfășoară activitățile acestuia.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MAMIRA • 02.12.2024, 10:34
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru Propăşirea spirituală şi MATERIALA a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, SUVERANITATEA, Independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României."...