UPDATE ora 17.00: Rezultatele preliminare după numărarea a peste 90% dintre voturi arată în felul următor:
CDU/CSU – Partidul Angelei Merkel a obținut 33% dintre voturi. Pe locul doi vine SPD – partidul lui Martin Schulz, cu 20,5% dintre sufragii, iar pe locul trei se află AfD – patridul de extremă dreapta cu 12.6%. Următoarele trei partide sunt FDP cu 10,7%, Partidul de Stânga – 9,2% și Verzii cu 8,9%. Restul partidelor, care nu au reușit să atingă pragul de 5 procente pentru a intra în Bundestag au acumulat 5,1% dintre sufragii.
Rezultatele arată că marii perdanți ai alegerilor de duminică sunt conservatorii, care au obținut un scor cu 8,5% mai mic decât în urmă cu patru ani și social-democrații care au pierdut – 5,2%.
Câștigătorii sunt, fără îndoială, AfD, care au cu 7,9% mai multe voturi decât în 2013 și FDP cu o creștere de 5,9%, ambele partide nereușind în urmă cu patru ani să intre în Bundestag. Verzii și Partidul de Stânga au obținut scoruri sensibil mai mari decât la scrutinul precedent, păstrându-și cel mai probabil numărul de mandate din ultimii patru ani.
UPDATE 25 septembrie ora 11.15: Victoria partidului Angelei Merkel este una amară. Blocul conservator CDU/CSU a obținut cel mai slab rezultat din ultimii 70 de ani, dar rămâne cel mai mare partid din Parlament.
Un rezultat negativ au înregistrat și social-democrații lui Martin Schulz care, cu 20% dintre sufragii, au obținut de asemenea cel mai slab rezultat din istoria post-nazistă, iar fostul președinte al Parlamentului European a spus că nu și-au atins obiectivele.
Duminică seara, Schulz a anunțat că SPD va ieși din alianța cu partidul lui Merkel și va deveni principala formațiune politică de opoziție, împidicând extrema drepată – AfD să-și asume acest rol.
Marți urmează să fie anunțate rezultatele oficiale, iar apoi se va trece la realizarea unei coaliții de guvernare.
Cel mai probabil scenariu este coaliția „Jamaica”, numită așa datorită culorilor drapelului Jamaicăi. Acesta include CDU / CSU – negru, liberii democrați liberi (FDP) -galben, care se întorc în parlament după o pauză de patru ani, și Verzii.
Toate partidele au respins colaborarea cu AfD.
UPDATE 20.20: Câteva sute de persoane s-au adunat, duminică seara în fața sediului AfD din Berlin și protestează, fiind nemulțumiți de faptul că formațiunea politică de extremă-dreapta a reușit să intre în Bundestag
UPDATE 19.45: Martin Schulz a anunțat că nu va face alianță cu Angela Merkel. Acest lucru înseamnă că partidul pe care îl conduce, SPD, va deveni principala formațiune politică de opoziție din Germania.
UPDATE 19.02: Rezultatele sondajelor arată că CDU, partidul Angelei Merkel a câștigat alegerile, obținând cel mai mare număr de voturi – 35% dintre sufragii. SPD, condus de Martin Schulz, principalul contracandidat, a obținut 20%.
Surpriza vine din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania. AfD este a treia formațiune politică din Germania după ce a obținut în jur de 13% dintre sufragii.
SUMAR
- Angela Merkel a câștigat al patrulea mandat de cancelar al Germaniei
- Tot ce trebuie să știi despre AfD, partidul de extremă-dreapta care a intrat în Bundestag și care îngrijorează Europa
- Portret | Angela Merkel, aproape de al patrulea mandat. “Doamna de Fier” a Europei, avans considerabil în sondaje
- Portret | Martin Schulz, fiul rătăcitor întors într-o Germanie care cere un nou lider
- Alegeri legislative în Germania | Angela Merkel: „Turcia nu trebuie să devină stat membru UE”. Cancelarul a câștigat dezbaterea cu Martin Schulz
- Germania este în alertă înainte de alegerile legislative. Politica privind migrația, din nou în centrul atenției
- Angela Merkel și-a schimbat părerea despre UE, în urma Brexitului și în urma victoriei lui Macron
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din Germania sunt aşteptate să fie anunţate marţi.
Cei doi candidaţi pentru funcţia de cancelar, Merkel şi Martin Schulz, au încercat până în ultima zi să îşi mobilizeze alegătorii. „Fiecare vot contează”, a spus actualul cancelar.
Alegeri parlamentare Germania 2017. Sistemul de vot
La alegerile de duminică, germanii au avut două buletine de vot. Unul pentru alegerile generale și unul pentru cele locale. Ambele voturi sunt menite să aleagă cei 598 de membri ai Bundestagului – parlamentul unicameral al Germaniei. Partidul care va câștiga cel mai mare număr de locuri va încerca să facă un guvern de coaliție și liderul va deveni cancelar.
Pe primul buletin de vot electorii au ales dintr-o listă de candidați locali pentru a-și reprezenta districtul. Candidatul care obține cele mai multe voturi în fiecare raion câștigă un loc în Parlament, ocupându-se astfel jumătate din locurile din Bundestag – 299.
Pe al doilea buletin de vot s-a ales dintr-o listă de partide politice. Restul de 299 de locuri sunt distribuite între partide pe baza procentului de voturi primite la nivel național. Doar partidele care obțin peste 5% dintre voturi la nivel național întră la redistribuire.
Scopul acestui sistem de vot complicat este acela de a permite germanilor să își aleagă direct reprezentantul care să se ocupe de problemele punctuale ale comunității, raportat la preferințele personale, și separat partidul care să conducă țara. Acest sistem electoral complex este un rezultat al îmbinării beneficiilor reprezentării directe și proporționale, încercând în același timp să nu facă aceleași greșeli care au dus la fragmentarea Republicii Weimar din perioada interbelică.
Alegeri parlamentare Germania 2017. Ce arătau ultimele sondaje înainte de ziua votului
Ultimele sondaje efectuate înaintea scrutinului de duminică arătau că Angela Merkel și partidul ei conservator vor înregistra o nouă victorie după ce vor obține în jur de 35-40% dintre voturi, în timp ce social-democrații lui Martin Schulz vor fi aleși de 20-25% dintre alegători.
Analiștii spunea că în acest moment, germanii par să prefere stabilitatea pe care Merkel a adus-o în calitate de cancelar – mai ales pe fondul creșterea influenței mișcărilor populiste în alte țări europene și a intensificării incidentelor teroriste pe continent.