UPDATE 9 aprilie, ora 6.00: Viktor Orban și-a asigurat al treilea mandat consecutiv, după ce partidul său Fidesz a obținut o majoritate de două treimi şi în viitorul parlament al Ungariei. Potrivit rezultatelor preliminare, Fidesz a obținut 133 de mandate parlamentare din cele 199, informează Reuters.

„Am câştigat, Ungaria a câştigat o mare victorie. Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria”, a declarat Viktor Orban, în fața susținătorilor săi.

UPDATE. Alegeri parlamentare în Ungaria 2018. Viktor Orban și-a asigurat al treilea mandat de premier

Viktor Orban, discurs în fața susținătorilor săi, după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare

După nuumărarea da 93% din voturi, Fidesz a câștigat aproape jumătate din voturile exprimate. Pe locul al doilea în alegeri s-a plasat Jobbik, care va ocupa 26 de locuri în viitorul parlament ungar, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, cu 20. Liderii ambelor formaţiuni – Gabor Vona, respectiv Gyula Molnar – şi-au anunţat demisiile în urma rezultatelor obținute.

UPDATE ora 20.30: Urnele s-au închis în Ungaria, dar alegătorii care sunt deja la coadă vor putea să își exercite dreptul la vot.

Drone kamikaze rusești surprinse deasupra Republicii Moldova, la doar 100 de metri de sol. Reacția Guvernului de la Chișinău
Recomandări
Drone kamikaze rusești surprinse deasupra Republicii Moldova, la doar 100 de metri de sol. Reacția Guvernului de la Chișinău

Votarea în alegerile parlamentare din Ungaria s-a încheiat oficial duminică la ora locală 19.00 (n.r. 20.00 ora României), informează MTI. Mai pot vota alegătorii care stăteau deja la cozi. Numărarea voturilor va începe în fiecare secţie imediat după închiderea urnelor.

Până la orele 17.00 votaseră 63,21% din cei aproape 5 milioane de alegători

UPDATE ora 14:30. Prezenţa la alegerile parlamentare din Ungaria a depășit 42% la ora 14:00, fiind cea mai mare participare la vot din ultimii 16 ani, arată datele Biroului Electoral Naţional, citate de Reuters.

Unii analişti spun că o participare de peste 70% la alegeri ar putea însemna o mobilizare eficientă a opoziţiei și un semn că Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, și-ar putea pierde majoritatea parlamentară, conform Hotnews.

Astfel, prezenţa la vot era de 42,32%, spre deosebire de alegerile din 2014, când, până la aceeaşi oră, votaseră 34,33% dintre alegători. Cea mai mare mobilizare a fost la Budapesta, unde prezenţa la urne era, la ora 14:00, de 45,52%.

UPDATE ora 12:00. Sute de persoane sunt aşteptate să voteze, duminică, la Consulatul general al Ungariei din Cluj-Napoca, a declarat consulul Lajos Mile, citat de Agerpres.

Votanţii sunt persoane care au domiciliul permanent în Ungaria şi maghiari din afara graniţelor acestei ţări care au dublă cetăţenie şi care sunt aşteptaţi duminică să îşi exprime opţiunea, prin vot prin corespondenţă.

George Simion, trei priorități ca președinte și pe cine ar numi la SRI și SIE: „Păstrăm echilibrul de gen”
Recomandări
George Simion, trei priorități ca președinte și pe cine ar numi la SRI și SIE: „Păstrăm echilibrul de gen”

„Deocamdată putem să spunem că totul merge în regulă şi că este linişte. Noi aşteptăm deja de două săptămâni şi primim voturi prin corespondenţă şi acest proces merge foarte bine, liniştit. Şi astăzi primim voturi prin corespondenţă. Dar astăzi noi nu mai dăm voturi prin corespondenţă, numai primim. Cetăţenii care au domiciliul în Ungaria pot să voteze aici la consulatul general. Şi, cum se vede, votarea merge în mod normal, oamenii sunt prezenţi aici”, a precizat consulul Lajos Mile.

UPDATE ora 10:30. Premierul în exerciţiu Viktor Orban a votat. Acesta a declarat că miza alegerilor parlamentare care se desfăşoară duminică în Ungaria este viitorul ţării.

„Noi alegem nu doar partide, un guvern şi un prim-ministru, ci votăm şi pentru un viitor”, a declarat Orban, liderul Fidesz (Uniunea Civic Maghiară), conform Agerpres.

”Eu am votat pentru Fidesz şi solicit tuturor să participe la alegeri”, a spus Orban unui grup de zeci de jurnalişti.

Întrebat dacă luptă împotriva Uniunii Europene (UE), el a spus: „UE nu este la Bruxelles. UE se află la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti”, relatează Reuters.


Partidul Fidesz, de dreapta, condus de Viktor Orban are un avans confortabil în majoritatea sondajelor de opinie, în ciuda unei campanii electorale în care partidele din opoziție au dat de pământ cu parlamentarii actualului partid de guvernământ.

Joe Biden ridică interdicția impusă Ucrainei de a folosi rachete de rază lungă americane pentru a lovi în interiorul Rusiei
Recomandări
Joe Biden ridică interdicția impusă Ucrainei de a folosi rachete de rază lungă americane pentru a lovi în interiorul Rusiei

Cum funcționează sistemul electoral maghiar

Sistemul electoral maghiar favorizează partidul câștigător. În acest context, Orban care are un bazin electoral stabil de doar aproximativ 2 milioane de alegători, adică aproximativ 20% din totalul populației, este favorit în raport cu restul partidelor care își dispută alegătorii.

Există posibilitatea ca actualul premier să piardă un nou mandat în cazul unei prezențe crescute la urne. „Cu toate acestea, un un interes crescut în rândul alegătorilor nemulțumiți este de natură să încurajeze o participare mai mare și, prin urmare, o șansă mai mare de succes pentru rivalii lui Orban. Având în vedere că sistemul electora prevede ca cel care câștigă în fiecare district să ia totul, iar învinșii nimic”, a explicat Bíró-Nagy, analist politic la Poli Solutions.

Totuși, sondajele dau partidul Fidez drept favorit clar urmat de partidul de extrema dreaptă Jobbik și Partidul Socialist Ungar.

Totuși, scrutinul intermediar din Hodmezovasarhely, care a culminat cu victoria candidatului independent, Peter Marki-Zay, în februarie, îi face pe membri opoziției să spere încă la o înfrângere a lui Orban. Marki-Zay a câștigat 57,5% din voturi, deoarece s-a bucurat de sprijinul întregului spectru al opoziției.

Ultimul sondaj dinaintea alegerilor

Alianţa de guvernare Fidesz (conservator) – KDNP (creştin-democrat) este creditată cu primul loc în alegerile legislative de duminică în Ungaria, cu un scor de 43%, care i-ar aduce între 112 şi 123 de mandate din cele 199 ale viitorului parlament de la Budapesta, a transmis joi agenţia MTI.

În sondajul realizat de Nezopont, partidul radical naţionalist Jobbik este plasat pe locul al doilea, cu 22% din voturi, urmat de alianţa MSZP (socialist) – Parbeszed, cu 11%, şi de Coaliţia Democratică (DK) şi de LMP, fiecare cu câte 8%.

Mişcarea Momentum, de opoziţie, partidul satiric ”Câinele cu două cozi” şi formaţiunea de opoziţie Egyutt sunt văzute ca întrunind, respectiv, 3%, 2% şi 1% din voturi, toate sub pragul electoral de 5%.

Sondajul prognozează o participare la scrutin de 65% din numărul alegătorilor înscriși pe liste.

Nezopont prognozează ca din numărul total de mandate, Fidesz-KDNP să câștige între 74 şi 85 prin vot uninominal şi 38 în urma votului exprimat pe liste naţionale. Jobbik ar urma să obțină între 7 şi 13 mandate uninominale și 29 naționale.

Totuși, cifrele sonadajului arată că Orban și aliații săi nu vor putea să obțină și de această dată o supermajoritate de două treimi, așa cum s-a întâmplat în urmă cu patru ani.

UPDATE. Alegeri parlamentare în Ungaria 2018. Viktor Orban și-a asigurat al treilea mandat de premier

De ce contează alegerile din Ungaria în contextul european?

„Există două dimensiuni complet diferite ale acestor alegeri: pentru lumea exterioară, este vorba despre teoriile legate de migrație și de conspirație, dar pentru mulți adversari ai lui Orban în țară problemele sociale și acuzațiile de corupție sunt mai importante”, a declarat Andras Biro-Nagy.

„Retorica de extremă-dreapta a lui Orban este chiar mai extremă decât a președintelui Trump când vine vorba de migrație. Țara s-a mutat spre extrema dreaptă și, astfel, a devenit un model pentru vecinii săi care au astfel de pretenții precum Austria, Germania și Franța”, a adăugat el.

Alegerile parlamentare din Ungaria sunt privite de unii observatori externi ca un test pentru a descoperi cât de puternic este pulsul populist al Europei, după succesul partidelor anti-constituționale din Italia luna trecută.

„Orban este cel mai puternic lider populist din Europa, cu cea mai puternică poziție din UE, fiind recunoscut și de alte câteva partide de extremă dreapta drept omul pe care trebuie să-l urmeze, astfel încât, bineînțeles, este foarte, foarte important să vedem ce rezultat va obține la alegeri”, a spus Bíró-Nagy.

Problema imigranților

Premierul de lungă durată al Ungariei a promis în mod constant să mențină o apărare puternică a frontierelor și culturii țării împotriva unui aflux de persoane din Orientul Mijlociu și Africa.

Problema este un subiect cheie în alegerile din această țară, mai ales că Ungaria a fost în centrul crizei refugiaților din 2015 . În acea vară, aproape 175.000 de persoane au depus cereri de azil la autoritățile maghiare, în conformitate cu Eurostat fiind acceptate doar 425 de persoane.

Anul trecut, numărul solicitanților de azil în țară a scăzut dramatic la doar 3.115 de cereri, în timp ce doar 33% au primit un răspuns pozitiv.

„Fidesz depune eforturi să fie perceput ca un partid care apără țara de dușmanii externi și, procedând astfel, creează o mentalitate de asediu”, a spus Nagy.

Într-un discurs public din campania electorală Orban a spus că partidul său de guvernământ lupta împotriva forțelor internaționale obscure care caută să divizeze Ungaria. „Europa se află acum sub invazie … (Bruxelles) dorește să dilueze populația Europei și să o înlocuiască, să ne lase deoparte cultura, modul nostru de viață și tot ceea ce ne separă și ne distinge ca europeni de celelalte popoare ale lumii”, a spus el.

La scurt timp după a doua victorie electorală consecutivă, în urmă cu patru ani, Orban a declarat că Ungaria va respinge un set comun de valori între țările UE considerate în general liberale și democratice și, în schimb, ar dori să urmeze pe modelele unor țări precum China, Rusia, Turcia și Singapore.

Criticile aduse lui Soros

De asemenea, Orban l-a atacat în repetate pe miliardarul George Soros, născut în Ungaria, pe tema imigrației. De exemplu, la începutul acestui an, a prezentat proiectul de lege pentru „Stop Soros”. Aceasta a inclus o taxă de 25% pentru donațiile străine care au sprijinit migrația ilegală în Ungaria.

Opinia lui Orban, conform căreia cultura europeană se află sub o amenințare existențială din partea migrației și a multiculturalismului, se află în contradicție atât cu Soros, cât și cu UE.

„Majoritatea oamenilor de aici nu cred în chestiunea migrației sau în istoria lui Soros, dar minoritatea susținătorilor lui Orban, care cred sunt ușor de mobilizat”, a declarat Robert Laszlo, expert în alegeri la think-tankul din Budapesta Political Capital.


Citește și: REPORTAJ/ Paștele în Banat. Obiceiul focurilor în cimitire dispare încet-încet: “Tot mai mult, cei de acasă pleacă la cei plecați”


 

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
Știrileprotv.ro
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Regina Întunericului și secretul din viața ei privată. Iadul personal despre care puțini știau. Ea l-a îngropat în secret pe Silviu Prigoană
Libertateapentrufemei.ro
Regina Întunericului și secretul din viața ei privată. Iadul personal despre care puțini știau. Ea l-a îngropat în secret pe Silviu Prigoană
Secretele tunelului misterios de sub Munții Bucegi, care ar fi trebuit să fie cel mai lung din țara noastră. Astăzi, este complet închis și niciun român nu-l poate vizita
FANATIK.RO
Secretele tunelului misterios de sub Munții Bucegi, care ar fi trebuit să fie cel mai lung din țara noastră. Astăzi, este complet închis și niciun român nu-l poate vizita
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
GSP.RO
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au reacționat fanii: „E gravidă?”
Elle.ro
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au reacționat fanii: „E gravidă?”
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Financiarul.ro
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul conduce clasamentul
Observatornews.ro
Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul conduce clasamentul
Horoscop 18 noiembrie 2024. Balanțele au în față o zi care vine cu mai multe provocări decât sunt ele obișnuite și s-ar putea să nu reziste la toate
HOROSCOP
Horoscop 18 noiembrie 2024. Balanțele au în față o zi care vine cu mai multe provocări decât sunt ele obișnuite și s-ar putea să nu reziste la toate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI