Până la “debarcarea” americană, comuna Deveselu, alcătuită din satele Deveselu, Comânca şi un cartier de blocuri al Ministerului Apărări, era a nimănui, părând uitată şi încremenită în timp. Lucrurile stau însă cu totul altfel după ce americanii au pus oficial piatra de temelie la baza militară a cărei piesă centrală este scutul antirachetă, iar de când a fost ales primarul Ion Aliman, fost comandant de navă, localitatea pare că s-a însufleţit. Oamenii sunt încântaţi că în urma venirii americanilor au fost create la baza militară din comuna lor aproape 70 de locuri de muncă, iar numărul lor va creşte la câteva sute. Străzile au fost asfaltate şi locuitorii nu mai sunt nevoiţi să înoate prin noroi. În plus, de la începutul anului viitor vor avea şi canalizare, şi chiar şi gaze. Un lux pentru modesta comună!
Fără moară, dar cu hotel pentru americani
“În ultimii doi ani, comuna noastră se află într-o continuă schimbare. Americanii ne ajută să construim o grădiniţă nouă, o şcoală a fost renovată, se vor construi o sală de sport şi un centru administrativ”, ne-a povestit Stănoiu Nicuşor, 48 de ani, din satul Deveselu. Bărbatul ne-a mărturisit că are şi nemulţumiri, în primul rând pentru că localitatea a rămas fără moară. “După ce a fost echipată cu utilaje noi, fostul edil a vândut- o unei persoane particulare pe o treime din valoarea reală, iar actualul proprietar a dat totul la fier vechi şi acum vrea să construiască în locul ei un hotel pentru americani, în vreme ce noi nu mai avem nici măcar un cuptor de pâine în sat”, ne-a mai spus bărbatul. De schimbările care au loc în comuna lor s-a arătat extrem de încântată şi Elena Nuţă (62 de ani). Aceasta ne-a povestit că este extrem de fericită că în sfârşit s-au creat noi locuri de muncă aici şi copiii ei, care lucrau în Anglia, au reuşit astfel să se întoarcă acasă şi să nu se mai chinuie pe plaiuri străine. Mai mult, femeia a precizat că e foarte mândră şi de faptul că locul ei de origine, în care stă şi astăzi a fost proprietatea lui Mihai Viteazul. “Şi să ştiţi că noi sperăm ca viitorul preşedinte să ne dea pensii mai mari… Da!”, a concluzionat optimistă olteanca.
Colonia de piloţi a votat «cu năduf»
Comuna Deveselu este formată din trei localităţi: satul Comanca, satul Deveselu şi colonia de piloţi. Este vorba despre foşti piloţi români de vânătoare din fosta unitate militară, astăzi pensionari care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu situate într-un cartier construit cu zeci de ani în urmă. Ieri, foştii militari au trecut unul câte unul pe lângă MIG-ul 21 înfipt într-un stativ în centrul coloniei lor şi s-au îndreptat către secţia de votare. La ora 11.00, se formase chiar coadă acolo. Jumugă Valerică, un fost “vânător”, azi în vârstă de 50 ani, ne-a spus că este naţionalist de fel şi că va merge să voteze cu un patriot, un om cu coloană vertebrală, şi nu cu un hoţ. “M-am săturat de oameni care cerşesc voturi, dar subminează România”, ne-a spus acesta. Jumugă a fost pilot de vânătoare timp de 17 ani pe supersonicul MIG- 21, fiind nevoit să iasă la pensie în 2007, pentru că nu mai avea pe ce să zboare. “Ce pot să mai spun? Că sunt mândru că trăiesc în România”, ne-a declarat pilotul.
Mama primarului, fruntaşă cu ştampila
La primele ore ale dimineţii, în localitatea din judeţul Olt, cea care a dat “startul” alegerilor a fost chiar mama primarului Ion Aliman. Deşi femeia a ajuns la venerabila vârstă de 84 de ani, Zoica Aliman (foto) s-a dus dis-de-dimineaţă la biserică, unde a aprins lumânări, apoi a ajuns la vot imediat ce s-au deschis uşile secţiei.
FOTOGRAFII: Alex Dobre
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro