- Libertatea publică informații actualizate în timp real despre prezența la vot la prezidențiale 2019, exit poll prezidențiale 2019 și despre rezultatele alegerilor prezidențiale 2019.
UPDATE 21.00: Secțiile de votare s-au închis în România. Prezența finală la urne a fost de 47,66%, mai mică decât la alegerile din 2014, când s-a înregistrat 52,31%. Conform unui sondaj realizat de IRES, Klaus Iohannis a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Președintele în exercițiu al României a obținut 38% din intențiile de vot. Viorica Dăncilă s-a clasat pe locul al doilea, cu 22%, în timp ce Dan Barna a obținut 16%.
„Am reuşit să învingem PSD-ul mai mult decât oricând în ultimii 30 de ani”, a spus Klaus Iohannis.
UPDATE 20.21 Un bărbat este cercetat penal după ce a încercat să voteze în comuna Păuca (jud. Sibiu), deși votase deja în alt județ. Tot în județul Sibiu, o persoană a votat pe listele suplimentare pentru că nu era trecută pe listele permanente, dar ulterior s-a dovedit că-și pierduse cetățenia și nu mai avea drept de vot.
UPDATE 19.53 La o secție din Crișeni, județul Sălaj, o persoană a introdus în urnă două buletine de vot, ambele ștampilate. Biroul secției a chemat poliția, iar persoana respectivă este cercetată pentru fraudă electorală.
UPDATE 19.30 Deputata USR de Bistriţa-Năsăud, Cristina Iurişniţi, a fost sancţionată contravenţional de Poliţie cu amendă în valoare de 2.000 lei pentru continuarea propagandei electorale, după ce duminică după-masă şi-a fotografiat buletinul de vot, ştampilat şi a postat fotografia pe pagina sa de socializare. Amenda a fost aplicată în urma unei sesizări făcute de PSD. Cristina Iurișniți a șters postarea de pe Facebook.
„În urma verificărilor, a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, pentru continuarea propagandei electorale. Este singurul incident”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Crina Sîrb.
UPDATE 19.19 Poliția din Satu Mare anchetează două posibile tentative de fraudă. În primul caz, două persoane, soț și soție, având interdicție prin hotărâre judecătorească de a-și exercita drepturile electorale, au votat. Interdicția o solicitase fiul lor în cursul acestui an întrucât ambele persoane suferă de boli psihice.
De asemenea, un bărbat de 76 de ani, care în baza unei hotărâri a instanței și-a pierdut cetățenia romană, detinand tipul de buletin de identitate vechi cu valabilitate permanenta, s-a prezentat la vot. Buletinul său de vota fost anulat.
UPDATE 18.05: Un bărbat din municipiul Focşani a fost sancţionat de poliţişti după ce a apelat în mod nejustificat la 122, reclamând faptul că ar fi fost împiedicat să voteze în secţia unde s-a prezentat pentru a-şi exercita acest drept, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea. Polițiștii au constatat că cetățeanul trebuia să voteze la altă secție, nu la cea la care s-a prezentat. Bărbatul a scăpat cu un avertisment și a fost direcționat către secția la care era arondat.
UPDATE 18.00: Mircea Diaconu a votat la Colegiul Național ”Ion Neculce” din București, împreună cu soția sa.
UPDATE 15:10: MAI anunță că au fost depuse până acum 61 de sesizări, cele mai multe fiind în Dolj – 11. Dintre acestea, jumătate nu s-au confirmat, iar majoritatea se refereau la fraudă electorală, sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze cu cineva, comercializarea de băuturi alcoolice în apropierea secției de vot și intrarea altor persoane în cabina de vot decât cei care votează.
Până la ora 15.00 au fost înregistrate 5 evenimente care prezentau fapte penale, 10 avertismente și 7 amenzi contravenționale.
Printre incidentele sesizate sunt cele două din județul Constanța, dar și o persoană din județul Neamț care și-a exprimat public opțiunea de vot în secția de votare, sau un caz din Botoșani unde două persoane necunoscute au scris pe pereții cabinei de vot numele unor candidați.
În județul Galați două persoane au votat deși nu aveau drept de vot, iar în Prahova o femeie în vârstă a făcut plângere că nu i s-a permis să voteze cu urna mobilă. Polițiștii au constata, însă, că aceasta nu făcuse cerere prealabilă pentru acest lucru.
UPDATE 14:40: Incidentele înregistrate la secțiile de votare încep să se înmulțească.
Primarul PSD Stelian Clinciu din comuna constănțeană Dumbrăveni a oferit 150 de lei președintei unei secții de votare din localitatea Furnica.
Edilul recunoște că i-a dat bani femeii, însă spune că erau alocați pentru mâncare, pentru toți cei cinci membri ai comisiei.
Tot în Constanța, o femeie de 62 de ani a încercat să voteze a doua oară la o altă secție de votare cu buletinul vechi, pe care îl declarase pierdut. Polițiștii au deschis dosar penal pe numele bătrânei.
UPDATE 12:15: Ministerul de Interne a anunțat că în primele ore ale alegerilor prezidențiale la nivel național au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale, cele mai multe vizând lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.
UPDATE 12:05: Prezența la urne a depășit pragul de 100 la sută în într-o secție de vot din județul Sibiu.
În secția amenajată în stațiunea Păltiniș, la cinci ore de la începerea procesului de votare, prezența la urne era de 196%. Toate cele 51 de persoane care și-au exprimat votul au făcut-o pe lista suplimentară.
La ora 12:00, prezența la vot în țară era de 15,82%, adică 2.882.075 dintre alegători. La aceeași oră, la alegerile europarlamentare din luna mai au votat 15,06% dintre alegători, adică un număr de 2.751.184 de votanți.
Unde au votat principalii candidați la prezidențiale 2019
UPDATE 11:15: Dacian Cioloș a votat la Brașov, unde are un cabinet de europarlamentar și spune că a ales pentru ca oamenii de bun simț să își poată construi traiul în România și să nu mai fie nevoiți să plece din țară.
UPDATE 11:05: Traian Băsescu a votat la liceul Jean Monnet din Capitală, unde a ajuns împreună cu soția sa, Maria.
Fostul președinte a vorbit despre un schimb de generații în rândul politicienilor și o predare a ștafetei.
UPDATE 10:47: Pragul de 10% prezență la urne a fost înregistrat după aproape 4 ore de vot. 1,85 milioane de români s-au prezentat la urne până la această oră.
Cea mai mare prezență a fost în mediul urban, 1,1 milioane.
Județele fruntașe sunt Ilfov – 13,48%, Teleorman – 13,35% și Olt – 12,84%.
UPDATE 10:15: Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale, a votat la Liceul Spiru Haret din București. El a venit la urne alături de fiul său.
Fostul preşedinte Ion Iliescu a făcut cerere la Liceul Jean Monnet din Sectorul 1 să-i fie trimisă acasă urna mobilă pentru a-şi exercita dreptul la vot.
UPDATE 10:10: Dan Barna, candidatul USR PLUS la alegerile prezidențiale, a votat la Sibiu.
El a mers la urne alături de soție, părinți și familia extinsă și a îndemnat pe toată lumea să voteze.
UPDATE 10.05: Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidențiale, a votat la secția de votre din localitatea Cârța din județul Harghita.
Prezența la vot în primele două ore de la deschiderea urnelor
UPDATE 09:30: Prezența la urne înregistrată la ora 09:30 a atins pragul de 5%.
Județele cu cea mai mare prezență la urne au fost Ilfov – 7,29%, Teleorman – 7,22% și Olt – 6,82%.
La polul opus se află județele Covasna – 3,33%, Satu Mare – 3,49% și Harghita – 3,73%.
Prezența la urne în mediul urban este mai mare decât în mediul rural.
UPDATE 09:08: Președintele Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală.
Între timp, numărul voturilor înregistrate a depășit pragul de 700.000.
UPDATE 08:10: Ministerul Afacerilor Interne anunță că prima oră de vot s-a desfășurat fără incidente majore.
Angajații MAI care au asigurat paza secțiilor de votare pe parcursul nopții le-au predat la ora 07.00. ”Procesul de vot a început fără incidente deosebite”, a anunțat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
Biroul Electoral Central a anunțat, pentru ora 8, o prezență de vot de 1,52 la sută. Duminică, în prima oră după deschiderea secțiilor de votare, și-au exprimat votul 213.649 de votanți înscriși pe listele permanente.
UPDATE 08:06: Premierul Ludovic Orban și fostul prim-ministru Viorica Dăncilă au votat la ora 08.00.
Ludovic Orban și-a exprimat votul în Dobroești, Ilfov.
Viorica Dăncilă a votat la Liceul Sf. Sava din București. Ea a fost însoțită de Olguța Vasilescu și Dan Tudorache.
UPDATE 07.40: Prezența la urne a trecut pragul de 1% după doar 40 de minute de la deschiderea urnelor.
UPDATE 07.30: Românii au luat cu asalt secțiile de votare, duminică dimineață. În primele 30 de minute a fost atins pragul de 100.000 de voturi înregistrate pe listele permanente și alte peste 50.000 au fost pe listele suplimentare.
UPDATE 07.02: S-au deschis urnele în România.
Peste 18.2 milioane de români sunt așteptați astăzi să își exprime opțiunea prindindu-l pe cel care va fi președintele țării pentru următorii cinci ani.
În primul minut de vot și-au exprimat opțiunea 1.683 de alegători.
Printre primii politicieni care au votat au fost și primarul Capitalei, Gabriela Firea.
De asemenea, ministrul de Interne, Marcel Vela, și-a exprimat dreptul la vot la liceul Jean Monet din Capitală.
Alegeri prezidențiale 2019 – programul secțiilor de votare din țară
Procesul de vot la alegerile prezidențiale 2019 începe duminică, 10 noiembrie, la ora 7 și se va încheia la ora 21.
Votarea în diaspora are loc, însă, pe turada a trei zile. A început vineri, la ora locală 12, a continuat sâmbătă și continuă și astăzi, urnele fiind deschise la ora locală 7 până la ora locală 21.00. Programul poate însă prelungit, în cazul în care, la ora 21.00, se mai află alegători în sediul secției de votare, precum și la coadă.
Cine sunt candidații la prezidențiale
Lista celor 14 candidați la alegerile prezidențiale 2019 și ordinea pe buletinul de vot duminică:
- Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal;
- Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară;
- Dan Barna – Alianţa USR-PLUS;
- Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România;
- Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat;
- Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională;
- Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc;
- Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie;
- John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română;
- Mircea Diaconu – Alianţa UN OM;
- Bogdan Stanoevici – independent;
- Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste;
- Viorel Cataramă – Dreapta Liberală;
- Alexandru Cumpăşanu – independent.
Cum arată buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie
Documentul necesar pentru a vota la prezidențiale 2019
Cetățenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de către statul român:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu;
- paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- titlul de călătorie;
- carnetul de serviciu militar.
Potrivit legii, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliu în străinătate care votează în România.
Cum afli secția de votare la care ești arondat
Alegătorii care nu știu la ce secție votează, pot afla online unde trebuie să meargă să își exprime votul, accesând siteul Registrului Electoral.
Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot.
Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.
Pentru a afla unde votezi la prezidențiale 2019, trebuie să introduceți CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare.
Cei care votează în localitatea de domiciliu sunt obligați să meargă la secția la care sunt arondați, în timp ce cei care votează în alte localități o pot face la orice secție de votare. Acolo vor fi înscris pe listele suplimentare.
Cum este validat votul la alegerile prezidențiale 2019
Pe 10 noiembrie, în ziua votului, alegătorii trebuie să se ducă la secția la care sunt arondați, unde trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După ce actul de identitate este scanat și validat, alegătorii se vor duce la masa la care sunt membrii biroului electoral.
Odată ce semnează pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă.
Înainte de a intra în cabina de vot, asigurați-vă că ștampila de control a secției de votare este aplicată pe spatele buletinului de vot. În cazul în care aceasta lipsește, votul va fi declarat nul, conform legii.
Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie făcut în serii în funcție de numărul cabinelor disponibile.
Cum se pune ștampila corect pe buletinul de vot
Ștampila cu mențiunea „VOTAT” se aplică pe buletinul de vot, în patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Odată aplicată ștampila, buletinul de vot se îndoaie pentru ca pagina goală pe care se află ștampila de control a secției de votare să rămână în afară. Apoi, buletinul se introduce în urnă.
În cazul în care buletinul de vot este îndoit greșit, nu înseamnă că acesta se anulează dacă este asigurat secretul votului.
Dacă ați aplicat ștampila în mod greșit, puteți cere un nou buletin de vot – cu o condiție, însă: ca buletinul ștampilat greșit să nu fi fost introdus în urnă. În aceste condiții, primul buletin va fi anulat.
După restituirea ștampilei, cetățenii primesc înapoi actul de identitate pe care trebuie aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant.
Cât costă alegerile prezidențiale 2019. AEP: „Sunt cele mai scumpe alegeri”
La începutul lunii noiembrie, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că suma totală alocată pentru alegerile prezidenţiale din acest an este de aproximativ 150 de milioane de euro.
„Sunt cele mai scumpe alegeri de până acum, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani”, a precizat Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro