UPDATE 21:00: Klaus Iohannis a câștigat al doilea mandat de președinte. Potrivit exit poll IRES, Iohannis a fost ales președinte cu 66,5% din voturi.

Umăriți pe Libertatea: rezultate vot alegeri prezidentiale 2019 anunțate de BEC și AEP

UPDATE 20:00: În județul Olt, la o secție de votare s-a prezentat o persoană care figura ca decedată în evidențele de stare civilă.

Peste 180 de sesizări de posibile incidente şi infracţiuni electorale au fost înregistrate până în prezent, însă mai mult de jumătate dintre acestea nu s-au confirmat, a precizat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

„Până în
prezent nu au fost înregistrate incidente deosebire sau situaţii
grave care să afecteze procesul electoral. Potrivit centralizării
din acest moment, de la deschiderea procesului de votare au fost
înregistrate 182 de sesizări de posibile contravenţii sau
infracţiuni electorale. În urma verificărilor, peste 50% dintre
sesizări nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost
înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Dâmboviţa, Dolj,
Giurgiu şi Olt”, a sus Monica dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

Până în prezent, polițiștii au aplicat 17 amenzi în valoare de 16.200 de lei, precum şi 16 avertismente scrise.

UPDATE ora 19:45: O femeie de 40 de ani a înjurat și a lovit unul dintre membrii unei comisii la o secție de votare din Iași. La fața locului au intervenit polițiștii care au amendat-o pe femeie și i-au deschis dosar penal.

„Din primele cercetări s-a constatat faptul că o femeie 40 de ani s-ar fi prezentat la secţia de votare 149 din Iaşi unde ar fi adresat cuvinte şi expresii jignitoare membrilor comisiei şi l-ar fi lovit pe un membru al comisiei. Femeia a fost sancţionată contravenţional conform legii 61/1991 şi a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tulburare a ordinii şi linistii publice şi loviri sau alte violenţe”, a declarat Ioana Bîlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, conform Mediafax.

Femeia a fost dusă la Institutul de Psihiatrie pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.

Polițiștii din Mangalia au sancționat cu avertisment un bărbat care a continuat propaganda electorală pe Internet, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

În Brăila, un bărbat de 68 de ani, care angajat al Primăriei, s-a ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu pe motiv că s-a deplasat cu microbuzul instituției, având afișate două postele electorale. Acesta a fost amendat cu 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale.

În județul Gorj, o femeie și un bărbat sunt cercetați de Poliție pe motiv că au depus o cerere pentru a vota cu urna mobilă în numele unor rude mai în vârstă, semnând în fals cererile cu numele acestora. În baza cererilor, persoanele în vârstă și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

În județul Bacău, un bărbat a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că sfătuia alegătorii să voteze un anumit candidat.

În județul Prahova, s-a întocmit dosar penal pentru vot multiplu pe numele unui membru al biroului electoral al unei secții de votare. Acesta a votat pe listele suplimentare la secția de votare unde își desfășura activitatea, iar ulterior s-a prezentat și la secția unde era arondat de drept. Cercetările continuă sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.


UPDATE ora 19:15: Un alegător de 74 de ani a fost resuscitat de un jandarm, după ce i s-a făcut rău la intrarea într-o secție de votare din localitatea Băicoi, județul Prahova. Militarul a continuat manevrele până la sosirea echipajelor medicale care au transportat victima la spital, notează Mediafax.

Incidentul a avut loc duminică la secţia de votare 190 din Băicoi.

UPDATE ora 18:45: Un bărbat din Craiova a sunat la Poliție pentru a-l reclama pe președintele unei secții de votare pe motiv că nu-l lasă să-și exercite dreptul. În momentul în care au sosit la secția de votare, polițiștii au constatat că bărbatul rupsese buletinul de vot, iar președintele nu a vrut să-i dea un altul.

UPDATE ora 18:00: În Sibiu, polițiștii au deschis un dosar penal după ce au primit sesizări privind votul multiplu la o secție din oraș, deschisă la Facultatea de Inginerie. PSD a sesizat BEJ în legătură cu acest caz, iar preşedintele secţiei a fost înlocuit, conform Mediafax.

UPDATE 17:15: O femeie de 69 de ani din localitatea Ștefănești, județul Argeș, a murit, duminică, la scurt timp după ce a votat. Pensionarei i s-a făcut rău în curtea unei secții de votare. Medicii au încercat să o resusciteze, însă fără succes, transmite Mediafax.

Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz.


UPDATE 17:00: Un bărbat din comuna Țuglui, județul Dolj, a depus o plângere la Poliție în care susține că a fost bătut de un localnic pe care l-a fotografiat în timp ce transporta două persoane la vot.

UPDATE ora 16:00: În comuna Fărcășești din județul Gorj, o bătrână pentru care s-a cerut urna mobilă a fost filmată în timp ce mergea pe jos la un magazin, cu toate că în adeverință scria că femeia nu se poate deplasa. Potrivit Mediafax, tot în județul Gorj, un bărbat a sunat la 112 pentru a reclama un posibil caz de turism electoral, însă el a fost amendat deoarece sesizarea nu s-a confirmat.

UPDATE ora 15:20: Primarul și viceprimarul localității Potcoava din județul Olt sunt acuzați că ar fi dat bani unor localnici pentru a vota alegerile prezidențiale. Edilul Manuel Enăchioaia și viceprimarul Tiberiu Guianu (PSD) sunt cercetați penal pentru coruperea alegătorilor.

UPDATE ora 15.00: Primarul comunei Ciobanu din județul Constanța, Tudorel Gurgu (PSD), este cercetat pentru că a însoțit un bărbat în scaun cu rotile până la cabina de vot și i-a spus cu cine să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale. Polițiștii din Hârșova au deschis un dosar penal și îl cercetează pe primarul Tudorel Gurgu pentru infracțiunea de violare a confidențialității votului.

UPDATE ora 14:00: În Bistrița-Năsăud, o persoană a fost amendată cu 2.000 de lei pentru propagandă electorală în ziua votului, printr-o postare pe Facebook.

UPDATE ora 13:13: Un bărbat din județul Dolj a murit în timp ce se îndrepta spre secția de votare

Un bărbat în vârstă de 81 de ani din comuna Apele Vii,
județul Dolj, a murit în drum spre secția de votare.

UPDATE ora 13:20: Carmen Iohannis a votat la o secţie de vot de la Şcoala Gimnazială nr. 4 din municipiul Sibiu, după ce anterior a participat la slujba religioasă de duminică.

Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, i-a
îndemnat duminică pe români să voteze la turul al doilea al alegerilor
prezidenţiale: „Nu subestimaţi importanţa zilei de astăzi”

Soția președintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis

UPDATE 12:25: Polițiștii au dat trei avertismente pentru apelarea abuzivă a numărului de urgențe și pentru consum de alcool în zona secției de votare.

În Brăila, președintele unei secții de vot a fost prins beat la urne, astfel că a fost înlocuit, a anunțat MAI.

Polițiștii fac acum verificări pentru a stabili dacă a consumat alcool în spațiul de protecție al secției de votare.

UPDATE ora 11:44: Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a votat la turul doi al alegerilor prezidențiale 2019. la ieșirea de la urne, acesta a declarat că vrea garanția că România va evolua pozitiv în interiorul UE și al NATO.

Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie, la secția de
vot de la Liceul Jean Monnet, unde a mers împreună cu soția sa. După ieșirea de
la urne, fostul președinte al României i-a îndemânat pe români să se prezinte
la vot.

UPDATE ora 11:35: Un bărbat a murit la o secție de votare din județul Dolj

 Bărbatului i s-a
făcut rău în timp ce se afla în secția de votare 234 din Amărăștii de Sus,
județul Dolj, pentru a vota. Membrii din comisia de vot au fost cei care i-au
acordat imediat îngrijiri.

UPDATE ora 11:12: Incident la Liceul Sf. Sava din Capitală, unde a votat Viorica Dăncilă. Președintele AEP a intervenit personal, după ce în Secția 77 a fost blocat accesul presei

Președintele Secției de vot nr. 77 de la Liceul Sf. Sava din
Capitală a blocat accesul presei în sală, în această dimineață. Acesta a
invocat o circulară din turul I, conform căreia presa nu poate filma/fotografia
fără acordul votanților și al majorității membrilor comisiei de vot.

Viorica Dăncilă a votat la Liceul Sf. Sava

UPDATE 10:15: Vicepremierul Raluca Turcan a votat, duminică, la Sibiu. Prim-vicepreşedintele PNL i-a îndemnat pe români să meargă să voteze

”Îi chem pe românii de bună credinţă să meargă la vot, să se solidarizeze şi să pună ştampila pentru un viitor demn şi prosper, pentru un viitor în care legea se aplică şi instituţiile statului îşi fac datoria”, a declarat Turcan.

UPDATE ora 09:30: La fel ca și la primul tur al alegerilor prezidențiale, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a solicitat urna mobilă pentru a vota.

În jurul orelor 11.00 -12.00 ar urma ca urna mobilă să plece de la secția de votare cu nr. 63, care funcționează la Liceul Jean Monnet din Capitală.

UPDATE ora 09:10: Klaus Iohannis a votat, duminică dimineață la ora 09.00, la Liceul Jean Monnet din Capitală.

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale a fost însoțit la vot de premierul Ludovic Orban, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Alina Gorghiu și alți lideri ai partidului.

UPDATE ora 08:35: Premierul Ludovic Orban a votat, duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, la secţia de votare din Dobroieşti, Ilfov.

„Nu am emoţii în privinţa victoriei, ci doar al scorului, să
fie cât mai categoric”, a declarat premierul, exprimându-și speranţa că
diaspora se va întoarce acasă.

Ludovic Orban a transmis și un mesaj de mobilizare la vot
pentru români.

UPDATE ora 08:05: Viorica Dăncilă a votat la ora 8:00 la Colegiul Național Sfântul Sava. Candidatul PSD la alegerile prezidențiale 2019 a venit însoțită de soțul său și de Olguța Vasilescu.

„Am votat pentru o Românie care să meragă înainte, nu înapoi
spre vremuri în care nu aveam drepturi și libertăți (..). Am votat din inimă și
cu inima pentru români. Românii hotăresc, dar eu am încrede în români”, a
declarat Viorica Dăncilă.

UPDATE 07:50: Gabriela Firea a votat la Colegiul Tehnic Grivița. Primarul Bucureștiului a votat încă de dimineață, așa cum s-a întâmplat și în primul tur al alegerilor prezidențiale 2019.

Gabriela Firea a declarat că a votat pentru pluripartidism:
„Cred că au trecut acele epoci în care exista un singur partid, partidul unic”

UPDATE: Împușcături la o secție de votare din Prahova. Un agent de poliție care păzea o grădiniță în care se află o secție de votare din localitatea Drăgăneasa, județul Prahova, a fost atacat sâmbătă seara de un grup de cinci persoane aflate în stare de ebrietate. Omul legii a tras cu arma din dotare în piciorul agresorului.

UPDATE 07:20: Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a îndemnat românii să iasă la vot, duminică, chiar dacă ”este puţin mai frig decât în luna august, iar ploaia măruntă te obligă să treci la ţinuta cu umbrelă”.

Băsescu este așteptat să voteze duminică la ora 11.00, la secția de votare de la Liceul Jean Monnet din Capitală.

UPDATE 07:15: Marcel Vela, ministrul de Interne, a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală la ora 07.00.

Imediat după el, la aceeași secție de votare, a venit și Florin Mitulețu, președintele autorității permanente.

UPDATE 07.10: PSD Dolj a reclamat faptul că președintele secției de votare nr. 444, amenajată în comuna Pleșoi, a plecat acasă cu ștampila de control a secției

PSD Dolj a cerut sâmbătă Biroului Electoral de
Circumscripție înlocuirea președintelui respectivei secții de votare.
Social-democrații au sesizat și IPJ Dolj în acest caz.

UPDATE 07.00: S-au deschis secțiile de votare din țară.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2 – programul secțiilor de votare din țară

Procesul de vot la alegerile prezidențiale 2019 începe duminică, 24 noiembrie, la ora 7 și se va încheia la ora 21. Votarea în diaspora are loc, însă, pe durata a trei zile. A început vineri, la ora locală 12, a continuat sâmbătă și continuă și astăzi, urnele fiind deschise la ora locală 7 până la ora locală 21.00. Programul poate însă prelungit, în cazul în care, la ora 21.00, se mai află alegători în sediul secției de votare, precum și la coadă.

Cine sunt candidații rămași în cursă

În primul tur, s-au confruntat 14 aspiranți la prima funcție în statul român. Pe primele două poziții s-au clasat Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, primul având un avans de 15 procente.

Prezentăm rezultatele finale ale turului I de scrutin, așa cum au fost centralizate de către Biroul Electoral Central:

  • Klaus Iohannis – 37,82% (3.485.292 voturi)
  • Viorica Dăncilă – 22,26% (2.051.275 voturi)
  • Dan Barna – 15,02% (1.384.450 voturi)
  • Mircea Diaconu – 8,85% (815.201 voturi)
  • Theodor Paleologu – 5,72% (527.098 voturi)
  • Hunor Kelemen – 3,87% (357.014 voturi)
  • Ramona-Ioana Bruynseels – 2,65% (244,275 voturi)
  • Alexandru Cumpănaşu – 1,53% (141.316 voturi)
  • Viorel Cataramă – 0,53% (48.622 voturi)
  • Bogdan Stanoevici – 0,43% (39.192 voturi)
  • Cătălin Ivan – 0,36% (32.787 voturi)
  • Ninel Peia – 0,34% (30.884 voturi)
  • Sebastian Popescu – 0.33% (30 850 voturi)
  • John Ion Banu – 0,30% (25.769 voturi)

Documentul necesar pentru a vota la prezidențiale 2019, turul 2

Cetățenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de către statul român:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu;
  • paşaportul simplu electronic;
  • paşaportul simplu temporar;
  • titlul de călătorie;
  • carnetul de serviciu militar.

Potrivit legii, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliu în străinătate care votează în România.

Cum afli secția de votare la care ești arondat

Alegătorii care nu știu la ce secție votează, pot afla online unde trebuie să meargă să își exprime votul, accesând siteul Registrului Electoral. Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot. Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.

Pentru a afla unde votezi la prezidențiale 2019, trebuie să introduceți CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare. Cei care votează în localitatea de domiciliu sunt obligați să meargă la secția la care sunt arondați, în timp ce cei care votează în alte localități o pot face la orice secție de votare. Acolo vor fi înscris pe listele suplimentare.

Cum este validat votul la alegerile prezidențiale 2019

Pe 24 noiembrie, în ziua votului, alegătorii trebuie să se ducă la secția la care sunt arondați, unde trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După ce actul de identitate este scanat și validat, alegătorii se vor duce la masa la care sunt membrii biroului electoral.

Cum arată buletinul de vot pentru turul II

Odată ce semnează pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă. Înainte de a intra în cabina de vot, asigurați-vă că ștampila de control a secției de votare este aplicată pe spatele buletinului de vot. În cazul în care aceasta lipsește, votul va fi declarat nul, conform legii. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie făcut în serii în funcție de numărul cabinelor disponibile.

Cum se pune ștampila corect pe buletinul de vot

Ștampila cu mențiunea „VOTAT” se aplică pe buletinul de vot, în patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Odată aplicată ștampila, buletinul de vot se îndoaie pentru ca pagina goală pe care se află ștampila de control a secției de votare să rămână în afară. Apoi, buletinul se introduce în urnă.

În cazul în care buletinul de vot este îndoit greșit, nu înseamnă că acesta se anulează dacă este asigurat secretul votului. Dacă ați aplicat ștampila în mod greșit, puteți cere un nou buletin de vot – cu o condiție, însă: ca buletinul ștampilat greșit să nu fi fost introdus în urnă. În aceste condiții, primul buletin va fi anulat.

După restituirea ștampilei, cetățenii primesc înapoi actul de identitate pe care trebuie aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant.

 
 

Urmărește-ne pe Google News