Candidatul independent de centru-stânga Emmanuel Macron este cotat cu 24% dintre intențiile de vot, câștigând jumătate de punct în fața rivalilor săi de la precendetul sondaj. Pe locul doi se află președinta Frontului Național, Marine Le Pen, care este credită cu 23% din intențiile de vot, potrivit acestui sondaj realizat pentru BFMTV și Express.
Candidatul dreptei François Fillon ar fi exclus din turul doi cu 19,5% din voturi (-0,5 puncte), situându-se în fața lui Jean-Luc Mélenchon (stânga), care ar obține 18% (-0,5). Cu mult în urmă, socialistul Benoît Hamon continuă să scadă, înregistrând 8% din intențiile de vot, în minus cu un punct față de precedenta anchetă.
În al doilea tur, preconizat pentru 7 mai, Emmanuel Macron ar câștiga cu 62% din voturi, devansând-o astfel pe Marine Le Pen, care ar obține — conform estimărilor — 38%.
Un procent de 22% dintre persoanele chestionate nu și-au exprimat intenția de a merge la vot. Circa 68% dintre cei intervievați au declarat că sunt siguri că se vor prezenta la urne în data de 23 aprilie, o creștere de un procent față de sondajul precedent (63%), în timp ce rata abținerii se anunță ridicată, la fel ca nivelul alegătorilor indeciși.
Cu toate acestea, conform sondajului actual, 73% din alegători spun că sunt acum siguri pe cine îl vor vota.
Acest sondaj a fost realizat online în zilele de 16 și 17 aprilie pe un eșantion de 1.438 de persoane înscrise pe listele electorale.
Măsuri de securitate în timpul alegerilor prezidențiale în Franța
Pe măsură ce ziua primului tur al alegerilor prezidențiale se apropie, oficialii anunțăce măsuri de securitate vor fi luate pentru a se asigura că totul decurge fără niciun incident. Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi, susţinuţi de militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle, vor fi mobilizaţi pentru alegerile prezidențiale, potrivit ministrului de Interne Matthias Fekl.
În afară de riscul terorist, forţele de ordine vor veghea de asemenea la eventuale ”tulburări din partea unor extremişti din toate taberele” între cele două tururi ale acestui scrutin.
”Nicio ameninţare nu este înlăturată. Obiectivl nostru este să permitem sufragiului universal să se exprime liber şi netulburat”, a declarat ministrul.
Ameninţarea teroristă este ”permanentă şi (se află la) un nivel înalt, aşa cum atestă multiplicarea acţiunilor la Londra (un atac soldat cu cinci morţi şi aproximativ 50 de răniţi pe 22 martie), Stockholm (patru morţi şi 15 răniţi pe 7 aprilie) şi în alte părţi”, a declarat oficialul, într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche
Ministrul a spus că ”19 arestări antiteroriste” au avut loc în martie în Franţa, aflată în stare de urgenţă după atentatele jihadiste din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi şi peste 300 de răniţi.
În vederea securizării celor 67.000 de secţii de votare, ”peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi, cărora li se adaugă militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle. Am adresat, în acest sens, o circulară tuturor prefecturilor, atât cu privire la măsuri de prevenire pe care să le ia, cât şi cu privire la eventuale intervenţii în cazul unor dificultăţi”, a precizat el.
În faţa riscurilor unei mobilizări pe care ar putea să o provoace rezultatele, dar şi a prezenţei preşedintei Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen în turul doi, Matthias Fekl afirmă că ”oricare ar fi scenariul, Republica nu va tolera tulburări ale ordinii publice”.
Alegerile prezidențiale din Franța vor avea loc pe 23 aprilie și 7 mai.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!