UPDATE, 29 ianuarie, ora 10.32: După numărarea tuturor voturilor, Stubb, din partidul de centru-dreapta Coaliția Națională, a obținut 27,2% din voturi, în timp ce candidatul liberal Haavisto, membru al Partidului Verzilor, care candidează ca independent, a obținut 25,8%, au anunțat oficialii electorali.
Înaintea votului, experții au crezut că și candidatul partidului de extremă dreapta Finns, Jussi Halla-aho, ar putea ajunge în turul al doilea. În cele din urmă, acesta s-a clasat pe locul al treilea, cu 19% din voturi.
Prezența la vot a fost de 74,9%. Primul tur al scrutinului a înregistrat o prezență record în rândul alegătorilor care au votat anticipat. Mai mult de 44,6% dintre cei care au putut vota în avans au făcut-o, echivalentul a 1,9 milioane de persoane.
Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 11 februarie. Pentru a fi declarat președinte, candidatul câștigător trebuie să obțină peste 50% din voturi.
***
Știre inițială: Candidatul de centru-dreapta Alexander Stubb, din partea Partidului Coaliției Naționale din Finlanda, este pe punctul de a câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din această țară și se va confrunta probabil cu liberalul Pekka Haavisto, reprezentant al Partidului Verzilor, în al doilea act al scrutinului, informează Reuters.
După numărarea a 96% din voturi, Stubb conducea cu 27,1% din voturi, conform datelor Ministerului Justiției, urmat de Haavisto, cu 25,7%, și de naționalistul Jussi Halla-aho, al treilea, cu 19,0%.
Televiziunea publică Yle a prognozat că Stubb și Haavisto se vor întâlni în turul al doilea al alegerilor, programat la data 11 februarie.
Finlanda își alege un nou președinte care să conducă politica externă și de securitate a țării în noul său rol în cadrul NATO, după ce s-a rupt de trecutul deceniilor de nealiniere și s-a alăturat alianței militare occidentale ca răspuns la invazia Rusiei din Ucraina.
„Cred că finlandezii sunt în căutarea unui președinte al unei noi ere”, a declarat Stubb, fost prim-ministru, pentru postul public de televiziune Yle.
Haavisto, care a ocupat funcția de ministru de externe până anul trecut, a declarat că se așteaptă să intre în turul al doilea.
„Acesta este un rezultat splendid pentru primul tur și o diferență foarte mare față de cei din spatele nostru, așa că eu cred că vom ajunge în turul al doilea, cu Alexander Stubb”, a declarat el, pentru Yle.
Șeful politicii externe
Președintele Finlandei conduce politica externă și de securitate în strânsă cooperare cu guvernul și reprezintă țara la reuniunile NATO, acționând în același timp și în calitate de comandant-șef al forțelor de apărare finlandeze.
Toți cei trei candidați principali sunt susținători ai Ucrainei și au cerut măsuri dure împotriva Rusiei.
În timpul campaniilor lor electorale, atât Stubb, cât și Haavisto s-au orientat spre mijlocul spectrului politic, în timp ce Halla-aho și-a menținut profilul conservator de dreapta.
Pentru mulți finlandezi, naționalistul Halla-aho este o figură care divizează și care atrage atât susținători loiali, cât și adversari fermi.
În Helsinki, Leena Boksha, o alegătoare în vârstă de 26 de ani, a declarat că a fost deosebit de important să voteze de această dată din cauza războiului din Ucraina și a situației dificile pe care acesta a creat-o.
Ea a spus că Stubb, văzut de finlandezi ca un proeuropean cosmopolit, este persoana potrivită pentru a conduce politica externă a țării în acest moment.
„L-am votat pe Alexander Stubb pentru că eu cred că este foarte bun în relațiile cu alte țări și are o relație bună cu oamenii din afara Finlandei”, a declarat Boksha, care a ieșit cu bebelușul ei pentru a însoți o prietenă la vot, duminică.
Jere Markkinen, un student de 22 de ani la inginerie mecanică, a avut o opinie diferită.
„Nu cred că el (Stubb, n.r.) ar fi un președinte foarte bun, pentru că nu pare că vrea să reprezinte poporul, ci vrea să se reprezinte pe sine”, a spus Markkinen, adăugând că a votat în avans pentru Haavisto.
„El are experiență în politica externă și este cunoscut pentru că, în general, se comportă inteligent, spre deosebire de alți candidați”, a precizat studentul.
Primirea țării nordice în NATO anul trecut a atras amenințări din partea vecinului său mult mai mare privind luarea unor „contramăsuri” . În decembrie, Finlanda și-a închis întreaga graniță cu Rusia pentru traficul de pasageri, ca răspuns la creșterea numărului de migranți care încearcă să treacă. Moscova a negat acuzațiile finlandezilor că trimitea intenționat migranții acolo.
Foto: Profimedia Images