Circa 61 de milioane de iranieni au fost chemați urne, vineri, 28 iunie, pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale organizate ca urmare a morții președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter.
Conform rezultatului final, Masoud Pezeshkian, 69 de ani, a ieșit învingător cu 10.415.991 de voturile exprimate, adică 44,4%. Principalul său contracandidat, Saeed Jalili, 58 de ani, considerat favorit, a terminat pe locul doi, cu 9.473.298 de voturi, adică 40,38%.
Președintele Parlamentului iranian, conservatorul Mohammad Baqer Qalibaf (62 de ani), a fost ales de 3.363.340 de iranieni (14,34%), în timp ce ultimul candidat, clericul șiit Mostafa Pour-Mohammadi (64 de ani), a cumulat doar 206.397 de voturi (0,88%).
Așadar, Pezeshkian și Jalili s-au calificat pentru turul doi, programat pe 5 iulie.
Prezența la urne este de 40%, cea mai scăzută pentru un scrutin prezidențial desfășurat în Iran de la Revoluția Islamică, în 1979.
Scrutinul de vineri a fost organizat în grabă după decesul preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter survenit pe 19 mai.
Aceste alegeri sunt urmărite cu atenţie în capitalele străine, în contextul în care Iranul, o putere regională, se află în centrul mai multor crize geopolitice, de la războiul din Gaza la dosarul privind programul său nuclear, notează AFP.
Masoud Pezeshkian, reformatorul care vrea ameliorarea relațiilor cu Occidentul
Masoud Pezeshkian, un chirurg cardiac care provine dintr-o familie azero-kurdă, este singurul candidat reformator în alegerile din Iran. Văzut cu puține șanse, acest reformator care deține un mandat de deputat de Tabriz este pe cale să producă surpriza în turul doi datorită unei campanii pe care comentatorii politici o consideră reușită. „Este o surpriză”, în contextul în care „nimeni nu miza pe reformatori”, spune cercetătorul Jonathan Piron, specializat în Iran, citat de revista franceză Courrier International.
Participant ca medic militar și luptător în războiul dintre Iran și Irak (1980 – 1988), Masoud Pezeshkian și-a început cariera politică în anii ’90 alături de reformatorul Mohammad Khatami. A ocupat postul de ministru al sănătății în perioada 22 august 2001 – 25 august 2005. Deși este un susținător al Corpului Gardienilor Revoluției, o organizație paramilitară aflată sub influența ghidului suprem, totuși nu s-a ferit să critice reprimarea în sânge a manifestațiilor anti-putere din 2009, 2017, 2018 și 2022. El pledează pentru ameliorarea relațiilor dintre Iran și țările occidentale, în frunte cu SUA, pentru a obține eliminarea sancțiunilor care afectează grav economia Iranului. Cotidianul elvețian Le Temps îl prezintă o „reflexie a voinței poporului” iranian.
Saeed Jalili, inflexibilul care îl consiliază pe ghidul suprem
În schimb, Saeed Jalili, politician și diplomat, pledează pentru o politică inflexibilă față de Occident. A demonstrat acest lucru în cei șase ani în care a condus negocierile asupra dosarului nuclear iranian, între 2007 și 2013. „Negocierea nu este singura cale. Trebuie să facem în așa fel încât inamicul să cedeze. Există o modalitate și un plan de a face asta”, a declarat el.
De-a lungul carierei sale politice și diplomatice, Jalili a deținut poziții-cheie în cadrul Republicii Islamice beneficiind de încrederea ayatollahului suprem Ali Khamenei. A fost timp de șase ani secretar al Consiliului Suprem de Securitate. În prezent, este membru al Consiliului de Discernământ, organism menit să-l consilieze pe ghidul suprem.