Răzvan Luțac, din Cernăuți (Ucraina)
UPDATE 8. Urnele s-au închis la ora 20:00.
Conform exit poll-ului realizat de TSN, grupul unde lucrează Volodimir Zelenski, acesta ar fi câștigat primul tur în mod detașat, cu 36,8%, urmat de Petro Poroșenko – 14,8%, Iulia Timoșenko – 11,7% și de Iuri Boiko – 9,1%.
Un alt exit poll, realizat la nivel național, îl dă pe Zelinski învingător cu 30%, urmat de Petro Poroșenko – 17,8% și de Iulia Timoșenko – 14,2%.
După închiderea urnelor, buletinele de vot nefolosite sunt tăiate cu briceagul:
UPDATE 7. La ora 15:00, prezența la vot era de aproape 45%. Până la aceeași oră, s-au înregistrat 649 de incidente și doar 13 dintre ele au avut loc în Cernăuți. În urma incidentelor, autoritățile au deschis 8 dosare penale.
Conform postului rus de televiziune NTV, Volodimir Zelenski ar obține 31% din voturi, Petro Poroșenko – 18%, Iulia Timoșenko – 13%, iar Iuri Boiko – 12%.
UPDATE 6. În satul Ceahor, o așezare de 4.200 de locuitori (dintre care jumătate sunt români), aflată la doar câțiva kilometri sud-est de Cernăuți, reporterul Libertatea a gosit o secție de votare amenajată într-o discotecă.
Muzica se aude în boxe, iar de tavan au fost fixate un stroboscop și un glob disco.
UPDATE 5. Reporterul Libertatea a ajuns în satul Voloca, din Cernăuți, o așezare cu 4.200 de locuitori, din care 98% sunt români! Până la ora 16:00, din cele 2.446 de persoane cu drept de vot, și-au exercitat dreptul un număr de 800.
UPDATE 4. Cindy McCain, văduva lui John McCain (fost senator republican și fost candidat la alegerile prezidențiale din SUA) este unul din observatorii alegerilor din Ucraina, din partea International Republican Institute (IRI).
Aceasta a publicat și un mesaj pe Twitter. „Este ziua alegerilor în Ucraina. Este o mare onoare să am șansa de a observa alegerile din Ucraina alături de IRI Global, într-un moment crucial în istoria democrației ucrainene”, a scris Cindy McCain.
https://twitter.com/cindymccain/status/1112249516458233856?ref_src=twsrc%5Etfw
UPDATE 3. Până la ora 11, 16,63% din numărul de alegători și-au exprimat votul, la nivel național. În Kiev a votat și Vitaly Klitschko, fostul pugilist devenit primar al capitalei Ucrainei. Acesta a venit la secția de votare pe bicicletă.
Iulia Timoshenko, unul dintre candidații la alegerile prezidențiale, a votat în cartierul Podil din capitala Kiev, însoțită de un alai de susținători.
https://twitter.com/wiczipedia/status/1112251761685876736?ref_src=twsrc%5Etfw
UPDATE 2. În toate secțiile de votare din Cernăuți, pereții holurilor sunt tapetați cu afișe care conțin chipurile și numele celor 39 de candidați și programele lor electorale.
Aceleași afișe se află și în sălile de vot.
UPDATE 1. La primele ore dimineții, la secțiile de votare din centrul orașului Cernăuți oamenii nu s-au îngrămădit să voteze. Acest lucru și din cauza faptului că lumea este la biserică, până în jurul prânzului.
Dis-de-dimineață reporterul Libertatea a ajuns la școala gimnazială nr. 4 din Cernăuți, unde alegerile prezidențiale sunt urmărite și de 2 observatori veniți din Canada.
Pe liste sunt nu mai puțin de 39 de candidați, iar ucrainenii au găsit deja un nume pentru buletinul de vot: papirusul. Din cauza dimensiunii buletinului de vot, mesele au fost întoarse pentru ca lista pe care o vor primi alegătorii să poată fi așezată corespunzător.
Același reprezentant a împărțit bomboane (конфеты sau „konfete”, așa cum le numesc ucrainenii) oamenilor prezenți în secția de votare.
Cine sunt principalii favoriți în cursa prezidențială
VOLODIMIR ZELENSKI (41 ani)
Viața nu mai bate filmul în Ucraina. Viața îl continuă. E cazul favoritului din primul tur al alegerilor prezidențiale, actorul și comediantul Volodimir Zelenski.
În vârstă de 41 de ani, actorul a dus o altfel de campanie încă din 2015, când a debutat serialul „Servitorul poporului”. A jucat rolul unui profesor de istorie care locuiește cu părinții, poartă o vestă peste cămașa roz, este încurcat de nepoata Natașa, le predă elevilor Plutarh, ajunge viral pe net cu un video în care critică sistemul și, pe baza filmulețului, e ales președinte.
Acum câteva luni, în miezul Sărbătorilor de Iarnă, și-a anunțat și candidatura reală. Una care, trecând printr-un slalom de glume, l-a propulsat unde nimeni n-ar fi crezut. Pe primul loc în sondaje!
- Medie a procentelor: 26%
- Partidul Servitorul Poporului
Plusuri
- La modă în rândul tinerilor, făcut cunoscut de grupul umoristic „Cartier 95”
- Fără un trecut care să poată fi atacat de contracandidați
- Ponderat în declarații față de minorități
Minusuri
- Considerat omul oligarhului Igor Kolomoiski, patronul echipei de fotbal Dnipro și al televiziunii la care lucrează, 1+1
- Descoperit cu un offshore în Cipru, care ar avea parteneri în Rusia
- Lipsa experienței și a unei echipe stabile
PETRO POROȘENKO (53 ani)
- Medie a procentelor: 17%
- Independent, susținut de Blocul Petro Poroșenko
Plusuri
- Campanie electorală arțăgoasă și foarte costisitoare
- Experiența de președinte în curs
Minusuri
- Desele scandaluri în care a fost implicat în ultimii ani alături de apropiați, multe de corupție
- I s-a reproșat proasta gestionare a multor crize, printre care conflictul cu Rusia și cea a marinarilor din Kerci
IULIA TIMOȘENKO (58 ani)
- Medie a procentelor: 17%
- Partidul Patria (Batkivșcina)
Plusuri
- Conform tuturor sondajelor, susținută puternic de populația peste 60 ani
- Cel mai vechi și mai sonor nume din rândul candidaților
Minusuri
- Acuzată adesea de populism și distorsionarea adevărului în discursul public
- Criticată pentru perioada în care a fost premier
Ceilalți candidați cu peste 5%
- Iuri Boiko (independent) – 10% – cel mai bine clasat pro-rus în sondaje
- Anatoli Hrițenko (Poziția Civilă) – 9% – candidatul liberal, cu susținere mare în Vestul Ucrainei
- Oleg Liașko (Partidul Radical) – 5,5% – cel mai bine clasat dintre candidații de extremă dreaptă
- Oleksandr Vilkul (Blocul Opoziției) – 5% – pro-rus, de la continuatorul Partidului Regiunilor, desființat în 2014
Citește și: