Secțiile de vot s-au închis
Știrea se continuă pe o nouă pagină dedicată, care poate fi accesată AICI:
Au fost raportate aproape 200 de cazuri de încălcări cu incidență electorală
Poliția din Republica Moldova anunță că până la ora 18:30 au fost înregistrate 191 de cazuri de încălcări cu incidență electorală. Printre nereguli se Numara afișajul electoral neautorizat, zeci de cazuri de agitație electorală, încălcări al deptului de vot sau coruperea alegătoilor. Până la această ora au fost, însă, raportate și peste 20 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor.
Alarma falsă de mine pe un pod din Transnistria
Un pod care leagă orașele Râbnița și Rezina, din regiunea transnistreană, a fost, din nou, blocat în urma unei alerte potrivit căreia locul ar fi fost minat. Ulterior, Politia a anunțat că alama a fost falsă.
Au fost raportate atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), citată de Agora.md, a anunțat despre înregistrarea unor incidente de securitate cibernetică. Atacurile au vizat infrastructura informațională electorală și ar fi venit din surse situate în mai multe zone ale lumii.
Diaspora a stabilit un record de voturi
Peste 300.000 de voturi au fost înregistrate în diasporă. Recordul precedent fusese stabilit în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020, atunci când au votat 263.188 de cetățeni ai R. Moldova din diaspora.
În Statele Unite, unele secții de votare s-au deschis în urmă cu câteva ore.
Maia Sandu, mesaj pentru diasporă: „Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale alerte false cu bombă”
Maia Sandu, președinta în exercițiu a Republicii Moldova a îndemnat cetățenii din diasporă să meargă fără frică la vot, chiar dacă „hoții” încearcă să perturbe procesul electoral, relatează Ziarul Național.md.
„Draga diasporă, mulțumim pentru mobilizarea excepțională. Sunteți o forță extraordinară. Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuați să mergeți la vot. Fiecare vot cinstit salvează R. Moldova”, a precizat Mia Sandu într-un video postat pe Facebook.
Duminică la patru secții de votare din Germania și Marea Britanie, procesul electoraal a fost perturbat pentru mai bine de o oră, după primirea unor alerte cu bombă.
Este vorba de secțiile de votare din Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie. După controalele antitero s-a stabilit că alertele cu bombă au fost false.
Imagini cu presupuși basarabeni adusi cu avionul din Rusia să voteze | VIDEO
Cetățenii moldoveni din Rusia au fost aduși în masă la secția de votare de la ambasada Republicii Moldova din Minsk. Într-o filmare care circulă pe rețelele sociale se observă cum secția este neobișnuit de aglomerată. Oamenii au fost transportați din Rusia în grupuri organizate. Agenția de presă de stat din Belarus arată mai mulți votanți basarabeni aduși la vot.
Sâmbătă, trei autocare cu moldoveni care se întorceau din Federația Rusă au fost verificate de autorități, polițiștii urmând să stabilească dacă este vorba de transportarea organizată a alegătorilor la cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din 3 noiembrie.
Mai multe detalii aici: Imagini cu presupuși basarabeni adusi cu avionul din Rusia să voteze | VIDEO
Alertă cu bombă la trei secții de votare din Marea Britanie și Germania
A fost alertă cu bombă la trei secții de votare din Marea Britanie și Germania, potrivit agenției de presă IPN.
Incidentul a provocat întreruperea activităților electorale în acele secții. Procesul de votare a fost întrerupt la Liverpool și Northampton, Regatul Unit al Marii Britanii, după primirea unei alerte cu bombă.
Un incident similar a fost semnalat și la o secție de votare din Frankfurt. Spre deosebire de Liverpool, poliția germană a permis continuarea procesului de votare, considerând că nu există o amenințare imediată.
49,2% dintre alegători au votat până la ora 17:30
Prezența la vot, până la ora 17.30, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este, potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), de 49,22%. Până la această oră au votat 1.494.981 de alegători.
Serverele Comisiei Electorale Centrale, ţinta unor atacuri cibernetice.126 de incidente s-au înregistrat în timpul votului
Serverele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au fost ţinte ale mai multor atacuri cibernetice, a anunţat CEC într-o conferinţă de presă, potrivit deschide.md, relatează News.ro.
În urma atacurilor s-a produs supraîncărcarea artificială a serverelor, ceea ce a dus la încetiniri temporare ale programelor.
De asemenea, în cadrul procesului de votare, au fost documentate, până la această oră, 126 de incidente, inclusiv: fotografierea buletinului de vot – 42 cazuri, deteriorarea buletinelor de vot – 2 cazuri, agitaţia electorală interzisă – 20 cazuri, afişajul electoral neautorizat- 6 cazuri, transportare organizată a alegătorilor – 12 cazuri, prezenţa mai multor persoane în cabina de vot – 1 caz, alte peste 20 de cazuri vizează alte încălcări.
Persoane aflate în afara secţiilor înregistrează cetăţenii veniţi la vot: „Încercări de intimidare a alegătorilor”
Un fenomen nou a fost raportat de către Asociaţia de Observatori Promo-LEX, în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, potrivit deschide.md. E vorba de prezenţa unor persoane în afara secţiilor de votare, în special în diasporă, care înregistrează fluxul de cetăţeni veniţi la secţii, relatează News.ro.
Sunt observaţii făcute în oraşele italiene Bologna, Rimini, Roma şi Milano, în Spania la Barcelona, în Germania la Stuttgart în satul Grigorievca, Căuşeni, transmite IPN.
Conform lui Nicolae Panfil, şeful Misiunii de Observare Promo-LEX, acest fapt poate indica încercări de intimidare a alegătorilor, în sensul în care informaţia ar putea fi ulterior folosită pentru a identifica cetăţenii.
Totodată,s-ar putea să fie vorba despre datee care se colectează pentru a verifica prezenţa la vot în sensul în care în primul tur au fost zvonuri că în diaspora nu s-au prezentat atât de mulţi alegători.
De asemenea, Promo-LEX a raportat 88 de cazuri de încălcare a secretului votului, în localităţi precum: Sângerei, Durleşti, Ungheni, Ciorescu, Bădiceni, dar şi în Turcia, Irlanda, Marea Britanie.
La fel, au fost observate şase cazuri de votare nejustificată în grup.
În plus, au fost documentate cinci tentative de recompense materiale sau băneşti, oferite alegătorilor în Chişinău, Rezina, în regiunea transnistreană şi în Turcia.
La Istanbul, doi alegători discutau despre faptul dacă vor primi şi astăzi bani, cum au primit şi în turul întâi, şi ar fi amintit suma de 100 de dolari pentru un vot.
Şapte cazuri de transportare organizată a alegătorilor au fost înregistrate în Hagimus (în stânga Nistrului), în sectorul Buiucani din Chişinău, la Istanbul (Turcia). Totodată, s-au produs trei cazuri de violenţă şi intimidare la secţiile de votare, notează Promo-LEX.
Observatorii au mai raportat 12 cazuri de distribuire a materialelor electorale şi şase cazuri de agitaţie sau PR negru în perimetrul secţiei de votare. În cel puţin 22 de cazuri a fost observată prezenţa nejustificată a persoanelor în secţia de votare sau în raza acesteia.
Prezența la vot, la ora 17:00, a ajuns la 46,77%. Au votat 1,4 milioane de alegători
Din cei 1,4 milioane de alegători, peste 233.000 de persoane au votat în diasporă. Cea mai mare prezență la urne s-a înregiistrat la categoria de vârstă 56-65 de ani, 295.600 de persoane.
Peste 200.000 dintre basarabenii din diaspora votaseră până la ora 16:00
Dintre aceștia, peste 53% sunt femei. Cei mai activi alegători sunt cei care au vârsta între 28-47 de ani, iar cei mai inactivi sunt tinerii din categoria de vârstă 18-25 de ani.
Prezența la vot, la ora 16:15, a ajuns la 44,1%. Au votat 1,3 milioane de alegători
Aproximativ 1,3 milioane de moldoveni se prezentaseră la urne până la oa 16:15. Prezența este mai mare în rândul persoanelor cu vârste între 56 și 65 de ani, de 20,8%.
Până la ora 15:37 au votat peste 41.51% potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova
Aproximativ 1,23 de milioane de basarabeni se prezentaseră la urne până la oa 15:30. Prezența este mai mare în rândul persoanelor cu vârste între 46 și 75 de ani. În rândul celor de 36-45 ani, prezența era de 36%, în rândul celor cu vârste între 26-35 de ani, prezența era de 33%. Doar 32% dintre votanții cu vârste situate între 18-25 de ani se duseseră la vot.
Sursa: Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova
Peste 860.000 de persoane au votat până la ora 13.00. Prezența la urne este de 29%
Peste 860.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat deja dreptul la vot până la ora 13.00. Aceştia urmează să-şi aleagă viitorul preşedinte, între Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, relatează News.ro.
Până la ora 13.00, la secţiile de votare s-au prezentat peste 29% dintre alegători. Acest indicator este mai mare decât în primul tur al scrutinului.
Majoritatea, peste 53%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani. În diaspora, cele mai solicitate secţii sunt în România, Italia, Austria, Estonia, Belgia, Franţa, Germania, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe.
Mai multe detalii aici: Alegeri prezidențiale în Moldova, turul 2: Peste 860.000 de persoane au votat până la ora 13.00. Prezența la urne este de 29%
Inicident de securitate pe podul pe care vin votanți din Transnistria
Poliția a sistat traficul rutier de pe podul Râbnița – Rezina, care e plin de mașini, interdicția vizând inclusiv pietonii, transmite Europa Liberă Moldova, citată de Ziarul de Gardă. Pe pod traversează din Transnistria sute de oameni care vor să voteze.
Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au declarat pentru Ziarul de Gardă că la postul vamal intern din Rezina a fost înregistrat un incident.
„În prezent, acolo se află o persoană care nu colaborează cu Poliția și deține o cutie suspectă, refuzând să dezvăluie conținutul acesteia. Paza perimetrului este asigurată, iar serviciile specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției urmează să documenteze cazul și să verifice circumstanțele”, a spus Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a IGP.
Prima declarație a Maiei Sandu, după ce a votat
Maia Sandu, președinta în exercițiu a Republicii Moldova, a făcut primele declarații după ce a votat în turul al doilea al scrutinului prezidențial. Ea a spus că are „încredere” în moldoveni că vor alege ceea ce este bine pentru țară.
Coadă la secțiile de votare deschise la Moscova
În Rusia, cei peste 500.000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu rezidență pot vota doar în două secții de votare, ambele la ambasada Republicii Moldova la Moscova. Mulți se întreabă dacă această alegere nu este o încercare de a limita dreptul de vot pentru cei care locuiesc în Rusia.
Oggi si vota al ballottaggio per il presidente della Moldavia. In Russia, gli oltre 500.000 moldavi residenti, potranno votare solamente in due seggi, entrambi presso l'ambasciata moldava a Mosca. In molti si chiedono se questa scelta non sia un tentativo di limitare il diritto… pic.twitter.com/BMs50Dbx33
— Andrea Lucidi (@AndreaLucidi) November 3, 2024
Cea mai mare prezență la vot în diaspora din istoria alegerilor din Moldova
Diaspora a votat în cel mai mare număr din istorie până la ora 12:30, peste 94 000 votanți. Este neclar dacă activismul vine din Diaspora occidentală sau Estică, scrie jurnalistul moldovean Dumitru Ciorici.
În diaspora sunt deschise 231 de secții de votare.
Alegerile au fost declarate valide, prezența la vot a depășit 20%
Prezența la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a depășit 20%, prag necesar pentru a recunoaște votul ca valid. Acest lucru este dovedit de datele preliminare din sistemul informatic, care actualizează datele de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale a Republicii în timp real.
Potrivit informațiilor de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, la ora 11:52, prezența la vot a fost de 22,76%, în total au votat peste 641.000 de cetățeni.
Rusia vrea să întrerupă votul moldovenilor din diaspora
Republica Moldova a anunțat mai multe state, printre care și România, că Rusia vrea să întrerupă votul moldovenilor din diaspora cu alarme false cu bombă, a dezvăluit o sursă din guvernul de la Chișinău.
Potrivit aceleiași surse, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, vizate ar fi secțiile de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, SUA și Marea Britanie.
La o secție de votare din București sunt sute de oameni la coadă
Sute de oameni stau la coadă ca să voteze, pe strada Stavropoleus. Fotoreporterul Libertatea Dumitru Angelescu a surprins mai multe imagini cu cetățenii Republicii Moldova prezenți la al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12Alexandr Stoianoglo a votat
Alexandr Stoianoglo, candidatul pro-rus la Președinția Republicii Moldova, a făcut duminică dimineață, 3 noiembrie, primele declarații după ce a votat. El a spus că a mers la vot „pentru o Moldovă în care se respectă oamenii, indiferent de etnie, limbă vorbită, religie și viziuni politice. O Moldovă care nu stă cu mâna întinsă, dar va dezvolta relații cu Estul și cu Vestul”.
Prezență la vot mai mare decât în primul tur, la ora 9:30
La ora 9:30, jurnalistul Dumitru Ciorici a prezentat pe canalul lui de Telegram date comparative, prezența la vot totală. E o prezență la vot simțitor mai mare, comparativ cu turul I, însă ușor mai mică decât turul II din 2020 și Parlamentare 2021.
Cele mai active raioane la vot, până la ora 09:45, sunt cele de la nord, Dondușeni și Rezina, unde prezența la vot depășește 10%. De cealaltă parte, prezența în centrul țării e simțitor mai scăzută: Nisporeni – 6.75%, Ungheni – 7%, Hâncești – 8.3, Ialoveni – 8.8%, Orhei – 8.8%.
Primele voturi, la 8.5000 de km de Moldova
Primele voturi pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova au fost exprimate la Tokio, la 8 500 km distanță de R. Moldova, de către un grup de 11 turiști moldoveni.
„Noi suntem aici, în fața Ambasadei R. Moldova din Tokio, și transmitem „O bună dimineață” tuturor prietenilor, rudelor noastre și cetățenilor R. Moldova”, a spus Vitalie Chiriac.
,,Vă îndemnăm cu cel mai mare respect să ieșiți și să vă exprimați votul la orice secție de votare. Suntem bucuroși că am fost primii care au făcut acest lucru și, în general, cred că ar fi bine ca toți moldovenii să se obișnuiască să fim primii. Hai, Moldova, ieși la vot! Să ieșim la vot!”, au îndemnat primii votanți.
S-au deschis secțiile de votare
La ora 7:00 s-au deschis secțiile de votare, fără incidente. 2,7 milioane de alegători sunt așteptați la vot.
Noi percheziții legate de acuzatii de frauda electorală ale Partidului Șor
Autoritățile din Rep. Modova au efectuat noi percheziții, sâmbătă, în orașul Rîșcani și în Chișinău, descinderi care au loc în cadrul dosarelor penale în legătură cu acuzațiile de fraudă electorală ale Partidului Șor.
Conform publicației Ziarul de Gardă, procurorii și polițiștii au stabilit că simpatizanți și membri ai organizației „Șor” și ai „Blocului politic Victoria” racolează oameni și le oferă bani, pentru ca aceștia să voteze împotriva unui candidat înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale, se arată în comunicatul Inspectoratului General de Poliție (IGP).
Poliția avertizează că persoanele care colaborează cu autoritățile sunt exonerate de răspundere penală.
Video: Bunuri și valori confiscate în urma perchezițiilor care au vizat Partidul Șor
Sursa: Poliția din Republica Moldova
Sute de basarabeni se întorc din Rusia cu transport gratuit pentru alegeri
Trei autocare în care se aflau cetățeni din Rep. Moldova s-au întors vineri noapte din Federația Rusă, ajungând la frontiera Cahul-Oancea, relatează Știrimd.
Sursele IPN au precizat că cele 150 de persoane au călătorit gratuit cu avionul de la Moscova la Istanbul, iar de acolo și-au continuat drumul cu autocarul.
În Turcia, pasagerii aduși gratuit cu avionul din Federația Rusă au fost așteptați de trei autobuze cu numere moldovenești, care s-au îndreptat spre Bulgaria.
Acolo, călătorii au fost transferați în alte autobuze, aparținând unei companii bulgare, cu care au ajuns la punctul de trecere a frontierei Cahul-Oancea.
Angajații de la vamă aau aflat de la călători că aceștia nu au plătit nici pentru zbor, nici pentru transportul a cu autocarul.
Oamenii au spus că în Rusia li s-a comunicat că transportul este gratuit pentru cei care vor să se întoarcă acasă pentru a participa la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care are loc duminică, 3 noiembrie.
„Duminică alegem cum vom trăi pe acest pământ”
Știre inițială: Tirajul total al buletinelor de vot pentru scrutin este de 2.729.996 de buletine de vot, dintre care 2 092 641 buletine de vot în limba română, 631.979 în limba rusă, 115 în limba ucraineană, 3.400 în limba găgăuză, 870 în limba romani și 991 în limba bulgară.
Pe buletinul de vot vor apărea primii doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor, pe 20 octombrie.
Este vorba de președinta Maia Sandu, care a strâns 42,49% din sufragii, și candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,95% din voturi.
Vineri, în ultima zi de campanie, președinta țării, Maia Sandu, a transmis un mesaj: „Vreau să vă spun că fiecare cuvânt de susținere a fost emoționant și încurajator, fiecare îndemn la vot este foarte valoros. Au fost multe încercări de a ne dezbina. Noi însă ținem la unitatea noastră și o vom apăra. Haideți să ne ținem uniți și mai departe, să respectăm și păstrăm cu grijă ce ne leagă pe toți – omenia. Duminică alegem cum vom trăi pe acest pământ. Alegem pacea, buna înțelegere, dezvoltarea. Votăm liber și cu conștiința deschisă, cu responsabilitate față de întreaga țară”.
vudejea • 03.11.2024, 23:10
Vai de capul lor ce-au ajuns ! In numele libertatii si democratiei, ha? Tot in numele acestora au facut 2 sectii de votare in Rusia unde sunt 300 mii de moldoveni? ""Sâmbătă, trei autocare cu moldoveni care se întorceau din Federația Rusă au fost verificate de autorități, polițiștii urmând să stabilească dacă este vorba de transportarea organizată a alegătorilor la cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din 3 noiembrie""
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 04.11.2024, 01:27
vudejea • 03.11.2024, 23:10
Vai de capul lor ce-au ajuns ! In numele libertatii si democratiei, ha? Tot in numele acestora au facut 2 sectii de votare in Rusia unde sunt 300 mii de moldoveni? ""Sâmbătă, trei autocare cu moldoveni care se întorceau din Federația Rusă au fost verificate de autorități, polițiștii urmând să stabilească dacă este vorba de transportarea organizată a alegătorilor la cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din 3 noiembrie""
Eu știam că-s vreo 300 de milioane de moldoveni numai în Moscova. Auzi, de aia i-ați adus cu avionul la Istanbul? Tare darnic e Liderul Suprem, pun pariu că a rupt de la gurița-i sfântă să ajute democrația moldovenească...
Toni2 • 03.11.2024, 19:48
Este de neînțeles cum un jur de 45-50% dintre alegătorii moldoveni viteaza cu ***ile rușilor care u-subjugat cinzeci de ani fasificandule istoria, limba, cultura, pe mulți i-au arestat, trimițândui un Siberia, de aceea votează cu candidații ***arnici rușilor, este de neînțeles aceasta atitudine de ***ărnicie fata de cei vânduți Rusiei.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 04.11.2024, 01:29
Toni2 • 03.11.2024, 19:48
Este de neînțeles cum un jur de 45-50% dintre alegătorii moldoveni viteaza cu ***ile rușilor care u-subjugat cinzeci de ani fasificandule istoria, limba, cultura, pe mulți i-au arestat, trimițândui un Siberia, de aceea votează cu candidații ***arnici rușilor, este de neînțeles aceasta atitudine de ***ărnicie fata de cei vânduți Rusiei.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Uită-te-n România. Și noi cât am avut de suferit de pe urma porcilor ruși, iar propaganda lor turuie non-stop cum francezii, englezii și americanii ne-au omorât și deportat sute de mii de concetățeni și ne-au rupt bucăți din țară.
DC2705 • 03.11.2024, 19:23
Nu ai voie să te uiți de sus la un om decât atunci când îl ajuți să se ridice. Moldovenii nu au avut nicio șansă de a evolua în fața "marelui urs" și au fost distruși de-a lungul anilor de ruși cu propaganda dezlănțuită, cu deportările masive și cu toată opresiunea la care au fost supuși. Merită din plin să fie sprijiniți să iasă de sub jugul rusesc și să înțeleagă ce este adevărata libertate. Este ultima lor șansă și le doresc să o fructifice din plin. Succes, Maia !