Și-a fost și puțină comedie la secția făcută în sala de sport a Gimnaziului numărul 4 din Cernăuți.
de Răzvan Luțac din Cernăuți (Ucraina)
Bombonele, bombonele
Pentru că unul dintre observatori a animat scrutinul cu mici cadouri. Le-a împărțit tuturor din sală bomboane ucrainene, celebrele konfete. Nu era din partea lui Poroșenko, deoarece s-ar fi intrat la idei – se știe că actualul președinte e „regele” ciocolatei în Ucraina.
„De la ecologiști”, a râs cineva, ambalajul era verde. Același bărbat a fost și primul votant, aplaudat cu fast de comisie când a introdus pergamentul în urnă.
Slavă Ucrainei!
Sistem antifurt
Cu două fete venite tocmai din Canada să vadă cum se desfășoară alegerile, școala de pe strada 28 iunie din oraș a fost scenă de carnaval. Prizele pentru aparatul de cafea au fost împărțite cu prelungitorul pentru becurile din cabine, pixurile aveau un sistem antifurt format dintr-o ață albă legată de una neagră, un contrast în care s-a potrivit la fix ceea-ce-nu-trebuia-să-se-ntâmple: doi oameni în cabină.
O bătrână și-a chemat, probabil, fiul, iar cei doi au ieșit de după perdea și au scăpat de grija votului împreună. Nimeni n-a părut deranjat.
Commando babushka
Diferență față de România: secțiile de votare erau foarte prost indicate, unele având doar o coală A4 lipită de o ușă din spate. „Secție”. Atât. Și asta în mijlocul Cernăuțiului. Parcă o lipsă de interes pentru alegerile care, până înspre prânz, n-au avut o prezență extraordinară. „Lumea e încă la biserică”, după cum întăreau cetățenii din secții.
Votanții s-au înmulțit pe după-amiază, când „commando babushka”, după cum le-a zis un tânăr glumeț, au sosit grupuri-grupuri.
Românii vor stop război
După-amiaza a fost pentru plimbări prin satele românești. Dacă-n oraș sunt doar 10.000, ruralul e plin de ai noștri. Cu un vârf în Voloca, sat cu 98% din cei 4.200 de locuitori vorbitori ai unei limbi cu multe arhaisme însă, din care nu ai cum să nu-nțelegi totul.
Mândri, îți arată împrejurimile, cu Codrii Cosminului și Dumbrava Roșie. Iar Valentin Golovaci, un lucrător la primărie, spuje marele of. “Ce vrem de la alegerile astea? Să nu mai fie război. Au plecat și de la noi mulți”, oftează lângă statuia lui Ștefan cel Mare, cel după care e denumită și școala.
«Sunem străini în țara noastră»
Școala în care se predă, în continuare, în limba română. “A fost o regulă acum câțiva ani, dar a fost făcută cu dedicație pentru limba rusă. La noi nu au fost probleme”, a spus el.
Iar tinerii vorbesc, în continuare, română. Și râd. “Suntem străini în țara noastră!”. Însă măcar se simt bine.
Și în Ceahor, ultimul sat românesc, ziua se încheie cu muzică în boxe și globul disco deasupra urnelor. Iar muzica nu s-a oprit până târziu în noapte, cât s-a numărat.
- 34,5 milioane de oameni, așteptați duminică la vot
- 29.888 de secții de votare au funcționat în întreaga țară de la 8 la 20
- 101 de secții plasate în străinătate
- 39.000 de polițiști împărțiți la secțiile de vot
CITEȘTE ȘI: