Tentativele de influenţare a votului se referă la zvonuri, recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor în raza de 100 de metri de la secţia de votare.

La una secţiile din Moscova, deschise la Ambasada R. Moldova, un grup de tineri ar fi oferi gratuit alegătorilor geci cu inscripţia „Rusia-Moldova”. Grupul ar mai oferi alegătorilor, care deja au votat, invitaţii la o cafenea din apropiere, iar accesul s-ar face exclusiv în baza acestor invitaţii numerotate, comunică Promo-LEX.

Un alt grup ar oferi carduri „cetăţeanului Moldovei în Rusia”, card despre care diverse organizării din Federaţia Rusă au anunţat anterior şi care, la activare, oferă „anumite beneficii”. „Este o infracţiune, dacă se adevereşte”, precizează şeful misiunii de observare Promo-LEX.

Totodată, observatorii Promo-LEX au mai transmis că, în stânga Nistrului, la secţia din Cocieri, un grup de cetăţeni care se deplasau organizat de la secţie, ar fi discutat că vor fi remuneraţi pentru vot.

La secţia din Varniţa, în raza de 100 de metri de la secţie, un grup, în căutarea transportului care i-a adus la alegeri, discutau că au votat pentru un alt candidat în baza unei promisiuni de a primi 1.000 de lei moldovenești (52 de euro)

La secţia din Sănătăuca, un grup de persoane discutau despre faptul că vor fi remuneraţi cu 400 de lei pentru vot şi 100 de lei pentru transport (circa 26 de euro în total).

MAE de la Chișinău denunță „transporturi ilegale” de alegători în Rusia

„Ministerul Afacerilor Externe informează că secţiile de votare din Federaţia Rusă s-au deschis la ora locală 07.00 şi funcţionează în regim normal”. În felul acesta au comentat autorităţile de la Chişinău informaţiile apărute în presa rusă, potrivit cărora la cele două secţii de votare din Rusia s-ar fi format cozi imense, transmite news.ro.

„Cu referire la numărul mare al alegătorilor semnalaţi la cele două secţii, Ministerul Afacerilor Externe menţionează că a anticipat posibilitatea producerii aglomeraţiei, ca rezultat al încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secţiile de vot”, a subliniat diplomația moldoveană.

Potrivit MAE, autorităţile de la Chişinău au atenţionat în mod repetat autorităţile ruse asupra tentativelor unor entităţi de a transporta organizat cetăţenii către secţiile din cadrul Ambasadei Rep. Moldova la Moscova. Astfel, aglomeraţiile de la cele două secţii de votare din Rusia ar fi fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral. 

„În procesul de pregătire a exerciţiului electoral, am atenţionat autorităţile ruse asupra tentativelor unor entităţi de a transporta organizat cetăţenii către secţiile din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Astfel, considerăm că aglomeraţiile de la cele două secţii de votare  din Rusia au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral”, se arată în mesajul Ministerului de Externe al Rep. Moldova.

MAE de la Chișinău precizează că secţiile din Moscova sunt dotate cu numărul maxim de buletine de vot – cinci mii pentru fiecare secţie.

Potrivit autorităţilor, „decizia de a deschide secţii de votare în Federaţia Rusă doar în sediul Ambasadei s-a luat ca rezultat al incapacităţii de a întruni în alte oraşe/locaţii toate cerinţele de securitate, astfel încât să ne asigurăm că nu vor exista primejdii pentru cetăţenii noştri care vor veni să voteze şi funcţionarii electorali care vor asigura organizarea procesului”.

Urmărește-ne pe Google News